U sjeni Eriksona

Finska bez slavlja svladala Dansku

Sport / Nogomet | 12. 06. 2021. u 21:53 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvoboju 1. kola B skupine EURA nogometaši Finske su u Kopenhagenu svladali Dansku s 1-0 (0-0) i priredili veliko iznenađenje u svom premijernom nastupu.

Finci su do posve neočekivane pobjede u skandinavskom obračunu stigli golom Joela Pohjanpaloa (60), a u 74. minuti kazneni udarac za Dance promašio je Pierre-Emile Hojbjerg.

Foto: UEFA / 

Povijesnu, prvu utakmicu i pobjedu Finaca uopće na velikim natjecanjima zasjenila je agonija danskog nogometaša Cristiana Eriksena, koja je nakraju ipak sretno završila.

Igrač milanskog Intera i suigrač hrvatskih reprezentativaca Marcela Brozovića i Ivana Perišića, pao je u nesvijest, a liječnička služba odmah je jurnula prema njemu i počela s oživljavanjem.Danski i finski reprezentativci, kao i gledatelji na stadionu ostali su u šoku. Igrači su stvorili štit kako kamere ne bi snimile što se događa, no vidjelo se kako ga liječnici oživljavaju.Eriksen je potom na nosilima koja su bila zaklonjena bijelim platnom iznesen s terena i hitno prevezen u bolnicu, a utakmica je prekinuta. Danski nogometni savez je kasnije objavio kako je Eriksen budan i stabilan.

Utakmica u Kopenhagenu je od samog početka bila antipropaganda nogometa, sa previše grubosti, stalnim prekidima i finskim "bunkerom", no to ne umanjuje činjenicu da je Finska ubilježila povijesnu pobjedu. Danci nisu nalazili načina kako probiti finsku obranu na čelu s junakom utakmice vratarem Lukasom Pohajpanalom i EURO je u Kopenhagenu dobio prvo veliko iznenađenje.

Prvi dio obilježili su napadi Danaca i požrtvovnost borbenih i ponekad grubih Finaca, koji su se branili i nisu priprijetili danskom golu. Finski vratar Hradecky obranio je tri opasna pokušaja Danaca, da bi u 43. minuti susret bio prekinut zbog Eriksenovog kolabiranja na terenu.

Dvoboj je nastavljen 108 minuta kasnije, a Finci su poveli u 60. minuti, u svom bukvalno prvom dolasku u danski kazneni prostor na utakmici. Ubačaj sa strane Uronena došao je do igrača Union Berlina Pohjanpaloa, koji se bacio i udarcem glavom u padu svladao dotad potpuno nezaspolenog Schmeichela.

U 73. minuti nakon nepostojećeg kontakta Uronena i Poulsena sudac Taylor je dosudio penal, a Hojbergov udarac s bijele točke obranio je finski junak Lukas Hradecky. Uporna i žilava obrana Finaca odolijevala je danskim napadima, no domaćini tu čvrstu obranu ipak nisu probili.

 

Kopirati
Drag cursor here to close