ХНК Хајдук Сплит

"Hajduk su osnovali splitski Srbi, a ime je dobio po dalmatinskim Srbima!"

Splitske "Bile" su 1911. godine osnovali braća Fabijan i Luka Kaliterna, Lucijan Stela, Vjekoslav Ivanišević, Ivan Šakić. Prije Drugog svjetskog rata sve Kaliterne su bili Srbi, Lucijan Stela je bio Srbin katolik..."
Sport / Nogomet | 18. 11. 2019. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Kurir.rs / Hajdukov grb ("dvojezično")

Srbijanski mediji uoči obljetnice Vukovara, Oluje i drugih bolnih točaka hrvatske povijesti za koje istočni susjed snosi krivnju, obično plasiraju neko ''senzacionalno'' otkriće ili ''povijesnu istinu koja se prešućuje". Proteklih je dana plasirana ''istinita priča'' o nastanku slavnog hrvatskog kluba Hajduk.

"Splitski Hajduk osnovali su Srbi iz Dalmacije! Ta povijesna činjenica svjesno je zataškavana i mijenjana tijekom 102 godine koliko postoji klub", piše Kurir.rs.

"Splitske "Bile" su 1911. godine osnovali braća Fabijan i Luka Kaliterna, Lucijan Stela, Vjekoslav Ivanišević, Ivan Šakić. Prije Drugog svjetskog rata sve Kaliterne su bili Srbi, Lucijan Stela je bio Srbin katolik, dok su Šakići i Ivaniševići prije rata bili Srbi, neki katolici, a neki pravoslavci", prenose srpski mediji "otkriće" portala Hajduksrbija.

Isti izvor donosi i "dokaze" o "srpskom porijeklu braće Kaliterna u austrougarskim knjigama, gdje piše da su oba brata hapšena zbog srbofilije i širenja velikosrpske propagande tijekom Prvog svjetskog rata."

Teoretičari o srpskom Hajduku očigledno nemaju pojma o povijesnim okolnostima koje tumače kako im paše, jer mnogi Hrvati za vrijeme Prvog svjetskog rata simpatizirali su Srbiju i njenu borbu protiv Austrougarske, koja je, posebno u Dalmaciji, smatrana omraženim okupatorom hrvatskih prostora i za čiju su krunu Hrvati morali ratovati protiv Srbije, iako to nisu htjeli.

Zbog toga su mnogi Hrvati javno iskazivali simpatije Srbiji i Srbima, u znak solidarnosti sa susjednim narodom i protiv uvlačenja u rat s njim, a ne zato što su Srbi.

Ali, srpski hajdukovci ne zamaraju se činjenicama, nego dodaju kako se "prešućuje da su u osnivanju Hajduka sudjelovali i studenti srpske nacionalnosti koji su tada studirali u Beču i Pragu, kao i da su logističku i materijalnu pomoć za osnivanje kluba studenti dobili od organizacije Srpska zora."

Evo još par nebuloza i tendenciozno tumačenih povijesnih činjenica iz ovog teksta:

"Samo ime kluba "Hajduk" dosta govori o porijeklu. Naime, hajduci po Dalmaciji i Istri bili su poznati Srbi koji se spominju i u narodnim srpskim knjigama, poput Stojana Jankovića, Iva Senjanina, Ilije Smiljanića, Ive Golotrba, Komnena Barjaktara..."

"Hajduk je prvih godina igrao u crveno-plavo-bijeloj (dakle, srpskim bojama, op.a.) kombinaciji, ali je Austrugarska to zabranila pa su igrači Hajduka morali da igraju u potpuno bijeloj opremi."

"Hajduk prvih 30 godina postojanja, odnosno sve do 1941. godine nije imao grb na dresu. Prvi put grb im je stavio tadašnji režim Ante Pavelića, odnosno Nezavisna država Hrvatska (NDH)."

"Od 1913. godine predsjednik Hajduka bio je Budislav Grga Anđelinović, koji je kao šef policije u Zagrebu zapovijedao snagama koje su ugušile pobunu hrvatskih vojnika 5. prosinca 1918. godine na Trgu Bana Jelačića. Vojnici su prosvjedovali protiv odluke o osnivanju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Anđelinović je tijekom Drugog svjetskog rata bio jedan od pomagača četničkog Vojvode Momčila Đujića", prenio je Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close