''Mia san mia''

Hoće li Kovač završiti pod kotačima stroja kojim upravlja?

"Nije mu ovo Frankfurt!", grmio je James Rodriguez u svlačionici nakon utakmice s Ajaxom. Ako se jedan nogometaš tako odnosi prema treneru, prvi koji mora intervenirati je sportski direktor kluba. U Bayernu je to Hasan Salihamidžić.
Sport / Nogomet | 06. 10. 2018. u 10:57 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedajući na atraktivnu, ali vrelu stolici trenera Bayerna, Niko Kovač se vjerojatno nadao kako će u prvoj sezoni na svojoj strani imati sve one 'ugrađene' osigurače velikog svjetskog kluba, te će samim time rezultati biti na razini serijskog prvaka Njemačke.

Međutim, već nakon nekoliko kola aktualne sezone, trener koji je tijekom ljeta dobivao jednoglasne podrške i hvalospjeve, praktično već izvlači kufer ispod kreveta i u slučaju još jednog poraza, može se pakirati. Stvari se tako brzo mijenjaju.

Podsjetimo, u posljednja tri susreta Bayern nije uspio ubilježiti pobjedu. Bila su dva remija (Ajax i Augsburg) i jedan poraz (Hertha BSC). U ova tri susreta ekipa je postigla tek dva pogotka.

Ako se povuče paralela s jednom naoko znatno vrelijom trenerskom stolicom, onom na stadionu Santiago Bernabeu, vidjet će se kako je Realov trener Julen Lopetegui u tri zadnje utakmice imao znatno lošije rezultate od Kovača.

Lopeteguijev tim u tri zadnja meča nije postigao niti jedan gol! Pretrpjeli su dva poraza (Sevilla i CSKA) i remizirali s Atleticom Madrid. Traže li mediji u Španjolskoj i predsjednik kluba Perez njegovu glavu već sada? Nikako, dapače, pokušavaju pronaći slabe strane igre Reala u čestim ozljedama ključnih igrača i odlasku Cristiana Ronalda.

U Münchenu pak atmosfera je takva da Kovaču današnja prvenstvena utakmica protiv Borussije M'Gladbach visi nad vratom kao  Damoklov mač. U slučaju neuspjeha, vjeruju mnogi, Niko Kovač je završio svoju karijeru u FC Bayernu.

Svaki član Bundeslige bi bez razmišljanja unaprijed potpisao start u prvenstvu kakav je imao bavarski velikan: četiri pobjede, jedan remi i jedan poraz. U Bayernu to, očito, nije slučaj.

Bavarci i navijači Bayerna općenito drže se one ''Mia san mia'' (na standardnom njemačkom “Wir sind wir" - mi smo mi), a sve ostalo je na trenerovim leđima, jer ''Mia san mia'' kult mora ostati.

''Mia san mia'' znači praktično - mi smo nešto posebno. Naravno da to zvuči arogantno i ovakav stav to u svojoj prirodi i jest. Ali, u klubu i oko njega je to jednostavno definicija stanja i filozofije od koje se ne odustaje.

Problem je u tome što navijačima više nije dovoljna samo titula prvaka Njemačke, jer toga ionako imaju koliko žele. Navijači i vodstvo kluba gladni su međunarodnih uspjeha. I na tome padaju treneri Bayerna. A onaj trener koji uza sve to nije na vrhu tabele Bundeslige - taj nema što pričati s nama koji smo ''Mia san mia''.

Kovač je mnogo rotirao, želeći na 'lakšim'' utakmicama probati neke varijante. Ispostavilo se da Ajax, Hetha i Augsburg nisu bili lakši protivnici.

"Stalnim rotacijama uvukao se pomalo crv u ekipu", izravno je treneru poručio predsjednik kluba Uli Hoeneß, naglasivši kako za rezultate Kovač mora snositi svu odgovornost.

Međutim, postavlja se pitanje odnosa samih zvijezda Bayerna prema treneru i stručnom stožeru.

"Nije mu ovo Frankfurt!", grmio je James Rodriguez u svlačionici nakon utakmice s Ajaxom. Želeći na taj način kazati kako je on apsolutno nezadovoljan radom trenera koji je došao iz 'provincije'.

Ako se jedan nogometaš tako odnosi prema treneru, prvi koji mora intervenirati je sportski direktor kluba. U Bayernu je to Hasan Salihamidžić. Teško je znati što se zbiva unutar ''zidina'' Allianz Arene, ali sportski promatrači u Njemačkoj nemaju dojam da je Salihamidžić opomenuo Jamesa, odnosno zaštitio trenera.

Nadalje, Bayernovi senatori Ribéry (35) i Robben (34) također su teški za svakog trenera, a politika kluba ovoga ljeta nije bila dovođenje mlađih, ali provjerenih igrača na tim pozicijama, nego su s obojicom veterana produženi ugovori. Poželi li Kovač bilo kojega od njih ostaviti na klupi ili povući iz igre prije kraja utakmice, slijedi njihova galama i glumatanje uvrijeđene zvijezde pred publikom i suigračima.

Posebna priča i glavobolja su mu njemački igrači, navodno okupljeni oko Hummelsa. Mediji navode kako njima, ali i ostalim nogometašima smeta ''previše'' hrvatskog jezika u svlačionici, a nezadovoljni su i minutažom. Kovač pak zna da ne može na teren poslati 25, nego samo jedanaest igrača. Treba uistinu znati pogoditi kojih jedanaest. A potvrdu o tome jesi li pogodio donose ti jedino uspjesi.

Dakle, Niko Kovač radi u jednome klubu koji je čak razmaženiji od Reala. No, nemoguće je vjerovati kako on to nije znao i prije svoga dolaska, jer je igrao za Bayern i poznaje tu atmosferu.

Prebrodi li Bayern danas Borussiju (M), što je gotovo izvjesno, možda će Niko Kovač na kraju sezone biti trener koji je osvojio trostruku krunu. Koji bi mu to rejting donijelo, ne treba ni govoriti. A u ovome trenutku posao mu visi o koncu. Put od pukovnika do pokojnika tako je kratak.

Kopirati
Drag cursor here to close