Znali su s loptom

I ovo ljeto donijelo je kraj karijere za nekoliko nogometnih velikana

Nedavno završena nogometna sezona u europskim ligama značila je oproštaj od profesionalne karijere za nekoliko velikih imena. Tako više nećemo gledati Casillasa, Pizarra, Schürrlea, Aduriza...
Sport / Nogomet | 15. 09. 2020. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Pizarro, Casillas i Gomez završili su svoje uspješne nogometne karijere

Godine učine svoje pa svaka sportska karijera jednoga dana dođe do svoga kraja.

Nedavno završena nogometna sezona u europskim ligama značila je oproštaj od profesionalne karijere za nekoliko velikih imena.

Tako je Peruanac Claudio Pizarro nakon 490 utakmica u Bundesligi svoje kopačke okačio o klin. Igrao je na visokoj razini sve do svoje 41 godine, a zadnju je sezonu proveo u Werderu iz Bremena. Ovih je dana od strane Bayerna služeno imenovan ambasadorom bavarskog velikana.

Pizzaro je igrao za njemačke klubove Werder, Bayern i FC Köln, a jednu je sezonu proveo u engleskom Chelseaju. Dres peruanske reprezentacije oblačio je 85 puta. 

I Mario Gomez (35) ostavio je dubokog traga u Bundesligi i njemačkoj reprezentaciji, a ove je sezone odigrao zadnje minute, u drugoj ligi za Stuttgart. Odlučio je završiti karijeru nakon 328 utakmica u Bundesligi.

Gomez, sin španjolskog gastarbajtera i Njemice, nastupao je za Stuttgart, Bayern, Fiorentinu, Bešiktaš i Wolfsburg. Majicu Elfa nosio je 78 puta.

Švicarski vratar Diego Benaglio također je prestao s aktivnim branjenjem, nakon 20 godina karijere i više od 500 službenih utakmica. Zadnju sezonu bio je član AS Monaca, a najveće uspjehe imao je s njemačkim Wolfsburgom (jedan naslov prvaka, jedan kup i jedan njemački superkup).

Za švicarsku nacionalnu vrstu branio je na 61 utakmici.

André Schürrle nekad je glasio za jednog od najvećih njemačkih talenata ikad. S njemačkom je reprezentacijom 2014. godine u Brazilu osvojio naslov svjetskog prvaka. Nakon toga njegova je karijera krenula silaznom putanjom i ovoga je ljeta rekao nogometu 'leb wohl, das war's', sa samo 29 godina.

Igrao je za Mainz, Bayer Leverkusen, Chelsea, Wolfsburg, Borussiju Dortmund, Fulham i Spartak iz Moskve. Za Njemačku je nastupio 57 puta (22 pogotka). 

Aritz Aduriz živa je legenda Athletica Bilbao, a nakon što njegovo tijelo više nije moglo izdržati, u 39. godini se oprostio od baskijskog kluba. Iako je nastupao za Valenciju, Mallorcu i Valladolid, Aduriz je svoje najsjajnije trenutke imao u Athleticu Bilbao.

Ukupno je u karijeri odigrao 640 utakmica za svoje klubove, postigavši 221 pogodak. Za Španjolsku je upisao 13 nastupa. 

Leighton Baines se od nogometa oprostio nakon 420 utakmica u engleskoj Premier ligi, a trener Evertona Carlo Ancelotti svim silama ga nastoji zadržati na nekoj funkciji u klubu s Goodison parka.

Na početku karijere igrao je za Wigan Athletic (145 utakmica), a od 2007. do 2020. za Everton (348 nastupa, 29 golova). Za englesku reprezentaciju igrao je 30 puta. 

Vincent Kompany je svoju karijeru završio u 34. godini., a zadnju je sezonu proveo u Anderlechtu, gdje će sada preuzeti trenersku ulogu.

U Anderlechtu je i započeo svoju karijeru, odakle je otišao u HSV, a nakon dvije godine u Hamburgu prešao je u Manchester City 2008. i ostao punih jedanaest godina. Upisao je 89 utakmica za Belgiju.

Iker Casillas jedan je od najslavnijih vratara u povijesti nogometa. Kao golman Porta prošle je godine doživio srčani udar, oporavio se, ali je ove godine završio karijeru. Vraća se u Real gdje će biti na raspolaganju kao savjetnik.

Za Kraljevski klub je branio 510 puta, dok je u Portu na vratima stajao 116 puta. Nevjerojatnih 167 utakmica ubilježio je za španjolsku reprezentaciju. Jedan je od onih igrača koji su u karijeri osvajali sve moguće trofeje.

Kopirati
Drag cursor here to close