Ballon d'Or

Impozantna lista velikana nogometa koji nikad nisu osvojili Zlatnu loptu

Éric Cantona je i dalje zakletva navijača Manchester Uniteda. Dok je igrao kralj Éric, sve je na Old Traffordu uistinu bilo kao u teatru snova. Bio je treći u poretku za Zlatnu loptu 1993. godine.
Sport / Nogomet | 26. 04. 2018. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najslavnijih i najcjenjenijih sportskih magazina, France Football, ispričao se kapetanu Barcelone Andersu Iniesti zato što veliki španjolski nogometaš nikad nije osvojio Zlatnu loptu.

Najbliže je Iniesta trofeju Ballon d'Or bio 2010. godine, kad je po glasovanju bio drugi.

Međutim, nije Iniesta jedina neupitna igračka veličina koja nikad nije dobila najlaskavije priznanje u nogometu.

Ferenc Puskás bio je drugi u poretku za najboljeg igrača 1960. godine, nakon što je s Realom osvojio Kup prvaka Europe. Mnogi i danas ovog velikog Mađara smatraju jednim od najboljih igrača svih vremena.

Bernd Schuster je tijekom '80.-ih godina bio jedan od najboljih igrača. Igrao je za Barcelonu, potom prešao u Real, a na koncu španjolskog dijela svoje karijere u Atletico. S tim je slavnim klubovima osvojio veliki broj titula, bio je prvak Europe s reprezenatcijom Njemačke 1980., ali "Plavi anđeo", kako su ga zvali, nikad nije osvojio Zlatnu loptu.

Franco Baresi, jedan od najvećih braniča u povijesti nogometa, s AC Milanom je doživljavao slavne dane. Jednako tako i s reprezentacijom. Najbliži je osvajanju Zlatne lopte bio 1989. godine, kad je bio drugi u poretku.

Éric Cantona je i dalje zakletva navijača Manchester Uniteda. Dok je igrao kralj Éric, sve je na Old Traffordu uistinu bilo kao u teatru snova. Bio je treći u poretku za Zlatnu loptu 1993. godine.

Roberto Carlos je jedan od onih koji su svojom ukupnom karijerom zaslužili bar jednu Zlatnu loptu. Nakon što je s Brazilom osvojio Svjetsko prvenstvo 2002. godine, ovaj lijevi branič je završio na drugom mjestu u poretku za Ballon d'Or, ali nikada nije završio kao prvi.

Dennis Bergkamp svakako je jedna od legendi Arsenala i nizozemske reprezentacije. U poretku za Zlatnu loptu bio je treći 1992. godine, a drugi 1993. Nikad se nije popeo na sami vrh poretka.

Xavi Hernandez, Iniestin dugogodišnji suigrač u Barceloni i reprezentaciji, tri puta je u glasovanju bio treći u poretku za Zlatnu loptu.

Raul Gonzales također nikad nije podigao trofej Zlatne lopte. Najbolji strijelac Rela do dolaska Cristiana Ronalda, bio je drugi u poretku 2001. godine.

Paolo Maldini je s AC Milanom pet puta osvajao Ligu prvaka Europe, ali nikad nije proglašen najboljim nogometašem na svijetu. Bio je treći u poretku za Zlatnu loptu 1994. i 2003. godine.

Gianluigi Buffon bio je drugi u poretku za Ballon d'Or nakon osvajanja Svjetskog prvenstva 2006. s nacionalnom vrstom Italije.

Iker Casillas ostvario je velike klupske i reprezentativne uspjehe, među kojima su naslovi europskog i svjetskog prvaka, ali u poretku za Ballon d’Or nikad nije bio na podiju.

Thierry Henry je također jedan od nogometnih čarobnjaka koji je s reprezentacijom Francuske postizao najveće uspjehe. Jednako tako bio je i ostao legenda Arsenala, igrao za Barcelonu... ali u poretku za Zlatnu loptu dobacio je jednom do druge i jednom do treće pozicije.

Frank Lampard je istinsko nogometno ime. S FC Chelseajem je 2012. osvojio Ligu prvaka, a u poretku za Zlatnu loptu bio je na drugoj poziciji 2005. godine.

Steven Gerrard je pak druga engleska legenda koja je više od desetljeća spadala u uski krug najboljih svjetskih nogometaša. Vječito vjeran Liverpoolu, Gerrard je 2005., nakon osvajanja Lige prvaka, bio treći u poretku za Zlatnu loptu.

Andrea Pirlo je imao sjajnu nogometnu karijeru. Elegantni talijanski veznjak je osvojio mnoge naslove, ali u poretku za Zlatnu loptu nikad nije bio ni na postolju.

Carles Puyol godinama je glasio za jednog od najpouzdanijih središnjih braniča. Kao i Iniesta i Xavi, Puyol je s Barcom i španjolskom reprezentacijom osvojio sve. Kapetan Barcelone također nikad nije bio među tri igrača u izboru za Zlatnu loptu.

Francesco Totti legenda je Rome. Čovjek koji je ostao vjeran jednome klubu uvijek je bio cijenjen i tražen, ali nikad dovoljno zainteresiran da ode do kraja. Kao da mu se nikad nije žurilo i kao da je nogomet doživljavao na svoj, poseban način. Osvojio je Svjetsko prvenstvo s Italijom, ali nije bio u konkurenciji za Zlatnu loptu.

Ryan Giggs je igrač s najviše osvojenih naslova prvaka Premier lige, čak 13 puta. Sve što je odigrao, odigrao je za Manchester United. Bio je proglašen najboljim igračem Premier lige 2009. godine. U poretku za Zlatnu loptu nikad nije završio među prva tri.

Alessandro Del Piero je zasigurno jedan od najvećih igrača svoje epohe. On je legenda Juventusa, a sa svojim je klubom čak "zaglavio" i u Serie B, nakon što je Stara dama kažnjena od nogometnog saveza Italije. Ali takva odanost i svi postignuti rezultati ipak nisu Del Piera nikad doveli do nagrade Ballon d'Or.

Zlatan Ibrahimović je, mnogi će kazati, naprosto bio predodređen za Zlatnu loptu. Međutim, u izborima nikad nije stizao do podija.

Jednako tako, Zlatnu loptu nikad nisu osvajali: Samuel Eto'o, Paul Scholes, David Beckham, Dideir Drogba, Wayne Rooney, Ruud van Nistelroy, Alan Shearer, Clarence Seedorf, Frank Rijkaard, Jürgen Klinsmann...

Pogleda li se lista dobitnika Zlatne lopte, uočava se kako tamo nema jednog od najslavnijih nogometnih imena svih vremena - Diega Armada Maradone. Odgovor je jednostavan: U to vrijeme Zlatna lopta se dodjeljivala samo europskim nogometašima.

Video: 35 Gretest Players Who Never Won The Ballon d
Kopirati
Drag cursor here to close