SAIP

Francuzi napravili aplikaciju koja upozorava na atentat

Sport / Nogomet | 08. 06. 2016. u 16:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova je uoči početka Europskog prvenstva u nogometu kojeg će u petak u Parizu otvoriti reprezentacije Francuske i Rumunjske, objavilo da je  dostupna nova aplikacija za pametne telefone koja u roku od 15 minuta upozorava na teroristički napad.   

Nazvana "SAIP" što je skraćenica od "Système d'alerte et d'information des populations" u prijevodu "Sustav upozorenja i informiranja stanovništva", ta je aplikacija od sada besplatna i dostupna na francuskom i engleskom jeziku, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova, dodajući da sadrži uobičajena upozorenja poput sirena ili uputa snaga reda.

Zahvaljujući toj aplikaciji svatko može biti izravno upozoren putem svog pametnog telefona  "u slučaju sumnje u teroristički napad ili neki drugi izvanredni događaj" kao što su nuklearni napad, pucanje brane i slično.

Lancement de l'application mobile SAIP

Korisnik će u roku od 15 minuta od trenutka kada je policija primila upozorenje dobiti obavijest na svoj mobitel: "U tijeku intervencija snaga sigurnosti zbog atentata. Sklonite se. Ne izlažite se". Osim toga dobit će informaciju o kakvoj se opasnosti radi i kako se točno treba ponašati.

 Osim upozorenja, aplikacija koja je predstavljena u utorak navečer u Lyonu, donosi i praktične savjete i upute koje treba poštivati u slučaju opasnosti poput "Ne ometajte komunikacijske mreže" ili "telefonirajte samo u slučaju nužde".

Odluka o stvaranju ove aplikacije donesena je nakon iskustva s atentatima izvedenima u studenom prošle godine u Parizu u kojima je poginulo najmanje 120 osoba, prenosi Hina.

Aplikaciju preuzeti i ručno putem Google Play i AppStore online trgovina.

Kopirati
Drag cursor here to close