Rođeni trgovci

Inter iz Milana je uistinu svjetski ''specijalac'' u trgovanju nogometašima

Također poznate jeftine prodaje kasnije velikih igrača Inter je imao u slučajevima Roberto Carlos, Andrea Pirlo, Denis Bergkamp i (brazilski) Ronaldo.
Sport / Nogomet | 09. 01. 2018. u 22:16 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao najskuplje pojačanje u povijesti Barcelone, Philippe Coutinho cijenom koju je za njega platila Blaugrana ujedno podsjeća na staro pravilo da Inter iz Milana uopće ne zna trgovati dobrim nogometašima.

Prije pet godinam Inter ga je prodao Liverpoolu za 13 milijuna eura, a menadžeri kluba iz Milana vjerojatno su se rukovodili logikom - dobar je to novac za mladog igrača koji se još nije dokazao. Liverpool je sada za njega dobio deset puta više, čak i kad ne bi bilo ugovorenih bonusa mimo osnovne cijene ovog transfera.

Coutinho je pripadao Interu četiri i pol godine, od čega je dvije proveo na posudbi u brazilskom klubu Vasco da Gama. Za Inter je odigrao 47 utakmica, a polusezonu 2011/12 proveo je u Espanyolu, gdje je nastupio 16 puta i postigao pet zgoditaka - točno onoliko koliko za Inter ukupno.

Također poznate jeftine prodaje kasnije velikih igrača Inter je imao u slučajevima Roberto Carlos, Andrea Pirlo, Denis Bergkamp i (brazilski) Ronaldo.

Talijanska legenda Pirlo proveo je tri sezone u Interu, pri čemu je dva puta bio na posudbi, a prodan je za 18 milijuna eura AC Milanu. Toga ljeta on je bio tek 18. najskuplji igrač kojeg je neki klub platio. U deset godina s La Rossonerima osvojio je, između ostalog, dvije Lige prvaka, podsjeća španjolski portal AS.

Roberto Carlos i Bergkamp otišli su "preko tezge" sredinom 90-tih. Brazilac je 1996. za samo tri milijuna prodan na Santiago Bernabéu, a Begkamp je godinu dana ranije u Arsenal prešao za 11 milijuna eura. Obojica su se u novim sredinama toliko etablirali da danas spadaju među najveće legende klubova u kojima je njihova karijera dosegnula svjetske razmjere.

Ronaldo Luís Nazário de Lima je također loša trgovina kad je u pitanju Inter. Od Barcelone su ga kupili za 28 milijuna eura (Barca ga je prethodno dovela iz PSV-a za 15 milijuna). Brazilac je u Interu imao najlošije razdoblje svoje karijere, prije svega zbog niza ozljeda. Klub iz Milana ga je Realu prodao za 45 milijuna, računajući kako su u dobrome plus. Međutim, Ronaldo je tek u Realu istinski eksplodirao. Zbog toga mu kraljevski klub nije pravio nikakve probleme u smiraju karijere, pustivši ga u AC Milan za 7,5 milijuna.

Koliko je Inter nonšalantno prihvatio 45 milijuna od Reala za brazilskog Ronalda, najbolje se vidi kad se usporede iznosi koje su Madriđani ranije platili za Figa i Zidanea (60, odnosno 72 milijuna eura). Tog ljeta kad je prodan Realu, Ronaldo je koštao  milijuna manje od Ria Ferdinanda, kojega je kupio Manchester United.

Čini se da Inter i dalje nema ljude koji imaju nos za zaradu na igračima. Prošloga ljeta imao je vrhunske ponude za Perišića (ranije i za Brozovića), kao i za Icardija, ali je sve glatko odbio. U ovome trenutku za Brozovića se ne interesiraju bogati klubovi, splasnulo je i zanimanje za Perišića, a ukoliko je vjerovati medijima - Real im pokušava uzeti Maura Icardija na sličan način kao u slučaju brazilskog Ronalda.

Uostalom, i naivni Alan Ford je nastao u mašti jednog Talijana...

Kopirati
Drag cursor here to close