Unaprijeđen

Hasan Salihamidžić od danas član Upravnog odbora Bayerna

Salihamidžić je za Bayern igrao od 1998. do 2007. godine, a osvojio je šest naslova prvaka Njemačke, četiri Kupa Njemačke i jednu Ligu prvaka. I kao sportski direktor kluba bio je izuzetno uspješan s tri osvojene titule prvaka.
Sport / Nogomet | 01. 07. 2020. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš Hasan Salihamidžić od danas ima novu dužnost u minhenskom Bayernu.

Salihamidžić, koji je od 2017. godine bio na funkciji sportskog direktora Bayerna, od danas je član Upravnog odbora bavarskog giganta.

Predsjednik Bayerna Herbert Hainer poželio je dobrodošlicu popularnom Braci koji je većinu igračke karijere proveo u bavarskom klubu.

Salihamidžić je za Bayern igrao od 1998. do 2007. godine, a osvojio je šest naslova prvaka Njemačke, četiri Kupa Njemačke i jednu Ligu prvaka.

I kao sportski direktor kluba je bio izuzetno uspješan te je Bayern za vrijeme njegovog mandata uspio osvojiti tri titule prvaka.

Jedan od njegovih najboljih poteza bilo je dovođenje Alphonsa Daviesa koji se danas smatra jednim od najboljih bekova svijeta, a posljednji posao koji je obavio je dovođenje Leroya Sanea iz Manchester Cityja.

Kako su priopćili iz Bayerna, Salihamidžić će i dalje voditi brigu o sportskom segmentu te neće biti imenovan novi sportski direktor.

Brazzo nije želio Jovića, Rebića, Hazarda, čak ni Wernera

Brazzo Salihamidžić u Njemačkoj, a napose u Bayernu, ima respektabilan status.

Njegovim imenovanjem u Upravni odbor kluba, u Bayernu su pokazali koliko cijene sve ono što je kao igrač uradio za ovaj klub, a prilično dobro se snalazio i u ulozi sportskog direktora.

Njemački list Kicker otkrio je u međuvremenu koje igrače Salihamidžić nije želio dovesti u Bayern, iako su svi oni odlično igrali u Bundesligi, a na kraju se ispostavio da nije pogriješio.

Spomenuti medij piše kako je bivši trener Niko Kovač po svaku cijenu želio da u Bayern dođu Ante Rebić i Luka Jović koji su briljirali pod njegovim vodstvom u Eintrachtu, ali da je veto na čitav posao stavio upravo Salihamidžić.

Jović je na kraju umjesto u Bayern otišao u Real Madrid za 60 miliona eura i već se smatra flopom, a iako je Rebiću nešto bolje krenulo u Milanu, smatra se da je još daleko od nivoa koji bi zadovoljio Bavarce.

Kao potencijalno pojačanje spominjao se Kevin Vogt, tadašnji branič Hoffenheima koji je u međuvremenu pojačao Werder, ali ni njega, kao ni Thorgana Hazarda, Salihamidžić također nije želio vidjeti u Bayernu.

"Vogt, kojeg je Kovač smatrao igračem iz snova, borio se s Werderom za opstanak u Bundesligi, dok Hazard nije uspio postići niti jedan gol u Ligi prvaka", pojašnjava Kicker.

U Bayernu je također postojala dilema trebaju li krenuti krenu po Tima Wernera ili Leroyja Sanea, što se produžilo i na ovo ljeto, a Brazzinom odlukom na kraju će put Allianz Arene samo krilo Manchester Cityja.

Salihamidžićev kriterij za transfere je da igrači, osim što moraju biti kvalitetni, također moraju biti i karakterni i da se ne smiju postavljati iznad tima.

Kopirati
Drag cursor here to close