Prvi čovjek FIFA-e

Infantino pozvao na odustajanje od odigravanja utakmica ako se nastavi s rasizmom

"Nećemo oklijevati da uradimo sve što je u našoj moći da iskorijenimo rasizam i bilo koji drugi oblik diskriminacije u nogometu, na bilo kojem nivou i bilo gdje u svijetu", naglasio je Infantino u priopćenju za javnost koje je objavila FIFA.
Sport / Nogomet | 13. 04. 2019. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gianni Infantino, predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA), pozvao je na borbu protiv rasizma na nogometnim utakmicama, nakon nekoliko ozbiljnih incidenata u posljednje vrijeme i ohrabrio suce da u najgorim slučajevima odustanu od odigravanja utakmice, prenosi Anadolija.

"Nećemo oklijevati da uradimo sve što je u našoj moći da iskorijenimo rasizam i bilo koji drugi oblik diskriminacije u nogometu, na bilo kojem nivou i bilo gdje u svijetu", naglasio je Infantino u subotnjem priopćenju za javnost koje je objavila FIFA.

Infantino se osvrnuo na "trostupanjsku proceduru" na turnirima pod okriljem FIFA-e, koja je uvedena na Kupu konfederacija 2017. godine i koja omogućava sucu da zaustavi, prekine i na kraju odustane od odigravanja utakmice ukoliko se diskriminirajuće ponašanje nastavi.

"FIFA pozova sve federacije članice, lige, klubove i disciplinske organe da usvoje istu proceduru, kao i pristup nulte tolerancije prema rasističkim incidentima u nogometu, i da primjenjuju stroge sankcije za svako takvo ponašanje", poručio je Infantino.

Priopćenje Infantina došlo je dan nakon novog rasističkog incidenta, ovoga puta u Francuskoj. Utakmica Lique 1 između Dijona i Amiensa zaustavljena je nakon rasističkog vrijeđanja gostujućeg kapetana  Princea Gouanoa.

"Čuo sam glasanje majmuna", rekao je Gouano, koji je zamolio suca da zaustavi utakmicu.

Rukovodstvo Ligue 1 kasnije je objavilo kako je navodni počinitelj naknadno identificiran i uhićen.

FIFA je istaknula da u potpunosti podržava Gouanoa, kao i ostale igrače Kalidoua Koulibalyja, Raheema Sterlinga i Dannyja Rosea, koji su ranije bili meta rasističkih vrijeđanja.

"Bilo je veoma tužno vidjeti sve te rasističke incidente u nogometu. To je stvarno neprihvatljivo", istaknuo je prvi čovjek FIFA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close