Feđini specijali

Hrvatska se najavila Europi pobjedom protiv Španjolske

Naravno da je Španjolska bila favorit, međutim, španjolska javnost je vrlo upoznala jednu novu izuzetno kvalitetnu selekciju koja će dvije godine poslije doći do četvrtfinala Eura.
Sport / Nogomet | 28. 06. 2021. u 08:12 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tom trenutku, za jednu mladu reprezentaciju kao što je Hrvatska to je bila najveća utakmica.

Do tog trenutka nova reprezentacija nastala na tlu raspadnute Jugoslavije je igrala protiv Amerikanaca, Rumunjske u nekoj rani fazi 1990. godine.

Nakon toga je bila turneja u po Australiji 1992. godine pa još dvije domaće utakmice kontra Ukrajine i Meksika.

Na klupama su se u ulozi izbornika mijenjali Jerković, Marković i Stanko Poklepović, međutim niti jedan od njih nije mogao računati na sve one najbolje igrače koji su bili spremni tada igrati za Hrvatsku koja se polako pripremala za prvi kvalifikacijski ciklus, za Englesku 1996. godine.

Video: Australia v Croatia 1992 Melbourne, Australia

Kvalifikacije su startale u rujnu, do susreta u Talinu cilj je bio odigrati što više kontrolnih utakmica.

Prva prava ponuda je stigla iz Španjolske. U tom trenutku Hrvatska je bila 125. reprezentacija svijeta, a Španjolska sedma na FIFA-inoj ljestvici. Bila je to i prva utakmica na hrvatskoj klupi izborniku Ćiri

Blaževiću, dok je Tomislav Ivić bio direktor nacionalne momčadi.

Debitirao Ćiro na klupi

Ćiro je za razliku od svojih prethodnika imao na raspolaganju daleko kvalitetniji sastav. Bili su tu, Šuker, Bilić, Štimac, Asanović, nedostajao je tek Zvone Boban koji je bio ozlijeđen. Po prvi put u dresu Hrvatske zaigrao je u Robert Prosinečki.

Velika većina iz početne postave reprezentacije Hrvatske je u tom trenutku igrala u Španjolskoj, a priliku je dobio i Janko Janković nekadašnji igrač Hajduka i Rijeke.

Foto: Internet / Hrvatska-Španjolska 1992.

"Bio sam u odličnoj formi, zabijao sam golove, a Ćiro mi je rekao: 'Igrat ćeš desnog beka!' I kakav sam izbor imao - ili prihvatiti ponudu ili ostati na klupi, jer su Šuker i Bokšić bili bolji napadači od mene.

Naravno da sam prigrabio taj dres, ma, da je trebalo braniti, stao bih između stativa. Odigrao sam solidno poluvrijeme, brzo sam se snašao jer sam u juniorima povremeno igrao na toj poziciji.

Rano smo poveli, znam dobro da me nitko nije pretrčao, nije bilo nikakve opasnosti pred našim vratima koja bi nastala na mom boku. A Mestalla je jedan od španjolskih stadiona na kojima je pravi užitak igrati.

Obožavao sam igrati i u Bilbau, Sevilli, dakako, i na Bernabeu i Camp Nou, ali Mestalla ima posebno mjesto u mojoj biografiji jer sam 1989. godine, igrajući za Valladolid, zabio tri gola Valenciji na Mestalli!

No ta mi je pobjeda s Hrvatskom neusporedivo draža", pričao je puno godina kasnije Janković za Sportske novosti.

Utakmica za 30.000 dolara

Španjolska se pripremala za nastup na Svjetskom prvenstvu, posljednji poraz na domaćem terenu je upisala u susretu s Francuskom tamo listopada 1991. godine.

Protiv Hrvatske, Javier Clemente na teren poslao postavu u kojoj su bili Zubizarreta - Ferrer, Nadal, Abelardo, Alkorta - Voro, Hierro, Jorge Otero, Goikoetxea - Julio Salinas, Higuera.

Na drugoj strani Ćirinih jedanaest je izgledalo ovako : Ladić - Jerkan; Štimac, Bilić - Janković, Prosinečki, Andrijašević, Asanović, Jarni - Bokšić, Šuker. Zanimljivo, španjolski savez je ovaj susret koštao tek 30.000 dolara što je za današnje pojmove nevjerojatno mali novac.

Broj šest

Naravno da je Španjolska bila favorit, međutim, španjolska javnost je vrlo upoznala jednu novu izuzetno kvalitetnu selekciju koja će dvije godine poslije doći do četvrtfinala Eura.

Utakmicu je prošla u znaku broja šest. Jer je Hrvatska u šestoj minuti prvog dala prvi, te u šestoj minuti drugog drugi gol.

Kod prvog je Prosinečki popravio ono što nije uradio Šuker, kod drugog je centrirao Mornar, a na pravom mjestu se našao Šuker.

Dvije minute kasnije sudac Gilles Veissiere iz Francuske je pokazao na bijelu točku ali je Dražen Ladić obranio 11-erac Txikiju Beguiristainu.

Iako je protiv SAD Hrvatska odigrala svoju prvu utakmicu prije nego što će se Jugoslavija početi službeno raspadati, ova protiv Španjolske je svakako bila posebna, jer je najavila dolazak na nogometnu scenu jedne nove izuzetno kvalitetne selekcije.

Video: Španjolska - Hrvatska/Spain - Croatia (1994.)

"U Valenciji sam shvatio da imam momčad za najveće domete. U svakom slučaju, to je bila povijesna utakmica za mene, ne samo zato što mi je bila prva kao izborniku nego i zato što je to bio test koji je potvrdio da imamo veliku momčad.

Tom smo pobjedom navijestili prodor prema nogometnom vrhu, u kojem smo ostali i do današnjeg dana. Bila je to neviđena fešta poslije utakmice. Na horizontu se, eto, pojavila moćna škvadra, koja je poslije ostavila dubok trag u svjetskom nogometu, dobili smo kostur reprezentacije koja nas je godinama činila radosnima. Sve su to bili nebrušeni dijamanti koji su pronijeli slavu hrvatskog nogometa", znao je reći Ćiro Blažević koji bolji debi na klupi ili povratak na klupu nije mogao zamisliti, kao što je bilo te večeri 23. ožujka u Valenciji.

Nakon te utakmice Hrvatska je uspjela još samo savladati Izrael u gostima, poražena je Slovačke, dok je remizirala s Mađarskom i Argentinom. Kvalifikacije za Euro je otvorila pobjedom u Talinu 2:0.

Kopirati
Drag cursor here to close