Premijer liga

I pod maskama favoriti za trofeje su isti

Brojka o broju prisutnih na stadionu skoro da je jednaka onoj o danima bez nogometa u BiH
Sport / Nogomet | 31. 07. 2020. u 09:18 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napokon. Iako su okolnosti takve kakve jesu, važno je da sezona krene. Pa makar i ovakva kakva će vrlo vjerojatno biti određeno vrijeme. Nogomet bez navijača nije nogomet i to nije otrcana fraza, ali vidjeli smo igralo se u Njemačkoj, Španjolskoj, još uvijek se igra u Italiji, Englezi i Francuzi imaju utakmice Kupa, igra se širom svijeta.

Kako će to izgledati u BiH? Vidimo da su pripremljene posebne mjere, podatak da na stadionu može biti ukupno 131 osoba, da postoje tri zone, da može recimo biti šest novinara dovoljno govori za sebe. Brojka o broju prisutnih na stadionu skoro da je jednaka onoj o danima bez nogometa u BiH. Jer stvarno ga nije bilo dugo. Još je dovoljno poražavajuća činjenica da imamo zimsku pauzu koja nam je zajedno sa koronavirusom u osam mjeseci osigurala tri kola prvenstva i jedno Kupa. Tri, četiri utakmice po klubu, za osam mjeseci.

U međuvremenu, između nezavršene prošle i početka nove, liga je dobila novog sponzora koji je na adresu saveza poslao ponudu koja se ne odbija. Tešku 22 milijuna koja uključuje sponzorstvo lige, saveza i reprezentacija, kao i TV prava na sve utakmice u vlasništvu Saveza. O tome što to znači za klubove, reći će oni sami tijekom sezone. Ono što je sigurno, nitko nije previše trošio, jer činjenica je kako novca sa sport, pa i za nogomet u kojem se "vrti" najviše, će biti sve manje. Može li manjak novca utjecati na kvalitetu lige? Može, ali i ne mora, jer može se recimo dogoditi da imamo izjednačenu ligu. Zapravo to je vrlo moguće.

Kako procijeniti kvalitetu neke momčadi?

Ono što je možda najgore u ovoj najavi jeste procijeniti pravu kvalitetu momčadi. Neki pokazatelj bi trebala biti prošla sezona koje ustvari nije niti bilo. Neki treneri, igrači koji su mijenjali klubove tamo u siječnju i veljači jednostavno nisu imali mogućnosti niti prostora da se dokažu. Statistika je na strani tri kluba, jer od 2010. godine do danas, titule prvaka su se dijelile uglavnom između tri kluba, Sarajeva, Zrinjskog i Željezničara.

Zrinjski je za korak ispred, jer je četiri puta bio najbolji, dok su sarajevski rivali po tri puta uzimali naslov. Izuzetak je bila tek 2011. godine kada se naslovom prvaka okitio Borac. Upravo ova četiri pomenuta sastava mnogi vide u glavnim ulogama, prije početka nove sezone.

Znaju se favoriti za trofeje

Sarajevo ima odličnog, dokazanog trenera Vinka Marinovića, te provjerena imena poput Velkoskog, Ahmetovića, Tina Sušića, a uspjeli su malo pred početak sezone uzeti i MatthiasaFanima. Amar Osim je iskusan lisac, od momčadi Željezničara izvlači i više nego što ona sama može. Štilić je i dalje glavna "faca", Veselinović super važna karika, dok je status Lendrića pod upitnikom jer navodno već ima novi klub. Usput, Osim je odlučio dovesti Juričića (Šibenik) i Miličevića (Lokomotiva Zagreb), te vratiti Bekrića. Zrinjski također ide s provjerenim snagama, snagama koje znaju što znači osvajati naslove prvaka. Jer tu su Bilbija, Filipović, sada i Todorović, Jakovljević, Arežina, Almir Bekić, igrači koji se dovoljno dobro poznaju da mogu igrati zajedno i zatvorenih očiju. Četvrti je Borac za kojeg će mnogi reći u ovom trenutku kako imaju jaku "zaleđinu", možda čak i jaču od same momčadi, ali se velike najave tek moraju opravdati na terenu.

Trojka koja ima svoje planove

U ovo društvo se uporno pokušava probiti momčad Tuzla Cityja. Čiji dres će ove sezone nositi igrači poput Rustemovića ili Ubiparipa, vrlo dobrog vratara Fejzića, tu je i trener Nalić, ali roster Tuzla Cityja čini se nije previše širok. Sličan problem može imati Široki Brijeg koji je ostao bez petnaest igrača. On onih koji su došli, Čuljak i Obšivač su se najbolje uklopili, u postavu u kojoj su provjereni Jović, Radeljić, Cipetić, Ćorić. Velež je prošle sezone funkcionirao vrlo dobro, do korone bio u vrlo dobrom ritmu. Nakon toga je ostao bez raspoloženog strijelca Fajića, odličnog stopera Maneva koje su zamijenili Mulić i Chesmedjijev. Najveća prednost momčadi Feđe Dudića može biti činjenica da je ostatak momčadi već drugu, treću sezonu na okupu i ako se novajlije uklope na najbolji način, Velež bio mogao reprizirati prošlu sezonu, biti jako neugodan i za najbolje.

Radnik gubi korak, Sloboda se i dalje muči

Radnik je doživio određene promjene unutar kluba, što se odrazilo na rezultate već prošle godine i teško će opet uhvatiti pravi korak, dok recimo Sloboda funkcionira već sezonama pod teretom teške financijske situacije i teško da će to biti nešto strašno bolje u sezoni koja je pred nama. Sigurno neće biti ništa lakše niti Krupi, Mladosti, Olimpiku, momčadima koje imaju određenu kvalitetu i nije nemoguće da eventualno neko iz te trojke iskoči, ali realno biće teško. Situacija je posebna, okruženje će biti takvo će biti, okruženje koje će tražiti posebnu reakciju igrača, trenera.

One momčadi, igrači koji najbolju reagiraju na takvo što, sigurno će profitirati. Vjerujemo da su igrači željni dobrog nogometa, dobre lopte i da će to biti garancija da će usprkos svemu ljubitelji nogometa i sporta napokon malo prodisati. Pa makar ispod maski.

Kopirati
Drag cursor here to close