Erling ispred Kyliana?

Haaland ima više potencijala od ostalih vrhunskih napadača koje prati Real

U Madridu više ne kriju kako je Erling Haaland ušao u uži izbor Real Madrida, za što je zaslužno njegovih 40 golova u 33 utakmice za Red Bull Salzburg i Borussiju Dortmund.
Sport / Nogomet | 28. 03. 2020. u 06:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Marca / Real želi konačno dobiti pouzdanog centarfora

Real Madrid već počinje planirati sezonu 2020/21, s dolaskom na prvo mjesto na njihovoj listi želja.

Los Blancosu nedostaju golovi od odlaska Cristiana Ronalda u ljeto 2018. godine, a iako je Jović doveden prošlog ljeta za 60 milijuna eura iz Eintrachta iz Frankfurta, Kraljevski klub se ponovno sprema zagrabiti nešto s tržišta vrhunskih napadača, piše Marca.

Luka Jović i Mariano Diaz nisu uvjerili Zinedinea Zidanea da mogu skinuti dio tereta s pleća Karima Benzeme.

U Madridu više ne kriju kako je Erling Haaland ušao u uži izbor Real Madrida, za što je zaslužno njegovih 40 golova u 33 utakmice za Red Bull Salzburg i Borussiju Dortmund.

Mladi Norvežanin je bio ubojit u svakom natjecanju u kojem je igrao, posebno u Ligi prvaka, a lakoća s kojom postiže bodove nešto je što dosad nisu vidjeli u dobu nakon Cristiana.

Studija Driblaba, specijalista za statističku analizu momčadi i igrača, pokazuje da je Haaland ispred ostalih kandidata za Realovu devetku: Kyliana Mbappea, Lautara Martineza i Tima Wernera.

Doduše, Mbappe je kompletniji kao nogometaš, ali nitko nije učinkovitiji u 16 metara od Haalanda, kojem treba manje šansi od ostalih da bi svladao vratara. Ovaj 19-godišnjak ima nevjerojatnu stopu realizacije od 48 posto.

Koristeći metriku očekivanog pogotka Driblaba, možemo također reći da je Haaland najpouzdaniji od svih, igrač koji ima najbolju šansu da postigne pogodak, a postiže jedan pogodak više od očekivane procjene.

Norvežanin šutira manje od ostalih, ali kad je blizu golmanu, on je strahovito pouzdan.

Lautaro Martinez još je jedan napadač kojeg se cijeni na Bernabeuu, ali ga ometa činjenica da je igrač izvan EU, iako sljedeće godine to možda neće biti slučaj.

Metrika očekivanih golova pokazuje da napadač Intera nije toliko efikasan kao Haaland, ali više dobiva loptu i traži gol iz više pozicija na terenu.

To se događa i s Timoom Wernerom, ali čovjek iz RB Leipziga svojim učinkom nadmašuje Argentinca i treba mu manje šansi za postizanje gola.

Foto: AFP / Kylian Mbappe

Međutim, ako je Ako je Haaland centarfor kojeg Real Madrid želi, onda je Mbappe mnogo više od toga: on je ostvarenje snova.

Ne samo da bi francuski napadač sve promijenio, već bi bio i gotovo zagarantiran uspjeh.

Studija zaključuje da je Mbappe u posljednjih nekoliko godina također postigao više golova nego što se metrički moglo očekivati .

On je taj koji ima sve, ali ako Real Madrid traži igrača koji bi bio lisica u šesnaestercu protivnika, to je Haaland.

Ali na Bernabeuu također znaju - ako bi jednoga dana uspjeli spojiti Mbappea i Haalanda u svome napadačkom redu, ovoliki broj pogodaka mladog Norvežanina sigurno bi bila stvar prošlosti.

Na koncu, kad se uzme u obzir sve  što je važno za procjenu potencijala jednog nogometaša, Marca nalazi pet bitnih razloga zašto Real treba dovesti Haalanda.

Kopirati
Drag cursor here to close