Hat trick u El Clásicu, to je nešto posebno
Feđini specijali

Hat trick u El Clásicu, to je nešto posebno

Sport / Nogomet | 24. 10. 2020. u 12:16 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kroz povijest gledajući El Clásico, prvenstvene, Kup ili prijateljske utakmice 23 različita igrača su postigla hat-trick. Od njih 28 ukupno, 15 su ostvarili igrači Barcelone. Naravno, neki od njih su ostvareni u prijateljskim utakmicama (ukupno četiri), pa nemaju svoju težinu kao ostali.

Jim Carlier je prvi igrač koji je ostvario hat-trick u duelima Barcelone i Reala. To je bilo još tamo 1913. godine, 1. studenog, Barcelona je slavila 7:0 u prijateljskoj utakmici. Do prvog prvenstvenog se čekalo do 1930. godine. Onih šest koji su ostvareni u međuvremenu četiri otpadaju na Kup, dva opet na "prijateljske" utakmice. Već tada su legendarni igrači Santiago Bernabéu na jednoj i Paulino Alcántara na kontra strani imali po dva.

Čuvenih 6:6 uz Kupa

U tom periodu odigrana je ona čuvena utakmica, jedna od četiri po tadašnjim pravilima iz polufinala Kupa. U toj trećoj nije pobjednika, u regularnom tijeku završila je 4:4, nakon produžetaka je bilo 6:6. Luis Belaunde i Bernabéu su postigli po tri gola u dresu Reala, Paulino Alcántara tri za Barcelonu. Jaime Lazcano je bio prvi igrač koji je u jednom prvenstvenom susretu uspio ostvariti hat-trick. Utakmica je odigrana 30. ožujka 1930 godine, Real je slavio 5:1.

Video: FC Barcelona 1 Real Madrid 5 (Liga 1962-1963)

Prvi stranac koji je u El Clásicu došao do tri gola zvao se Eulogio Martínez. Martinez, poznatiji pod nadimkom Kokito je bio Paragvajac, jedan od najboljih strijelca Barcelone svih vremena. Jedini je igrač koji je uspio na jednoj utakmici Barcelone postići sedam golova (protiv Atletico Madrida u Kupu). Sljedeće godine je El Clásico obilježio još jedan igrač iz Južne Amerike, Brazilac Evaristo koji je također ostavio dubok trag u dresu Barcelone.

Lineker nakon 29 godina

Između njegovog hat tricka 1958. godine, pa do prvog sljedećeg jednog igrača Barcelone se čekalo dugih 29 godina. I taj prvi sljedeći je bio Gary Lineker. Englez je sam pobijedio Real Madrid 3:2, 31. siječnja 1987. godine.

Video: Gary Lineker Scores a Hat Trick for Barcelona vs. Real Madrid (1987)

U tom periodu "suše" kada su u pitanju strijelci Barcelone, Ferenc Puskás je dva puta zavio u crno Katalonce, jednom je bilo posebno bolno na Camp Nou kada je Real slavio 1:5. Amancio se priključio velikom Puskásu i ostalima igračima u derbiju 8. studenog 1964. godine. Novija povijest El Clásica pamti četiri igrača koji su ostvarila hat trick u utakmici svih utakmici. Naravno, vjerojatno se mnogi sjećaju jednog Romaria i njegove fenomenalne predstave 8. siječnja 1994. godine u slavlju Barcelone 5:0.

Video: [HIGHLIGHTS] LaLiga 1993/94: FC Barcelona - Real Madrid (5-0)

Jednako tako, ako ne i još veću utakmicu je odigrao Čileanac Ivan Zamorano godinu dana kasnije. Zamorano je uz tri gola dodao i dvije asistencije, a Real je uzvratio istom mjerom 5:0. Dres Barcelone u to vrijeme je nosio današnji trener Ronald Koeman.

Video: Recordando a Iván Zamorano, el hombre del 5-0

Postići hat trick na gostujućem terenu u El Clásicu je nešto stvarno posebno i samo se rijetku mogu pohvaliti ostvarenim. Jedan od njih je i Messi koji je uspio Realu dva puta zabiti po tri gola i to razmaku od sedam godina. Prvi je bio 2007. godine, drugi 2014. U oba slučaja se radilo o velikim, spektakularnim utakmica. Jedna je završila 3:3 na Camp Nou, druga u Madridu pobjedom Barce 3:4.

Video: Real Madrid vs Barcelona 3-4 | El Clasico 2014 | La Liga 2013/2014 | All Goals & Highlights

Posljednji igrač koji je na ovaj način obilježio El Clásico je Urugvajac Luis Suarez koji se pomalo neslavno rastao s Barcelonom. Suarez je svoja tri gola ugradio u slavlje Katalonaca 28. listopada 2018. godine.

Video: Resumen de FC Barcelona vs Real Madrid (5-1)
Kopirati
Drag cursor here to close