Gol protiv Intera za Juwaru je početak bajke
''Ovaj gol sam posvetio svojoj obitelji i svima onima koji su mi pomogli kada sam pomoć trebao'', kazao je Juwara.

Gol protiv Intera za Juwaru je početak bajke

Sport / Nogomet | 08. 07. 2020. u 13:25 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nažalost, bez obzira koliko čudno zvučalo, takvih priča je sve više posljednjih godina. Jednostavno, vremena su takva. Pitanje je samo kako će priča biti ispričana? Hoće li imati svoj sretni kraj ili ne? Jednu svoju posljednjih mjeseci je počeo pričati momak po imenu Musa Juwara, kojeg je svijet nogometa upoznao prije tri dana. Priču koja miriše na bajku, nakon što je ovaj postigao gol za izjednačenje njegove Bologne protiv Intera. Devet minuta po ulasku u igru.

Momak koji je prije četiri godine, tada kao siromašni dječak, izbjeglica došao brodom iz Gambije u Italiju. Jedini što je nosio sa sobom bila je nada, vjera u bolje sutra i snovi. Kao jedan od onih koji su imali sreću da prežive užasno opasna putovanja malim, često natrpanim brodicama koje svakodnevno posljednjih godina dolaze na obale Italije. Bio je 10. lipanj 2016, kada je Juwara stigao u Italiju.

Borba za skrbništvo

Talijanske socijalne službe, zadužene za prihvat izbjeglica, odlučile su skupinu u kojoj je bio Juwara poslati u Potenzu, glavni grad regije Basilicata i istoimene talijanske provincije Potenza, odakle je prebačen u gradić Ruoti, udaljen nekih dvadesetak kilometara. U rodnoj Gambiji, Musa je uglavnom odrastao bez roditelja, a njegov jedini kakav takav oslonac u djetinjstvu bio je njegov djed. S obzirom na to da je doputovao bez pratnje u Italiju, bilo je veliko pitanje kako će se stvari razvijati, ali srećom, Juwara je počeo lagano trenirati u lokalnom Virtus Aviglianu.

Video: Musa Juwara (Bologna / Chievo Verona / Gambia) 2019 Highlights

Najbolje ga je upoznao trener Vitantonio Summa koji je vrlo brzo pokrenuo priču oko usvajanja zajedno s svojom suprugom Loredanom Bruno. Kako bi Musa mogao nastaviti normalno svoj život. Nije bilo lako, jer on je bio samo jedan u nizu onih koji ne pripada tu. Ali Vitantonio nije odustajao, kako bi postao Juwarin zakonski skrbnik. 

''Naša želja je bila pomoći Musi da se razvija kao sportaš, ali i kao čovjek, kao ličnost na pravi način, da se školuje. Za Musu je škola bila jako važne jer je prije svega poštovao svoga djeda koji je školu uvijek stavljao na prvo mjesto Chievo je izgledao kao najbolji izbor u tom trenutku'', reći će Vitantonijeva supruga Loredana. Međutim, nije sve tekle glatko. ponajviše zbog novih pravila Talijanskog saveza koji su vezani za mlade ilegalne imigrante

''Musa je to prihvatio vrlo loše, bio je gotovo depresivan, a mi smo se mučili da mu objasnimo našu birokraciju, pravila koja koja ne pružaju zaštitu maloljetnicima bez pratnje, ali mi nismo odustajali'', sjeća se Loredana koja je u toj borbi odigrala veliku ulogu, s obzirom na to da je odvjetnica.

Mihajlović: Samo da ga ne upropaste

Ipak, stvari su se počele mijenjati, pa je u studenom 2017. godine Musa dobio dozvolu, da pređe u Chievo. Odigrao je 15 utakmica te je postigao 8 golova, a pažnju skauta i trenera skrenut će popularnom turniru "Torneo di Viareggio" gdje je igrao za Torino. Svojim golovima je posložio red momčadi koje su pokazale interes za ovog igrača. Bologna je bila najbrža i dovela ga prošlog ljeta. Naravno, završio je u juniorima, ali je Siniša Mihajlović imao "nos" za ovog igrača, pa ga odlučio priključiti prvoj momčadi. Mihajlović je odlučio dati priliku Juwari prije 18. rođendana, u prosincu 2019, igrala se utakmica Kupa protiv. Dva mjeseca kasnije, Musa je prvi nastup u Serie A imao je protiv Rome. Nakon toga je znao dobiti određenu minutažu, stjecao je iskustvo sve do utakmice proteklog vikenda.

''Imao sam neke ideje, planove u glavi, ali kada sam vidio kako se utakmica odvija, odlučio sam na teren poslati Juwaru. Rekao sam sebi, on može da napravi prevagu na tom dijelu terena, a to bi baš moglo da nam pomogne. I, onda je ušao... I dao gol. Mnogo sam sretan zbog njega jer je u pitanju baš dobar momak. Ja nikada nisam gledao igrače po godina, već po kvaliteti. Potrebno je malo hrabrosti da se u ove tinejdžere vjeruje. Mislim da je to dobro za klub kao i igrače. Juwara je odigrao pet utakmica Serie A i postigao jedan pogodak. Vi novinari učinite sve što je moguće da upropastite ove igrače prije nego što su i počeli. Sada Musa mora ostati čvrsto na zemlji i nastaviti trenirati, raditi. Sigurno će i dalje kod mene imati priliku za dokazivanje'', mišljenja je Mihajlović.

Gol za sve one koji su mu pomogli

Juwara nije krio oduševljenje nakon utakmice protiv Intera, nije zaboravio odmah spomenuti ljude koji su mu jako pomogli, od njegovih "novih" roditelja do samo trenera.

''Ovaj gol sam posvetio svojoj obitelji i svima onima koji su mi pomogli posljednjih kada sam pomoć trebao. Hvala treneru koji mi je pružio priliku, koji vjeruje u mene. Ovaj gol ću pamtiti cijeli život, ovo je ostvarenje mojih snova'', kaže momak kojeg su mediji već rasporedili u društvo onih koji dolaze (NextGeneration), ali njegov put je tek počeo. Barem nogometni. Bajka je imala ružan početak, a kraj je još daleko. Pred Juwarom su utakmice i godine. Ako bude pravi do kraja i bajka će to biti u pravom smislu riječi.

Video: MUSA JUWARA | Gambian Wonderkid 2020 | Bologna (HD)
Kopirati
Drag cursor here to close