Zagrijavanje

Hrvatska-Grčka u brojkama

Od šest utakmica četiri su bile službene, a dvije prijateljske.
Sport / Nogomet | 08. 11. 2017. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska nogometna reprezentacija je do sada šest puta igrala protiv Grčke i pritom ostvarila samo jednu pobjedu.

Uz jednu pobjedu hrvatska reprezentacija ima i tri neodlučena ishoda i dva poraza uz negativnu razliku pogodaka 6-8.

Od šest utakmica četiri su bile službene, a dvije prijateljske.

Jedina pobjeda

Jedinu pobjedu 'Vatreni' su ostvarili u kvalifikacijama za SP 1998. godine. U susretu igranom u travnju 1997. hrvatska reprezentacija je u Solunu pobijedila 1-0, a pogodak odluke zabio je Davor Šuker u 74. minute.

Hrvatska je osvojila drugo mjesto u skupini iza Danske i ispred Grčke. Danci su izborili direktan plasman na SP u Francusku, a 'Vatreni' su u dodatnim kvalifikacijama izbacili Ukrajinu.

Grci su uzvratili u kvalifikacijama za EP 2012. godine. U listopadu 2011. u Pireju su pobijedili 2-0 golovima Georgiosa Samarasa (71) i Theofanisa Gekasa (79). Grci su tada osvojili prvo mjesto u skupini, a Hrvatska je kroz dodatne kvalifikacije preko Turske izborila EURO 2012.

Grci imaju i jednu pobjedu ostvarenu u prijateljskom susretu igranom u Ateni 1999. godine i to rezultatom 3-2.

Obje reprezentacije uspješne u baražima

Hrvatska i grčka nogometna reprezentacija do sada su uvijek bile uspješne u dodatnim kvalifikacijama za svjetska i europska nogometna prvenstva, a samo će jedna 100-postotni učinak nastaviti i nakon međusobnog okršaja u dodatnim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, piše Hina.

Hrvatska je četiri puta sudjelovala u 'baražu' i uvijek je izašla kao pobjednik. U osam susreta ostvarila je četiri pobjede i četiri remija uz 10-2 razliku pogodaka.

Grčka je dva puta igrala dodatne kvalifikacije i oba puta je slavila. Ukupno je odigrala četiri utakmice ostvarivši dvije pobjede i dva neodlučena ishoda uz razliku pogodaka 5-2.

Prvi dvoboj Hrvatske i Grčke u dodatnim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2018. godine koji je na rasporedu u četvrtak u Zagrebu sudit će Talijan Gianluca Rocchi.

Do sada je Hrvatskoj sudio dva puta i oba puta su 'Vatreni' pobijedili, ali je i pokazao i crveni karton Ivanu Perišiću.

Kartoni

Čak sedmorici hrvatskih i grčkih reprezentativaca prijeti propuštanje uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za SP 2018. koja je na rasporedu u nedjelju u Pireju zbog žutih kartona.

Hrvatska ima sedmoricu igrača sa žutim kartonom i njima prijeti opasnost da ukoliko u susretu u Zagrebu zarade javnu opomenu preskoče uzvratni susret u Pireju. Kartone imaju Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko, Nikola Kalinić, Marko Rog, Josip Pivarić i Domagoj Vida.

Jednaka je situacija i u grčkim redovima. I kod njih sedmorici igrača prijeti propuštanje uzvratnog susreta. Suspenzija prijeti Kostasu Mitroglou, Panagiotisu Retsosu, Stefanosu Kapinu, Vasilisu Torosidisu, Mariosu Oikonomou, Kostasu Stafylidisu i Giorgosu Tzavellasu.

Grci će u prvoj utakmicu biti bez Kostasa Manolasa kojeg je FIFA kaznila utakmicom neigranja zbog kršenja pravila fair-playa, odnosno zbog toga što je namjerno dobio žuti karton.

Međusobni susreti

KVALIFIKACIJE ZA SP 1998. - skupina 1

Grčka - Hrvatska  0-1 (Davor Šuker 74) - 30. travnja 1997. Solun

Hrvatska - Grčka  1-1 (Davor Šuker 44/ Themistoklis Nikolaidis 9) - 10. studenog 1997.  Zagreb

 

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012. - skupina F:

Hrvatska - Grčka 0-0 (7. rujna 2010. Zagreb)

Grčka - Hrvatska 2-0 (Georgios Samaras 71, Theofanis Gekas 79) -  7. listopada 2011. Pirej

 

PRIJATELJSKE UTAKMICE:

Grčka - Hrvatska 3-2 (Stelios Yannakopoulos 12, 55, T. Nikolaidis 86/ Goran Vlaović 68, Davor Šuker 80-pen) -  10. ožujka 1999, Atena

Hrvatska - Grčka 2-2 (Goran Vlaović 67, Milan Rapaić 90/ Alexandros Alexandris 38, 50) - 25. travnja 2001, Varaždin

Kopirati
Drag cursor here to close