Zbog korone

I nogometnim zvijezdama prijeti nezaposlenost

Hoće li im njihovi klubovi produžiti ugovor - ili neće? Hoće li naći neki klub koji ih svakako želi u momčadi - ili neće?
Sport / Nogomet | 26. 05. 2020. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakom osmom profesionalcu Bundeslige istječe ugovor i nije sigurno, hoće li uopće dobiti novi za sljedeću sezonu. Pogođene su i zvijezde, a nogometaše nižih liga tek čekaju teška vremena.

Mario Götze je još uvijek zvijezda nakon što je 2014. u Rio de Janeiru svojim golom protiv Argentine doveo Njemačku do naslova prvaka. Ali njemu 30. lipnja istječe ugovor kod Borussije iz Dortmunda - i kako se čuje, veliko je pitanje gdje bi on mogao igrati sljedeće sezone. A on je tek najpoznatiji od preko šezdeset igrača Prve lige kojima istječe ugovor i koji tek trebaju naći momčad u kojoj će igrati od jeseni.

Hoće li im njihovi klubovi produžiti ugovor - ili neće? Hoće li naći neki klub koji ih svakako želi u momčadi - ili neće? Posebno mračno je na primjer u Fortuni iz Düsseldorfa: ne samo da joj prijeti ispadanje iz skupine najboljih, nego istječe ugovor s čak 10 igrača.

Ulf Baranowsky iz Udruge profesionalnih nogometaša (VdV) sluti teška vremena za nogometaše: "Doista moramo biti spremni na to kako će mnogi klubovi smanjiti svoje momčadi, ali i da će novi ugovori biti i slabije plaćeni."

Jer i mnogi klubovi su u novčanim nevoljama nakon prekida utakmica zbog pandemije, a blagajnu ne pune niti utakmice pred, silom infektologa, praznim stadionima. To znači da je i igračima "pala cijena": portal transfermarkt.de je izračunao kako je mlađim, dakle igračima rođenim nakon 1998. pala vrijednost za oko 10 posto, onim starijima čak 20 posto. Međunarodni revizorski ured KPMG je izračunao kako je ukupna vrijednost igrača Bundeslige od veljače do svibnja pala za 16,5 posto - a i to samo ako se uopće nastavi prvenstvo i završi sezona. Ako ona bude ipak prekinuta, pad vrijednosti će biti 25,4 posto.

Na travnjak - za tek koju stotinu eura

Ovaj portal računa trenutnu tržišnu vrijednost igrača i mnogima je ona drastično pala: od početka krize s koronavirusom je nacionalni igrač iz Bayerna Leon Goretzka "pojeftinio" za 30 posto, Matthias Ginter iz Mönchengladbacha za 35,3 posto, Emre Can iz Dortmunda za čak 36,4 posto. Doduše, njima ugovor i dalje vrijedi, a nogometni stručnjak Stefan Backs nam kaže kako "svaki nogometaš koji ima ugovor koji traje duže od ovog ljeta se može smatrati sretnikom." Ali mnogi to nisu, a u nižim ligama je stanje još gore: u Drugoj ligi istječe ugovor skoro svakom četvrtom igraču (23,9 posto), u Trećoj je pogođeno preko trećine igrača, u regionalnim ligama tek trećina igrača uopće ima ugovor i za sljedeću sezonu. Jer tamo su inače i nogometaši htjeli kratke ugovore, nadajući se kako će ubrzo "skočiti" u neki klub više lige. Ali zbog korone im prije prijeti "skok" u nezaposlenost.

Svi koji poznaju nogomet nas uvjeravaju kako su milijuni eura za transfer, vile i divlji automobili nogometnih zvijezda zapravo velika iznimka. "Golema većina profesionalnih nogometaša je kilometrima udaljena od vrhunskih prihoda", kaže nam Baranowsky. Navodi nam primjer profesionalnih nogometaša regionalnih liga koji mjesečno dobivaju znatno manje od 1000 eura, manje nego neki zaposlenik. A ipak moraju raditi i trenirati svaki dan kako bi bili spremni za utakmicu.

"Vrijede" još samo prave zvijezde

Backs nas podsjeća na problem o kojem se malo govori: svi nogometaši sanjaju o svjetskoj slavi, ali jedva koji zaradi dovoljno da bi uopće bio osiguran nakon što postane previše star za nogometni travnjak. "Imaju golemih poteškoća nakon toga vratiti se u 'običan' svijet rada. A u ovoj krizi će i honorari biti manji, možda neki klubovi nakon ovoga više neće niti postojati.

Baranowsky igračima kojima istječe ugovor jedino može savjetovati da prihvate i ugovor na kraće vrijeme: ako se stanje normalizira, možda će onda sljedeći ugovor ipak biti na veći iznos. Odlazak u inozemstvo je opcija samo za rijetke - i najbolje igrače: jer kao što je u Njemačkoj prekinuta sezona za vrijeme pandemije, tako je bilo i u mnogim drugim zemljama gdje klubovi također imaju problema s prihodom. "Kratkoročno, sasvim veliki transferi će se dogovarati samo kod apsolutno vrhunskih igrača", kaže nam i Backs.

I nogometni klubovi su gospodarske jedinice tako da se može očekivati da će se i one odlučiti za poslovnu politiku koja se u tom svijetu zove Flight to Quality - težnja prema kvaliteti. U teškim vremenima nema mjesta za eksperimente: novca ima samo za igrače koji će sigurno i donositi pobjede - dakle novac. Nema mjesta i za mlade igrače koji će možda jednog dana biti zvijezde, a još manje ima mjesta za igrače za koje se čini da im zvijezda zalazi.

A takvim se smatra i njemačka zvijezda iz Rija: Götze je u Dortmundu ionako uglavnom sjedio na klupi, a makar je 2014. on još "vrijedio" preko 50 milijuna eura, već prošle godine se smatralo da taj igrač vrijedi još "samo" 25 milijuna. Sad, u doba pandemije bi on mogao dugo čekati i ugovor na 10 milijuna eura. Svaka slava je slatka, ali malo koja dugo traje., prenosi DW.

Kopirati
Drag cursor here to close