Zloporaba maloljetnika

Istraga u Bugarskoj zbog djece s nacističkim pozdravima u finalu kupa

Maloljetni dečki slikani su na atletskoj stazi Nacionalnog stadiona u Sofiji, ispred skupine navijača kluba Levski Sofia, koji su nadaleko poznati po svojim huliganskim ispadima. Fotografija je snimljena na utakmici finala bugarskog kupa.
Sport / Nogomet | 11. 05. 2018. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika na kojoj su dva dječaka s nacističkim i drugim porukama po obnaženom gornjem dijelu tijela i nacističkim pozdravom, zaprepastila je bugarsku javnost, nakon što je objavljena.

Maloljetni dečki slikani su na atletskoj stazi Nacionalnog stadiona u Sofiji, ispred skupine navijača kluba Levski Sofia, koji su nadaleko poznati po svojim huliganskim ispadima. Fotografija je snimljena na utakmici finala bugarskog kupa. Slavia iz Sofije pobijedila je Levski nakon izvođenja jedanaesteraca (4:2).

Jedan od njih drži desnu tuku u karakterističnom položaju zloglasnog nacističkog pozdrava, dok drugi ima nacrtan kukasti križ na izbrijanoj glavi. Obojica po tijelu imaju slogane "Levski hooligan" i "ACAB" (All Cops Are Bastards). Čini se kako su obojica mlađi od deset godina.

"Vidimo nacistički pozdrav, što nas jako zabrinjava", kazala je Stefka Ilieva, inspektorica iz Državne agencije za zaštitu djece.

Njihovim roditeljima prijeti kazna od 500 leva (300 dolara), jer zakon propisuje da maloljetne osobe, mlađe od 14 godina, na javne manifestacije iza 20 sati mogu dolaziti samo u pratnji odrasle osobe.

Nogometni klub Levski često je i drastično kažnjavan. Primjerice, zbog rasističkih izgreda njegovih navijača na utakmici Eurolige, kažnjen je 2012. godine od strane UEFA-e novčanom kaznom od 30 tisuća eura.

Godinu dana kasnije, Bugarski nogometni savez (BFU) kaznio ih je s 37.500 leva, jer su ''navijači'' na stadion donijeli transparent s kukastim križem, a također i pozdravom za Hitlera, na njegov (pretpostavljeni) rođendan.

Huligani su 2014. nosili transparente "Smrt izbjeglicama" i "Prolit ćemo krv za našu zemlju", što je također rezultiralo kaznom.

Prošloga mjeseca uhićeno je 40 fanova Levskog, nakon što je manjoj eksploziji, koju su izazvali, ozlijeđena jedna policajka. Nogometnom savezu često se spočitava da je blag u izricanju kazni Levskom.

Kopirati
Drag cursor here to close