''Plavi'' s Grbavice

FK Željezničar slavi 98. rođendan

Na današnji dan 1921. godine, Željezničar je odigrao svoju prvu utakmicu u povijesti.
Sport / Nogomet | 17. 09. 2019. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FK Željezničar iz Sarajeva u utorak slavi 98. rođendan.

Na današnji dan 1921. godine, Željezničar je odigrao svoju prvu utakmicu u povijesti. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na području BiH, piše službena stranica kluba s Grbavice.

Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u središtu grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju strojoviđi, Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava Kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inženjer građevine, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš.

U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu - prvi grb kluba.

Uz dosta problema s tadašnjim vlastima, ''Plavi'' su primljeni u Podsavez 19. rujna 1921. godine. Već spomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željezničar je izgubio 5:1, a jedini strijelac za Željezničar bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.

Kopirati
Drag cursor here to close