Prvi strijelac i najkorisniji igrač prvenstva

Fenomenalni Ali: Želim igrati u Europi

Na ovom Azijskom kupu, Ali je postao prvi igrač s četiri gola na jednoj utakmici, na kraju je preskočio legendarnog Ali Daeia.
Sport / Nogomet | 02. 02. 2019. u 19:18 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatna dominacija. Sedam utakmica, sedam pobjeda uz gol razliku 19:1.

Katar je na putu do svog prvog naslova prvaka Azije redom pobjeđivao Libanon, Sjevernu Koreju, Saudijsku Arabiju, Irak, Južnu Koreju, Ujedinjene Arapske Emirate i na kraju Japan. Almoez Ali je zabijao, Akram Afif je asistirao. Obojica su stala na brojci devet.


Za razliku od nekih prethodnih godina i natjecanja, Španjolac Felix Sanchez Bas je posložio ekipu oko igrača koji su posljednjih godina igrali Azijska, prvenstva u juniorskoj (U19) i omladinskoj kategoriji (U23). Katar je u oba slučaja bio treći, izbornik je bio Sanchez, Abdulrasheed Umaru sa sedam i Hashim Ali s pet golova su bili najbolji strijelci turnira u Indoneziji (U19), dok je Almoez Ali zabio najviše prošle godine u Kini.

Na ovom Azijskom kupu, Ali je postao prvi igrač s četiri gola na jednoj utakmici, na kraju je preskočio legendarnog Ali Daeia. Ali Daei je 1996. godine bio najbolji strijelac turnira s osam golova. I nije samo Almoez Ali bio najbolji strijelac ovog turnira, već je na kraju zaradio titulu najkorisnijeg (MVP).

"Almoez Ali je fantastičan igrač, pravo je zadovoljstvo trenirati ga. U svakoj utakmici daje maksimum, zabija golove, radi za ekipu. Na turnir je došao sjajno pripremljen. Na kraju je bio najbolji strijelac, najkorisniji igrač, dvije nagrade je dobio potpuno zasluženo. Ponosni smo na njega, krenuo je pravim putem", kaže izbornik Katara Felix Sanchez Bas koji je deset godina radio u omladinskom pogonu Barcelone. Između ostalih, s Lionelom Messijem, Sergiom Busquetsom i Andresom Iniestom.

Sanchez je iz Barcelone stigao u Akademiju Aspire koja je svakako najzaslužnija za razvoj nogometa u Kataru.  Projekt nastao 2004. godine. Akademija u kojoj je odrastao i Almoez. Almoez je rođen u Kartumu, glavnom i najvećem gradu Sudana. Kasnije se preselio u Katar, počeo je prvo u ekipi Al-Mesaimeera, a onda je sedam godina boravio baš u Akademiji Aspire. Okušao se u belgijskom Eupenu, austrijskom Linzu, pa u trećoj ligi Španjolske prije nego što se vratio u Katar. Domaćinima je smetalo što nije rođen u Kataru, tražili su suspenziju za njega i njegovog suigrača Bassama Al Rawija zbog mjesta rođenja prije utakmice finala. Uzalud. Almoez je odigrao finale onako kako je igrao cijeli turnir. Finale je začinio fenomenalnim golom.

"Razmišljao sam o golovima, ali nisam baš o tome da ću postići devet, da ću biti najbolji strijelac. I još da ću preskočiti Ali Daeija, to nisam očekivao. Suigrači u reprezentaciji su obavili odličan posao, posebno u obrani, primili smo samo jedan gol, pričao je nakon finala Almoez. Almoez nosi dres katarskog Al-Duhaila, želja mu je naravno Europa.

"Želim igrati u nekoj momčadi iz Europe, neku jaku ligu jer su ove lige u Aziji slabe, kako naša u Kataru tako i ostale. To je vidljivo kada naše reprezentacije igraju na Svjetskim prvenstvima, kada klubovi igraju s najboljima iz Europe. Želim otići u Europu, igrati i spremiti se za Svjetsko prvenstveno u Dohi", ističe Almoez koji će svjetska javnost s pažnjom pratiti ovog ljeta kada njegova reprezentacija po prvi put zaigra protiv onih najboljih.

Naime, Katar je dobio pozivnicu za nastup na prvenstvu Južne Amerike koje se igra od 14. lipnja do 7. srpnja, protivnici će biti Argentina, Kolumbija i Paragvaj.

Kopirati
Drag cursor here to close