Feđini specijali

Goran Veliki i njegovo životno dijelo

Kada je bilo najvažnije, najveća faca, neumorni Goran Pandev je zabio. Gol za povijest.
Sport / Nogomet | 13. 11. 2020. u 07:43 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Goran Pandev

Nakon prva četiri susreta kvalifikacija za Euro, Sjeverna Makedonija je na svom kontu imala četiri boda. Pobijedili su Latviju na otvaranju, uzeli su jedan Izraelu u gostima. Do kraja ciklusa su još jednom nadigrali Latviju i na kraju su slavili protiv Izraela, što je bilo dovoljno za treće mjesto. Pet bodova više je imala druga Austrija. Kroz Ligu nacija, igrali su sa selekcijama petog, šestog, razreda europskog nogometa, Armenije, Gibraltara, Liechtensteina.

Kada je bilo najvažnije, Pandev zabija

Ništa posebno, teško su poraženi od Armenije, ali su osvojili prvo mjesto. Ni protiv Kosova to nije bila neka vrhunska izvedba, baš kao u finalu kontra Gruzije. Ali kada je bilo najvažnije, najveća faca, neumorni Goran Pandev je zabio. Gol za povijest. Igrač koji je prije nepunih šest mjeseci ušao u svoju 38. godinu života. Na kraju je u Tbilisiju završio prvo na koljenima, plačući kao malo dijete, a onda je nastavio samo na rukama svojih navijača. Ispunio je svoj san.

Goran će igrati na Europskom prvenstvu, tamo gdje nisu bili mnogi veliki igrači. Vjerojatno je i on sam na početku ciklusa jednog, pa drugog vjerojatno samo mogao sanjati odlazak na završnu smotru. Ali na kraju je san postao java. Zabio je mnogo golova u karijeri, ali ovaj 36-ti za reprezentaciju će pamtiti cijeli život.

- Do sada sam igrao mnogo ovakvih utakmica, ali sada sam presretan. Vjerujem da sam svojim iskustvom pomogao ovoj selekciji u kojoj je dosta mladih igrača da ostvari ovaj povijesni uspjeh. Da zaigra na Europskom prvenstvu naredne godine. Veoma sam sretan, prepun emocija. Ovo je bila jedna velika utakmica i velika pobjeda za sve naše navijače. San je postao stvarnosti, idemo na Euro, govorio je nakon utakmice igrač koji je rođen u Strumici, na tromeđi Sjeverne Makedonije, Grčke i Bugarske.

Znao se podrediti kolektivu, raditi za druge

Nakon samo jedne sezone provedene u momčadi Belasice, Goran realizira transfer u Inter sa svega 18 godina. Naravno, nije odmah zaigrao za Inter, već je morao na posudbu u Anconu, u kojoj je 2003. godine i zabio svoj prvi gol u Italiji. U Anconi će Pandev ostati nakon jednog dogovora Lazija i Intera. Dejan Stanković je otišao u Inter, dok je Makedonac postao igrač Lazija. Zvanično je za Lazio zaigrao tek 2004. godine i niti jednog trenutka se nije osjetilo da se radi o relativno mladom igraču koji je upao u jednu ne pretjerano kvalitetnu momčad, ali dobru. Sa „nebesko plavima“ je osvojio Kup, tri puta je bio dvoznamenkast po broju postignutih golova, najviše ih je isporučio u četvrtoj sezoni - 14.

Možda to nije bilo previše nekome, ali neki njegovi golovi su bili izuzetno važni. Znao se podrediti kolektivu, ali i zakačiti s čelnicima kluba. Baš u Laziju, kada je "zaratio" sa šefom Claudiom Lotitom. Trenirao je četiri mjeseca samostalno, ali je Lega Calcio presudio u njegovu korist i dopustio mu da napusti Lazio u siječanjskom prijelaznom roku 2009. godine. Prethodno je odbio da potpiše novi ugovor. Pod svaku cijenu je želio odlazak, u Inter.

- Nakon svih ovih godina priznajem kako sam mislio da nikada neću napustiti Lazio. Na kraju se pokazalo da to nije moguće, ali to stvari koje se dogode u životu. Ja sam svoje rivale pobjeđivao na terenu, ne u sudnici, ali to je sve bilo izvan moje moći.Posljednji su me mjeseci naučili koliko laži mogu biti ružne, između ostalih poslao je poruku Pandev navijačima Lazija.

U Interu je osvojio Ligu prvaka

Pandev se samo par godina ranije, povezivao s Dinamom u vrijeme dok je njegov brat Saško bio u Zagrebu. Trebao je doći na posudbu. S Interom je potpisao ugovor do 2014. godine.

- Inter je promijenio moj život. Tamo sam puno toga naučio, najvažnije da želim više, bolje, reći će godina kasnije Pandev koji je sudjelovao u osvajanju famozne triplete. Njegov golgeterski učinak je bio pa skoro nikakav, ali njemu to nije smetalo. Radio je ono što od njega traži Mourinho.

Puno godina kasnije, Portugalac će otkriti kako je eliminirao Barcelonu u polufinalu Lige prvaka. Upravo je u njegovoj taktici, dijamant formaciji, baš Pandev igrao važnu ulogu.

- Čini mi se kao da sam oduvijek ovdje. Puno radim na terenu, igram u oba smjera i uživam. Zaista mi je lijepo, govorio je tih godina Pandev koji će do kraja s Interom uzeti šest trofeja, sve što se moglo ustvari. Kao „radnik“, igrač zadatka je završio na posudbi u Napoliju, tamo će ostati dvije sezone i opet osvojiti dva Kupa. Jedna sezona u Galatasarayu je bila za zaborav, a onda se vratio u Italiju, Genou.

- Italija je moj drugi dom, ona me ispunjava i oduševljen sam što sam ponovno ovdje. Nadam se da ću pomoći da razveselimo navijače. Način igre Gian Piera Gasperinija i Genoe je spektakularan i siguran sam da ćemo svi zajedno uživati te vjerujem u ponavljanje odličnih rezultata iz prošle sezone, poručio je po povratku Makedonac. Koji je imao ulogu kakvu ima danas u reprezentaciji Makedonije.

Da pomogne iskustvom i mladima unutar momčadi. Ono što najbolje radi i što je najbolje radio u karijeri. Podredi se kolektivu, momčadi, reprezentaciji, svejedno je.

Gol karijere u Tbilsiju

Kada je na otvaranju nove sezone, u devetoj minuti protiv Crotonea zabio svoj prvi gol ove sezone, uspio je i 17-tu sezonu u Seriji A biti strijelac. Ali svi golovi, sve ono što je napravio u karijeri, stalo je u 94 minute, 114-tog nastupa za reprezentaciju. I akciju u kojoj su sudjelovao Eljif Elmas, igrač 16 godina mlađi od Pandeva. Elmas je imao dvije godine kada je Pandev stigao u Italiju.

Goran Pandev već razmišlja o budućnosti, osnovao je klub koji se zove po njemu (igrali protiv Zrinjskog) i za očekivati je da će svoju priču kao igrač nastaviti i kao vlasnik kluba. Međutim, još ćemo malo pričekati na povlačenje Gorana Pandeva.

- Makedonija je imala jednog heroja kojeg su osporavali - Aleksandra Velikog. Ali nitko ne može da ospori Gorana Velikog, rekao je nakon utakmice izbornik Igor Angelovski. Ustvari, Igor je rekao sve.

Kopirati
Drag cursor here to close