La Pulga Atómica

G.O.A.T: Leo Messi, čovjek koji je napravio više tunela od Lasića i Terzića

Lionel Messi također je jedan od najboljih driblera u sadašnjem nogometu, ali zasigurno i u povijesti. Nevjerojatna je njegova maštovitos i brzina reakcije kad treba loptu provući kroz protivničke noge.
Sport / Nogomet | 31. 10. 2019. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AS / Kad Messi namjesti loptu za slobodnjak...

Lionel Messi u utorak je odigrao fantastičnu utakmicu u pobjedi Barcelone protiv Valladolida rezultatom 5:1.

Barcelona je tako uspjela doći do tri nova boda najviše zahvaljujući Messiju koji je u ovom meču postigao dva gola, te je upisao dvije asistencije.

Messi je tako uspio prestići Cristiana Ronalda po broju pogodaka u klupskoj karijeri. Ronaldo je za klubove u kojima je igrao u dosadašnjoj karijeri (Sporting CP, Manchester United, Real Madrid i Juve) postigao 606 golova, ali ga je na utakmici protiv Valladolida Messi uspio nadmašiti.

Argentinac na svom kontu sada ima 608 golova u dresu Barcelone u svim natjecanjima, a zanimljivo je da je Argentinac odigrao čak 119 utakmica manje u odnosu na Ronalda.

Što se tiče ukupne statistike koja uključuje i nastupe za reprezentacije tu je Ronaldo u prednosti. On je postigao 701 gol u 976 nastupa, dok je Messi dao 676 golova, ali je odigrao 831 utakmicu što je znatno manje od Portugalca.

Foto: AS Diario / Lionel Messi

Slobodnjaci kao zaštitni znak

U posljednjih pet sezona Lionel Messi postigao je više golova iz slobodnih udaraca nego bilo koji klub u pet najvećih europskih liga.

Messi je protiv Valladolida postigao jubilarni 50. gol u karijeri iz slobodnjaka, računajući nastupe u Barceloni i argentinskoj reprezentaciji.

Messi je u posljednjih pet ligaških sezona tresao protivničke mreže u 20 navrata, dok je cjelokupna momčad Juventusa na drugom mjestu s pet golova manje. Nogometaši Rome, PSG-a i Lyona postigli su 13, Bologne 12...

Od sezone 2012./2013. Messi je postigao 27 golova iz slobodnih udaraca. Na drugom mjestu je Miralem Pjanić s 15, pa slijede Hakan Çalhanoglu s 12, Andrea Pirlo s 11, Daniel Parejo, Cristiano Ronaldo i Aleksandar Kolarov s 10…

Dakle, dileme nema, Messi je prema kriteriju postignutih golova trenutačno daleko najbolji izvođač slobodnih udaraca.

Video: Lionel Messi ● All 51 Free Kick Goals

Na vječnoj listi još uvijek je daleko od vodećih pozicija koje po uvriježenom računu pojedinih specijaliziranih statističkih stranica drže Juninho Pernambucano sa 77 i Pele sa 70 golova.

Čak je ispred Messija i vječni rival Cristiano Ronaldo koji je postigao 54 gola. Iako je i ta lista jako upitna jer neki drže da su, primjerice, Pele i Zico značajno zakinuti.

Neki brazilski analitičari tvrde da su obojica u karijeri sigurno postigli znatno više golova iz slobodnjaka nego što im je uračunato, a nije iz jednostavnog razloga što ne postoji ni približno precizno vođena statistika svih njihovih utakmica.

Kako god bilo, iako je Messi još uvijek daleko od vrha vječne liste, no trenutačno je nedodirljiv, ali samo ako se kao glavni kriterij uzme broj golova. Messi je prema kriteriju postignutih golova trenutačno daleko najbolji izvođač slobodnih udaraca.

Cristiano Ronaldo je, primjerice, po tome među najlošijim izvođačima. U Realu je znao imati razdoblja kada mu je za jedan gol iz slobodnjaka trebalo sedamdesetak pokušaja. Slično je krenuo i Juventusu. U Serie A trenutačno ima najlošiji učinak.

Krajem rujna talijanska stranica Ultimo Uomo izračunala je da je Ronaldo pucao 24 slobodna udarca otkako je došao u Juventus i nijednom nije zabio. Čak 15 put je pogodio živi zid.

Pjanić je u istom razdoblju pucao šest puta i jednom je zabio. Svima je jasno da Pjanić ima bolji slobodnjak, ali što mu to vrijedi kada Ronaldo uvijek ima prednost.

Foto: AS Diario / Protivnici uvijek moraju paziti je li 'propuh' između kopački

Messijevi 'tuneli' - noćna mora za suparnike

Lionel Messi također je jedan od najboljih driblera u sadašnjem nogometu, ali zasigurno i u povijesti. Nevjerojatna je njegova maštovitos i brzina reakcije kad treba loptu provući kroz protivničke noge.

Argentinac to nikad ne radi samo radi zabave, a pogotovo ne kako bi ponizio protivnika, nego isključivo u funkciji akcije koju je zamislio izvesti.

Načini na koje se oslobađa protivnika, prodajući im 'tunel' uistinu su fascinantni. U njegovu čast španjolska La Liga je na Twitter postavila video s kolekcijom driblinga Lea Messija, uz komentar kako nitko nije siguran kad je Messi pored njega.

Kopirati
Drag cursor here to close