Nakon SP-a

Hajime Moriyasu novi japanski izbornik

Imenovanjem Moriyasua za izbornika A vrste, Japanski nogometni savez nastavlja politiku postavljanja domaćih trenera.
Sport / Nogomet | 27. 07. 2018. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši japanski nogometni reprezentativac i izbornik muške reprezentacije koja će 2020. godine igrati na olimpijskom turniru u Tokiju, 49-godišnji Hajime Moriyasu, imenovan je novim izbornikom i najbolje nacionalne vrste Japana, objavio je Japanski nogometni savez. 

Japan je pod vodstvom Akire Nishina na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izborio mjesto u osmini finala, nakon što je u skupini sa Kolumbijom, Senegalom i Poljskom prošao u nokaut fazu zahvaljujući načelu "fair playa", odnosno manjem broju negativnih bodova za žute i crvene kartone, što je presudilo u krugu sa Senegalom, koji je imao isti broj bodova i istu gol-razliku. U osmini finala Japan je protiv Belgije vodio 2-0 do 69. minute, ali su Belgijci do kraja dvoboja postigli tri pogotka i prošli u četvrtfinale, a Nishino podnio ostavku. 

Imenovanjem Moriyasua za izbornika A vrste, Japanski nogometni savez nastavlja politiku postavljanja domaćih trenera nakon što su se u prethodnom 20-godišnjem razdoblju, od SP-a 1998. u Francuskoj, uglavnom oslanjali na znanje stranih stručnjaka pa su tako Japan vodili Francuz Philippe Troussier, Brazilac Zico, bh. treneri Ivica Osim i Vahid Halilhodžić, Talijan Alberto Zaccheroni i Meksikanac Javier Aguirre. Japan je od debija na SP-u 1998. godine bio sudionikom svih završnih turnira svjetskih prvenstava te triput igrao u osmini finala. 

Japan je kroz kvalifikacije do nastupa u Rusiji doveo Vahid Halilhodžić, ali je samo dva mjeseca prije početka SP-a iznenada dobio otkaz. 

"Halilhodžić je izjavio da japanski nogometaši imaju nedostatke u određenim područjima. Nishino je bio odličan. Iskoristio je ono u čemu su Japanci dobri i proučavao kako se nositi s nedostacima. Tako je doista izgradio koncept koji je odgovarao japanskoj reprezentaciji", izjavio je novi japanski izbornik na predstavljanju u Tokiju te najavio da će i sam slijediti sličan put. 

Moriyasu će biti drugi japanski izbornik koji će istovremeno voditi olimpijsku i A selekciju. To je prije njega bio posao i Francuza Troussiera, koji je vodio Japan na olimpijskom turniru 2000. godine u Sydneyju, a 2002. godine na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji postao prvim izbornikom koji se s japanskom reprezentacijom probio u drugu fazu natjecanja, javlja Hina. 

"Biti olimpijskim izbornikom je velika čast i nosi veliku odgovornost. Preuzimanjem i A reprezentacije ta je odgovornost postala "ultra velika". Pitao sam se jesam li za to sposoban", izjavio je Moriyasu te dodao: "Radeći oba posla, nadam se da možemo istovremeno izgraditi jaču nacionalnu vrstu i dignuti reputaciju nogometa u Japanu. Jedna osoba to ne može učiniti, ali uz podršku Saveza vjerujem da je to moguće i zato sam prihvatio ovaj posao".

Kopirati
Drag cursor here to close