Feđini specijali

Igrači koji su zabili hat-trick na Euru

Novog majstora čekamo već 13 godina i kako stvari stoje u modernom nogometu, još ćemo čekati.
Sport / Nogomet | 15. 06. 2021. u 08:57 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Platini u akciji

Sedam igrača. Samo sedam, a bilo je ih je toliko sjajnih, strašnih, vrhunskih. Ali samo njih sedam je uspjelo ostvariti hat-trick u jednoj utakmici Europskog prvenstva. I svaki je imao svoju težinu. Od prvog Dietera Müllera 1976. godine, do posljednjeg Davida Ville 2008. godine. Novog majstora čekamo već 13 godina i kako stvari stoje u modernom nogometu, još ćemo čekati.

Dieter Müller (Euro 1976, Jugoslavija - Zapadna Njemačka 2:4)

Nije Gerd, ali je i ovaj Müller znao biti opasan. U Njemačkoj, onoj Zapadnoj ga pamte kao igrača koji je uspio na jednoj utakmici uništiti Werder. Završilo je 7:2 daleke 1977. godine uz šest golova Dietera. Bio je to pojedinačni rekord Bundeslige koji do danas nitko nije uspio oboriti.

U to vrijeme Dieter je bio vodeći strijelac Bundeslige dvije sezone zaredom, u vrijeme dominacije Kölna. Neke brojke najbolje potvrđuju kakav je igrač bio. U sezoni 1976-77, uspio je postići 34 gola u 34 odigrane utakmice, sezonu kasnije deset manje u 33 susreta. U polufinalu Eura 1976, godine je bacio u očaj milijune Jugoslavena koji su već vidjeli svoju reprezentaciju u finalu.

Na Marakani je Jugoslavija nakon pola sata igre vodila 2:0, imala sve u svojim rukama, a onda su se stvari počele komplicirati u posljednjih pola sata. Flohe je stomakom u koji ga je lopta pogodila prepolovio zaostatak svoje selekcije u 64. minuti, prije nego što će na scenu stupiti Dieter Müller. On je prvo u 82. minuti izjednačio na 2:2, glavom neometan, a onda je u produžetku za četiri minute isporučio još dva gola. Prvi na povratnu loptu, drugi nakon što je pokupio otpadak, loptu koja se odbila od stative. Na golu reprezentacije Jugoslavije je bio Ognjen Petrović koji je po nekom čudnom kriteriju dobio priliku.

Klaus Allofs (Euro 1980, Zapadna Njemačka - Nizozemska 3:2)

Najdarovitiji od dvojice braće je imao sjajnu karijeru. Bio je nevjerojatno spretan pred protivničkim golom, sjajan u igri glavom. Svoju je relativnu sporost, nešto slabiju tehniku je kompenzirao sjajnim osjećajem za prostor, čeličnim umom, tipično njemačkim. S Fortunom Düsseldorf je došao do dva vezana trofeja u Kupu, te je igrao finale Kupa Kupova.

Onda je prešao u Köln s kojim je također došao do finala Kupa Kupova i jednog kupa u Njemačkoj. U Francuskoj je (Marseille), uzeo dva trofeja, s Werderom tri. S tim da je u trećem pokušaju otišao do kraja u Kupu Kupova.

Dva puta je bio najbolji strijelac Bundeslige, jednom Kupa UEFA. Može se pohvaliti činjenicom da je svoj hat trick ostvario protiv Nizozemske, što je priznat ćete nešto posebno. To je napravio na utakmici drugog kola skupine A u Italiji 1980. godine. U Napulju je Schrijversa prvi put savladao u dvadesetoj minuti, a onda je u drugom dijelu u pet minut zabio još dva puta. Zapadna Njemačka je obranila naslov, a Allofs je s ta tri gola bio najbolji strijelac turnira.

Michel Platini (Euro 1984, Francuska - Belgija 5:0)

To je bio jednostavno rečeno turnir Michela Platinija. Koji je igrao nevjerojatno. Francuzi su na ovom turniru u pet utakmica postigli 14 golova, Platinijevih je bilo devet. Na svakoj utakmici je barem jednom poslao loptu u protivničku mrežu.

Počeo je protiv Danske, nastavio kontra Belgije, Jugoslavije, slomio je Portugalce u 119.minuti. Načeo Španjolce u finalu. A nije bio klasični napadač, već ona fina, prava desetka koja je uništavala protivnike. Bilo u Italiji ili reprezentaciji, svejedno.

Svejedno dali šutira lijevom ili desnom, eventualno glavom. Mogao je to sve u jednoj utakmici. Onoj protiv Belgije. Prvo desnom nogom, onda lijevom i na kraju baš glavom.

Michel Platini (Euro 1984, Francuska - Jugoslavija 3:2)

Tri dana nakon prvog došao je i drugi hat trick Platinija. Ovaj put je žrtva bila Jugoslavija. Simovića je prvi put matirao u 59. minuti.

Tri minute poslije, Domergue je centrirao u Platini sjajno u letu pogodio glavom. Za kraj je ostavio ono što je bio njegov specijalitet, zaštitni znak. Slobodan udarac.

Onako kako je igrao Platini tog ljeta na domaćem terenu, neće vjerojatno igrati nitko više. Na Europsko prvenstvo je došao kao najbolji strijelac Serie A s 20 golova, ispred Zica. U tom trenutku je bio najbolji igrač na svijetu.

Marco Van Basten (Euro 1988, Nizozemska - Engleska 3:1)

Svi pamtimo onaj volej u 32.minuti finala, preko izrazito visokog Dasajeva 1988. godine. To je bio jedan od pet golova koje je uspio postići napadač Milana i reprezentacije Nizozemske, umjetnik posebnog kova Marco van Basten. Međutim, ono što je napravio Englezima 15.lipnja na Rheinstadionu u Düsseldorfu je posebna priča.

Englezi su pogodili dvije stative, a onda ih je kaznio Marco nakon dodavanja Gulitta. Kod prvog gola sjajno se oslobodio Adamsa. Kod drugog je pogodio iskosa s lijeve strane. Četiri minute poslije, Erwin Koeman je izveo korner, Kieft je prebacio loptu glavom a Marco je bio na drugoj stativi.

Prije Europskog prvenstva, Van Basten je imao velikih problema s ozljedom, odigrao je samo 11 utakmica za Milan. Nakon osvojenog naslova s reprezentacijom Marco je krenuo u nezadržive pohode sa svojim klubom.

Sérgio Conceição (Euro 2000, Portugal - Njemačka 3:0)

Na sljedeći hat trick smo morali čekati do turnira u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine. Njemačku koja je bila slaba u posljednjem kolu faze po skupina sredio je Portugal 3:0. Centralna figura je bio tadašnji igrač Lazija, Sérgio Conceição.

Portugalac je uspio ponoviti podvig Michela Platinija, pa je jedan gol zabio glavom, prvi. Drugi i treći su bili plod njegovih individualnih akcija, realizacija je išla lijevom, pa desnom nogom.

Za portugalsku reprezentaciju Conceiçao je odigrao 56 utakmica između 1996. i 2004, a te se 13 puta upisao u strijelce. Kao igrač Lazija je uzeo jednu titulu, s Portom tri, u dresu Standard Liègea je bio najbolji igrač Belgije 2005. godine.

Patrick Kluivert (Euro 2000, Nizozemska - FR Jugoslavija 6:1)

Po nekima on je bio taj nasljednik Marca Van Bastena u reprezentaciji. Možda ono što je napravio na prije 21 godine na Euru nema svoju težinu jer Nizozemska na domaćem terenu nije otišla do kraja.

Četrdeset golova za deset godina igranja u reprezentaciji i titula trećeg najboljeg u povijesti Nizozemske selekcije.

 

U svojoj drugoj utakmici za reprezentaciju je nakon sedam minuta na terenu uspio zatresti mrežu Maltežana. Do četvrtfinala te 2000-te godine Patrick je dao po jedan gol Dancima i Francuzima. U četvrtfinalu su Nizozemci razmontirali reprezentaciju koja se zvala FR Jugoslavija 6:1. Prvi od njegova tri gola je došao nakon sjajne akcije Kluiverta i Bergkampa. Drugi je nakon asistencije Davidsa, treći na ubacivanje Bosvelta, onako majstorski iz prve ispred Govedarice. To je bio njegov drugi hat trick u dresu reprezentacije.

David Villa (Euro 2008, Španjolska - Rusija 4:1)

Jedan od onih čarobnjaka koji je s loptom mogao uraditi bilo što. U pohodu na titulu prvaka Europe, Španjolska je prvu pobjedu ostvarila protiv Rusije 4:1. Obrana Rusije nije mogla zaustaviti Villu koji je uporno bježao posljednjoj liniji. Kako kod prvog tako i kod drugog gola. Kod trećeg gola sve je sam napravio Villa.

Još jedan gol je dodao u drugoj utakmici turnira kontra Švedske, što je bilo dovoljno za status najboljeg strijelca turnira. Ovaj sjajan, ali često podcijenjen napadač u svojoj je karijeri zabio 440 golova igrajući za klubove i reprezentaciju. Naravno, najviše je napravio u dresu Barcelone. S reprezentacijom je bio europski i svjetski prvak.

Kopirati
Drag cursor here to close