Nova pravila

IFAB: Zaleđe i igra rukom će se ubuduće suditi na drukčiji način

Moglo bi se ozbiljno razmisliti o ideji Arsenea Wengera, šefa Fifinog globalnog razvoja, koji želi da se zaleđe ne sudi ako je samo jedan dio tijela kojim se može zabiti gol u ravnini s predzadnjim igračem...
Sport / Nogomet | 09. 04. 2020. u 22:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Vječito pitanje: Kad je u pitanju igra rukom?

U veljači je Međunarodni odbor nogometnih organizacija (IFAB) odobrio nova pravila koja bi se trebala početi primijenjivati od 1. srpnja, tj. nove sezone.

Međutim, kako je ova prekinuta zbog globalne pandemije koronavirusa, i nova su pravila u do daljnjega karanteni.

Ipak, ta pravila postala su službena od srijede, piše Marca, a na sprema se i velika promjena u pravilu o zaleđu!

Osim toga, IFAB pokušava pronaći formulu koja će zabraniti masovna okupljanja oko suca, uglavnom u vidu prosvjeda.

Prema novim pravilima, koja su utvrđena na skupu u Belfastu nakon opsežne rasprave, utvrđeno je na koji način će se tretirati igra rukom.

"Ako igrač dodirne loptu rukom nehotično, to će se smatrati prekršajem samo ako je zbog toga postignut gol ili u očiglednoj prilici za postizanje pogotka. Ako se igra nastavi i nakon toga je bilo nekoliko dodira s loptom, igranjem rukom neće biti prekršaj".

Ono što je najvažnije jest da će se svako igranje ispod razine pazuha smatrati nezdovoljenim, a iznad te razine dozvoljenim.

Velike promjene spremaju se i u načinu na koji se koristi sustav VAR. Suce će se više poticati na odlazak pred ekran uz teren.

VAR će smjeti dati mišljenje glavnom sucu, opisati što je on vidio, ali će glavni sudac morati donijeti konačnu odluku. Što se tiče očiglednih pogrešaka, ništa se neće promijeniti, piše SportKlub.

Ako igra nije zaustavljena, sudac će je zaustaviti čim lopta uđe u neutralnu zonu ili situaciju i tada će napraviti prepoznatljivi znak rukama.

Prekidanje svake opasne akcije na nedozvoljen način morat će se sankcionirati barem žutim kartonom, a sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela, koji još nije utvrđen.

Foto: Marca / VAR će se još više forsirati

"Pravilo o zaleđu treba analizirati i potencijalno predložiti njegovu promjenu", poručuje IFAB.

To znači da bi se moglo ozbiljno razmisliti o ideji Arsenea Wengera, šefa Fifinog globalnog razvoja, koji želi da se zaleđe ne sudi ako je samo jedan dio tijela kojim se može zabiti gol u ravnini s predzadnjim igračem, neovisno o tome ako su ostali dijelovi tijela napadača ispred.

Igrač bi tako bio u zaleđu tek kad bi cijelo njegovo tijelo bilo ispred predzadnjeg igrača momčadi koja se brani. Time se želi osigurati prednost napadačima i dobijanje napadačkog, atraktivnog nogometa.

Kopirati
Drag cursor here to close