Zdravlje je na prvom mjestu

FIFA donijela preporuke o ugovorima igrača i prijelaznim rokovima

''Jedna stvar mora biti jasna svima, posebno sada: zdravlje je na prvom mjestu te svakako ispred nogometa", rekao je predsjednik krovne nogometne organizacije.
Sport / Nogomet | 08. 04. 2020. u 16:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog neviđenih promjena koje je epidemija bolesti COVID-19 uzrokovala na svim razinama nogometa, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je razvila niz uputa i preporuka na području praktičnih problema koji su se pojavili kao posljedica pandemije, posebice po pitanju ugovora igrača te sustava prelazaka igrača.

Iz FIFA-e su naveli kako je ovo za "nogomet situacija bez presedana i sličan prekid organiziranog nogometa nije se dogodio od Drugog svjetskog rata."

Kada je krovna nogometna organizacija 13. ožujka poslala prvo cirkularno pismo, pozvala se na statistike WHO-a koje su tada govorile o 130.000 zaraženih u 123 zemlje ili teritorija. Samo tri tjedna kasnije statistike govore o preko milijun zaraženih u više od 206 zemalja ili teritorija.

Iz FIFA-e su poručili da ne mogu davati upute nacionalnim savezima ili određivati kad se nogomet u svakoj od zemalja ili teritorija treba ponovno početi igrati, prenosi Hina.

"Ovu odluku mora donijeti svaki savez slijedom uputa svojih relevantnih nacionalnih javnih zdravstvenih tijela. U ovoj iznimnoj situaciji, kad donose odluke, za FIFA-u, njene NS-e, te dionike zdravlje uvijek treba biti vodeće načelo," poručili su iz Nyona.

Međutim, naglasili su kako su upute i preporuke razvijene u suradnji s različitim dionicima u nogometu te kroz radnu grupu na čijem je čelu dopredsjednik FIFA-e, te predsjednik FIFA-ine Komisije nogometnih dionika Vittorio Montagliani.

Članovi navedene komisije uključuju predstavnike klubova, igrača, natjecanja, nacionalnih saveza te konfederacija. Radna grupa jednoglasno je odlučila o skupini načela koja je podržao i Ured Vijeća FIFA-e.

"Jasno je kako je pandemija COVID-19 promijenila sve okolnosti u nogometu za ovu natjecateljsku godinu. Stoga je FIFA u suradnji s nogometnim dionicima razvila niz praktičnih ideja i prijedloga kao odgovor na novonastale okolnosti. Iako ove ideje i prijedlozi ne mogu riješiti svaki pojedinačni problem, trebaju poslužiti kako bi nogometu pružale određenu količinu stabilnosti i jasnoće," poručio je FIFA-in predsjednik Gianni Infantino.

"Nadamo se kako će ovaj zajednički pothvat koji je poduzet pod FIFA-inom vodstvom pružiti pozitivan primjer i pokazati kako svijet nogometa može pokazati jedinstvo, solidarnost i težnju prema kompromisu kako bismo zajedno nadišli izazove pred nama. Jedna stvar mora biti jasna svima, posebno sada: zdravlje je na prvom mjestu te svakako ispred nogometa", dodao je predsjednik krovne nogometne organizacije.

FIFA je preporučila da "igrački ugovori budu produženi do stvarnog kraja natjecateljske godine, što bi se trebalo poklapati s izvornim namjerama ugovornih stranaka kada je ugovor sklopljen te što bi trebalo očuvati sportski integritet i stabilnost".

"Slično načelo primjenjuje se i na ugovore koji trebaju početi s početkom nove natjecateljske godine, što znači da se stupanje na snagu navedenih ugovora odgađa do stvarnog početka sljedeće natjecateljske godine," stoji u objavi.

Što se tiče ugovora koji se više ne mogu izvršavati, FIFA odlučno potiče klubove i igrače da zajednički postignu rješenja tijekom prekida nogometnih utakmica u njihovim državama.

Ako stranke ne mogu postići dogovor, te se posljedično tome nađu pred FIFA-om, sljedeće će stavke biti ispitane - da li je klub poduzeo iskrene pokušaje dogovora s igračima, ekonomska situacija kluba, razmjernost mogućih promjena igračkih ugovora, dohodak igrača nakon promjena ugovora, te ujednačenost odnosa prema igračima.

"FIFA se nada kako će se na ovaj naći uspjeti pronaći pravedna i uravnotežena rješenja za obje strane."

Kada su u pitanju prijelazni rokovi, nove okolnosti iziskuju promjene u uobičajenim pravilima. Stoga će FIFA biti prilagodljiva te će dopustiti da se prijelazni rokovi na koje utječe epidemija pomaknu kako bi trajali između kraja tekuće i početka iduće natjecateljske godine.

FIFA će istovremeno pokušati osigurati općenitu koordinaciju te će imati na umu važnost zaštite regularnosti i integriteta natjecanja kako sportski rezultati ne bi bili nepravedno poremećeni.

 

Kopirati
Drag cursor here to close