Nova pravila

FIFA na klupskom SP uvodi zamjenu zbog sumnje na potres mozga

Svjetsko klupsko prvenstvo, koje će se održati od 1. do 11. veljače u Kataru, bit će prvo međunarodno natjecanje na kojem će se testirati takve zamjene igrača.
Sport / Nogomet | 08. 01. 2021. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je u petak potvrdila kako će na skorašnjem Svjetskom klupskom prvenstvu testirati zamjenu igrača zbog sumnje na potres mozga.

Svjetsko klupsko prvenstvo, koje će se održati od 1. do 11. veljače u Kataru, bit će prvo međunarodno natjecanje na kojem će se testirati takve zamjene igrača.

Svaka momčad će moći koristiti jednu takvu zamjenu po utakmici. Igrač koji će biti zamijenjen više neće moći igrati u tom susretu, a to neće utjecati na broj od pet drugih zamjena. Kako bi se izbjegla "krađa vremena", svaka momčad imat će samo tri prilike za pet zamjenu, a zamjene se mogu izvršiti i na poluvremenu.

FIFA je objasnila kako ovim potezom želi smanjiti pritisak na zdravstvene službe zbog brzih procjena ozljeda glave, javlja Hina.

Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) odobrio je ovaj test u prosincu prošle godine.

"Protokoli za zamjene igrača s potresom mozga odobreni su s ciljem slanja snažne poruke da, ako postoji bilo kakva sumnja, igrač treba biti povučen s terena. Zatim kako bi se spriječilo da igrači zarade novi potres mozga tijekom susreta, jer višestruki incidenti s ozljedom glave mogu imati vrlo ozbiljne posljedice. Te kako bi se smanjio pritiska na medicinsko osoblje radi brze procjene," poručili su iz krovne nogometne organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close