Etička komisija

FIFA doživotno suspendirala skoro 30 ljudi

Izvještaj o disciplinskim kaznama i etici FIFA-e pruža analizu i detaljnu statistiku više od 800 slučajeva koje su dva pravosudna tijela rješavala tijekom prošle sezone.
Sport / Nogomet | 27. 08. 2020. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Etička komisija Međunarodne nogometne federacije (FIFA) doživotno je suspendirala 28 osoba od 2017. godine, navodi se u četvrtak objavljenom izvještaju krovne nogometne organizacije.

To je gotovo polovica od 56 izrečenih sankcija, a najviše kazni odnosi se na primanje mita i korupciju, piše Hina.

Čak šest kažnjenih je bilo u samom vodstvu, Izvršnom odboru ili Vijeću, a 29 su bili predsjednici nacionalnih saveza. Suspendirani su morali platiti i 21.3 milijuna dolara.

Izvještaj o disciplinskim kaznama i etici FIFA-e pruža analizu i detaljnu statistiku više od 800 slučajeva koje su dva pravosudna tijela rješavala tijekom prošle sezone.

Od ukupnog broja, 703 slučaja odnose se na Disciplinsku komisiju, koja pokriva vrlo širok raspon tema, uključujući čisto pitanja nogometnog natjecanja, zaštitu maloljetnika, vlasništvo treće strane (TPO), namještanje utakmica, doping i provođenje odluka koju su donijela druga pravosudna tijela.

Izvještaj također sadrži detaljnu analizu rada neovisnog etičkog povjerenstva, čija je odgovornost zaštita nogometa od opasnosti ili štete kao posljedica nezakonitih, nemoralnih ili neetičkih metoda i praksi. Pregled daje ključne statistike o vrstama slučajeva koje rješavaju dvije komore Etičkog povjerenstva i izrečenim sankcijama.

Antidoping izvješće sadrži detaljan pregled svih doping testova provedenih na FIFA-inim natjecanjima od 2019. do 2020. godine, piše Hina.

Na SP-u nogometašica 2019. u Francuskoj, SP-u U-17 2019. u Brazilu, SP-u u nogometu na pijesku 2019 u Paragvaju, te klupskom svjetskom prvenstvu 2020. u Kataru obavljeno je 2.085 testiranja, a pet je bilo pozitivno. U tri slučaja sportaši su imali valjanu medicinsku dokumentaciju, a u druga dva slučaja pokrenut je postupak, s tim da je jedan igrač kažnjen na 20 mjeseci, a drugi slučaj je još u tijeku.

Kopirati
Drag cursor here to close