Zlatna rezerva vol. 38

Hrvatska je svačiji favorit, ali…

Danska ima Eriksena, ali i nezgodnog Poulsena, ima i organizaciju igre u kojoj svi mogu biti jako opasni. No, bude li Hrvatska igrala svoju, a ne Dansku igru – eto četvrtfinala!
Sport / Nogomet | 01. 07. 2018. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetske kladionice pretpostavljaju da je prolaz Danske sve samo ne posve realna opcija! Nije teško pronaći i koeficijent od 3,25 da će Danska ipak zaigrati u četvrtfinalu, dok je ista mogućnost za Hrvatsku „nagrađena“ kvotom od tek 1,33! To jasno govori da je, za razliku od one utakmice s Portugalom prije dvije godine, a koja se nesretno završila za ovu generaciju, sada Hrvatska postavljena kao izraziti favorit za prolaz.

Lijepo je biti hit, ali treba se pretvoriti u klasik!

Time je Hrvatska, trenutno šesti favorit istih tih kladionica za osvajanje turnira, zapravo postavljena gdje joj je vjerojatno i mjesto. No, koliko to uopće znači za večerašnjih 90 minuta?

Zapravo, i malo i ništa. Lijepo je znati da te i kvote priznaju kao selekciju koja je sastavljena od ponajboljih vezista svijeta, te obrane i napada koji mogu, u kolektivnom ushitu i sa momentom jake volje, kakvu ima ova Dalićeva Hrvatska, odigrati sa svakim na ovom prvenstvu. Uračunat je tu i besprijekoran niz od tri pobjede u grupnoj fazi i ona pobjeda nad Argentinom, no opreza nikad dosta!

Danska je također pod pritiskom

Danska ne respektira nikoga, niti se koga boji. Iako su pod pritiskom svoje javnosti, jer samo su onu „dogovorenu“ utakmicu protiv Francuske odigrali pod kontrolom i sa dosta udjela svoje vlastite igre, Danci će u utakmicu ući tradicionalno jako. To je reprezentacija koja, čak i kad nema zvjezdanu generaciju, a odavno je nema, još od odlaska braće Laudrup, ide u svaku utakmicu da dadne sve od sebe.

Pritom, individualni kvalitet je svakako na strani Hrvatske, ali, opet, što je individualni kvalitet u odnosu na momčadski karakter? Vidjeli smo sinoć, Portugal ne može biti samo Ronaldo, niti je Messi, makar mu je individualan kvalitet već u povijesnim knjigama i legendama, kadar sam nositi Argentinu.

Stoga, jedina prava analiza utakmice Hrvatske i Danske ide u pravcu sljedećeg – samo bolja MOMČAD prolazi! Nemaš ništa od tri pojedinca, momčad je ta koja će dobiti utakmicu, a onda, ako bude 50:50 u momčadskom pristupu, volji i htijenju, e tada, baš kao što su u slučaju Japana i Senegala odlučivali kartoni, odlučuje ona individualna kvaliteta!

Državni ispit Zlatka Dalića

Vjerujemo da svi ovi hvalospjevi, koje smo i mi napisali Zlatku Daliću, neće biti na velikoj kušnji večeras – jer ako Ante Čačić nije imao ni blizu ovakvu harmoniju i raspoloženje, a opet je držao Portugal za muda skoro do kraja, mi vjerujemo da će Dalićeva Hrvatska momčadski, trkom, pokrivanjem i zalaganjem u svakom segmentu igre, opravdati mišljenje svih bookieja ovog svijeta – a da će vrsni individualci samo na kraju svega toga poentirati za naše kolektivno pamćenje!

Izostane li momčad i padne li koncentracija pod pritiskom situacije na terenu u kojoj Danska igra svoju igru, a Hrvatska se stalno traži, jasno je da tu ni svi bookieji ovog svijeta neće pomoći. Dakle, vjerujemo, da je ova Hrvatska, u ovom trenutku, u ovoj konstelaciji snaga i stvari, jednostavno sposobna obraniti ukazano povjerenje. Sve ostalo bi, okrenemo li se i pogledamo sve što je trenutno na SP-u, ipak bilo veliko razočaranje.

Kopirati
Drag cursor here to close