Nitko kao Messi

Gdje su i kako završili dječaci iz čuvenog Messijeva U-15 tima Barcelone?

Lionel Messi, kao šesterostruki osvajač Zlatne lopte, nije samo najuspješniji iz te generacije, nego je i najveći igrač svih vremena koji je izišao iz La Masije.
Sport / Nogomet | 25. 02. 2020. u 09:42 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP / Lionel Messi najveći je izdanak legendarne nogometne akademije La Masije

FC Barcelona je u svojoj nogometnoj akademiji podigla mnogo velikih nogometaša, ali svi se slažu da je Messijeva U-15 generacija najdarovitija koju je čuvena La Masia ikad imala.

Engleski Daily Mail objavio je ovih dana jednu fotografiju U-15 tima Barcelone iz 2003. godine, a kad se prati put tih dječaka do dana, onda je uistinu začuđujuće koliko su neki visoko dogurali, a drugi potonuli - neki čak do šeste lige.

Lionel Messi, kao šesterostruki osvajač Zlatne lopte, nije samo najuspješniji iz te generacije, nego je i najveći igrač svih vremena koji je izišao iz La Masije.

Na slici koju je objavio Daily Mail, nakon Messija najslavnija su imena Gerard Piqué (33) i Cesc Fabregas (32).

Foto: Daily Mail / Sjajni U-15 tim Barcelone 2003. godine; Gornji red: Dani Plancheria, Jose Hinojosa, Gerard Pique, Marc Valiente, Cesc Fabregas, Roger Giribet. Donji red: Lionel Messi, Franck Songo'o, Julio de Dios Moreno, Eugenio Plazuelo, Juanjo Clausi

Bolji izvođač slobodnjaka od Messija!?

Gerard Piqué je, znano je, jedan od simbola sadašnje Barcelone, ali je u juniorskim danima i na počecima seniorske karijere sreću okušao u Manchester Unitedu.

S Barcelonom je Piqué osvojio tri Lige prvaka i osam naslova španjolskog prvaka. Bilo je tu, dakako, još mnogo trofeja, i s Barcom i s reprezentacijom Španjolske.

Cesc Fabregas je svoju juniorsku i seniorsku karijeru počeo graditi u Arsenalu, da bi ga Barcelona kao 'izgubljenog sina' vratila u svoje redove 2011. godine za 34 milijuna eura.

Fabregas, međutim, nije ispunio visoka očekivanja i nakon tri godine je prešao u FC Chelsea. Danas je član francuskog Monaca.

Juanjo Clausi je u toj mladoj U-15 ekipi bio napadač kao i Messi. Zanimljivo - on je tada bio zadužen za slobodne udarce u ekipi, a ne Messi!

"Bio sam zadužen za prekide, ali bih mu tu i tamo prepustio poneko izvođenje slobodnjaka", kaže Clausi koji danas igra za Paterna CF, klub koji se natječe u četvrtoj ligi.

Juanjo Clausi je u Barci imao kontinuitet u mlađim kategorijama (U17, U18 i U19), ali se u seniorskoj konkurenciji nije snašao. Od 2006. godine do danas promijenio je 14 klubova za 14 godina.

"Pogotovo na početku sezone često se pitam zašto neki igrači igraju na najvišoj razini, a ja ne igram, iako sam imao bolje predispozicije od mnogih", govori sa sjetom Clausi.

Foto: picture alliance / AP Photo / Veliko je pitanje hoće li Barcelona opet imati igrača kakvog je imala u Messiju

Neki su rano digli ruke od karijere

Dani Plancheria bio je vratar te generacije, ali ni on se kasnije nije razvio u golmana A klase. Doduše, bio je u timu kojeg je vodio Pep Guardiola, ali tada kao trener druge momčadi.

Plancheria je 2008. prešao u engleski FC Blackburn, ali se ubrzo vratio u Španjolsku, gdje je lutao nižim ligama, sve dok 2014. nije objesio kopačke o klin u nepoznatom klubu FC Santboià. Imao je tada samo 27 godina.

Karijeru je rano završio i Franck Songo'o, sin kamerunskog vratara Jacquesa Songo'oa. Barca ga je kao dječaka dovela iz kluba Deportivo La Coruna i pridružila Messijevoj generaciji. Kasnije je Songo'o otišao u Englesku, gdje je za Portsmouth odigrao dvije prvoligaške utakmice.

Nakon toga su uslijedile promjene mnoštva niželigaških klubova u Engleskoj i Španjolskoj, ali karijera se više nije mogla spasiti.

Treba spomenuti da je išao s reprezentacijom Kameruna na Olimpijske igre 2008., a za A tim nacionalne vrste odigrao je tri utakmice. Karijeru je završio u drugoj grčkoj ligi 2014. godine.

Dvojica momaka iz Messijeve tadašnje ekipe, Jose Hinojosa i Roger Giribet, nisu uspjeli okusiti profesionalni kruh. Hinojosa je u to vrijeme bio 'cimer' s Fabregasom, ali je karijeru nastavio kao trener u jednoj katalonskoj nogometnoj akademiji, a još uvijek istrči i za amaterski klub Martinenc.

Foto: Getty Images / Lionel Messi i Cesc Fabregas

Nisu izdržali pritisak

Zanimljivo, Giribet i Messi su istoga dana potpisali za Barcelonu.

"Svjestan sam da su mi moje tjelesne predispozicije otvorile vrata kluba. Ja sam već s 12 godina bio visok 1,70 m , a Leo 1,50 m. Dugo smo ga zvali patuljkom", ispričao je Giriber 15 godina kasnije.

Messi je danas najveći na svijetu, a Giribert igra u šestoj ligi.

"Ima puno nadarenih igrača koji ne uspijevaju igrati pod pritiskom. Meni su već pred 1.500 gledatelja klecala koljena, a on (Messi) igra uvijek isto, svejedno je li u pitanju finale Lige prvaka i igra u svome dvorištu", kaže ovaj nekadašnji Messijev kolega.

U tom je timu igrao i središnji branič Marc Valiente, koji je u Barcelonu doveden kao 10-godišnjak. U nekoliko mlađih kategorija Barcelone bio je kapetan, pa tako i u Messijevom U-15 timu.

Za Barçinu prvu momčad nastupio je samo dva puta u Kupu kralja, da bi 2008. prešao u Sevillu, a dvije godine u Valladolid, za kojeg je u pet godina odigrao 157 utakmica.

Nakon toga je Valiente imao svoje avanture u Izraelu, Belgiji i Srbiji, da bi se prošloga ljeta vratio u Španjolsku i potpisao za drugoligaša Sporting Gijon.

Foto: Reuters / Lionel Messi šest puta je osvajao Zlatnu loptu

Nogometaš čije je ime Julio de Dios Moreno, član tadašnje Messijeve generacije, kasnije je uspio 'dobaciti' do druge i treće momčadi Barcelone. Sa 20 godina ovaj veznjak je prešao u manje poznati španjolski klub Terrasa, gdje se susreo s kolegom iz La Massije, Rogerom Giribetom.

Potom je Moreno promijenio još osam španjolskih klubova. Danas je član trećeligaša SD Ejeae i ima priliku igrati protiv Barcelone, čija se druga ekipa također natječe u 3. ligi.

Možda i najuzbudljivije ime iz te generacije pored Messijeva, Eugenio Plazuelo, zvani Pitu, kasnije se 'obrušio' u nizine španjolskog nogometa. U međuvremenu se vratio u Kataloniju i nastupa za Cerdanyolu, klub koji se natječe u četvrtoj ligi.

Uvijek koristi priliku pričati svojim kolegama kako je bilo nekad igrati skupa s Messijem...

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close