EURO 2020

Skupina C: Oragne se vraćaju, Ševčenko pred izazovom

Za većinu, skupina u kojoj dileme ne bi trebalo biti, barem kada su u pitanju dva mjesta koja vode u nokaut fazu.
Sport / Nogomet | 08. 06. 2021. u 11:23 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arena Nationala u Bukureštu i onda druga u Amsterdamu, Johan Cruyff, ugostit će četiri reprezentacije prvog kruga, one iz skupine C. Nizozemsku, Ukrajinu, Austriju i novajliju, Sjevernu Makedoniju.

Za većinu, skupina u kojoj dileme ne bi trebalo biti, barem kada su u pitanju dva mjesta koja vode u nokaut fazu. To su Nizozemska i Ukrajina. Ukrajina lovi svoj prvi prolazak, dok Nizozemska koja se vraća ima i jednu vrstu imperativa da nešto napravi na ovom turniru. 

I ovdje imamo jednog debitanta, Sjevernu Makedoniju koja je iskoristila sve pogodnosti Lige naroda. Zato će biti zanimljivo, kako će oni reagirati i ovom društvu.

Nizozemska

Vratila se Nizozemska. U društvo koje je nekada bilo nezamislivo bez nje. A sedam godina tu nije bilo Nizozemaca. Izgleda pomalo nevjerojatno, ali je istinito. Nije ih bilo 2016. u Francuskoj pa potom niti 2018. u Rusiji. Danny Blind, Fred Grim, Ronald Koeman i Frank de Boer su se izmijenjali u tom periodu na klupi. Put povratka su počeli trasirati kroz Ligu naroda, gdje su uspjeli doći do finala pored Francuske, Njemačke, Engleske što nije za odbaciti. Međutim, gledajući samo rezultate nema kontinuiteta, do pandemije je to izgledalo dosta dobro, poslije nešto slabije.

Video: Oranje Squad Reveal EURO2020 | #UnlockTheWave

Ostali su bez ozlijeđenog van Dijka, ali iskreno Nizozemska u svojim najboljim danima nikada nije bila reprezentacija koja joj je defenziva najvažnija. Zato izostanak van Dijka ne bi trebao ili ne bi smio biti neka vrsta alibija ovoj reprezentaciji. Jer Nizozemska ima dovoljno dobrih igrača u svom rosteru da bi bila ono što treba biti. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Steven Berghuis, Luuk de Jong bi mogli zalog za raspoloženu, razigranu, efikasnu Nizozemsku.

Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Daley Blind, Denzel Dumfries, možda nisu vrhunski defanzivci ali svoj zadatak znaju i mogu obaviti. Realno u ovoj skupini samo Ukrajina može nešto eventualno napraviti protiv Nizozemske, koja bi na ovom turniru trebala barem za početak povratka doći do četvrtfinala. A dalje? Vidjet ćemo. 

Ukrajina

U kvalifikacijama za ovaj Euro Ukrajina je igrala odlično. Šest pobjeda, dva remija, za prvo mjesto ispred jednog Portugala, Srbije uz samo četiri primljena gola. Rezultat za svaki respekt. Međutim, u Ligi naroda, pa i na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Ukrajina ne izgledala tako dobro. Jesu uzeli bod Francuskoj, ali nisu pobijedili Kazahstan. 

Ukrajinci su dva puta igrali na Europskim prvenstvima, nikada nisu prošli skupinu, pa navijači ove reprezentacije vjeruju kako bi pod palicom nekada velikog igrača Shevchenka, danas izbornika napokon mogli napraviti taj iskorak. Skupina jeste neugodna, ali Ukrajina svakako u ovom društvu ima tu kvalitetu.

Ovo je jedna od onih reprezentacija koja se može pohvaliti činjenicom da većinu igrača čine igrači iz domaćeg prvenstva, točnije dva već godinama prepoznatljiva kluba.  Ima popularni Sheva na raspolaganju i mlade i iskusne igrače. U prvoj skupini su neumorni Pyatov, pa onda nešto mlađi Sydorchuk, Stepanenko, Yarmolenko koji je za mnoge ključni igrač ove reprezentacije krilo West Hama s 93 nastupa i 38 golova.

Video: Andriy Yarmolenko | King of Ukraine | All 37 goals for the national team

Međutim, pitanje je kakva je njegova trenutačna forma s obzirom na to da ozljedu koja ga je mučila u sezoni iza nas. Tu je i Brazilac Marlos. Od onih koji dolaze kako se to obično kaže, tu je Illya Zabarnyi koji ima samo 18 godina, njegov kolega iz Dynama Vitaliy Mykolenko, dok niti jedan od napadača (Yaremchuk, Besyedin i Dovbyk) nema više od 25 godina.

Pored spomenutog Yarmolenka, poseban štih igri reprezentacije Ukrajine daju Oleksandr Zinchenko, čovjek od velikog povjerenja Pepa Guardiole, te Ruslan Malinovskyi kojeg smo upoznali kao igrača Atalante. Malinovskyi, Stepanenko i Viktor Kovalenko bi mogli biti igrači sredine terena u formaciji 4-3-3, dok ostaje dilema tko će biti na bokovima prema naprijed, tko će pomagati Yaremchuku.

Yarmolenko i tko će bi još vidjet ćemo. Možda je upravo taj napad, najveći problem Ukrajine. Ukrajina ima kvalitetu da pobjedi Sjevernu Makedoniju, Austriju, a to je i više nego dovoljno za prolaz dalje. A to je vrlo vjerojatno prvi cilj ove reprezentacije. Ako pokažu ono svoje pravo lice, ono prije pandemije.

Austrija

Austrijanci su uspjeli napokon povezati nastupe na dva velika natjecanja. Barem kada je u pitanju europsko prvenstvo. A nije izgledalo dobro na početku kvalifikacije, nakon dva vezana poraza od Poljske i Izraela. Međutim onda su izabranici Franca Fode ušli u jedan dobar ritam i do kraja ciklusa su izgubili samo jednu utakmicu, onu na kraju od Latvije u susretu koji nije imao rezultatski značaj. Prošle godine su Austrijanci kroz Ligu naroda i prijateljske utakmice izgubili tek jednu onu od Rumunije, dok je ove godine situacija ipak nešto drugačija. Od zadnjih pet utakmica dobili su jednu, pa je pitanje u kakvoj formi dolaze na ovo veliko natjecanja.  Iako svojih aduta imaju. Igrača koji uglavnom igraju u Njemačkoj.

Video: Top 5 Austria EURO Qualifying goals: Alaba, Janko and more

Na posljednjem okupljanju u ožujku, Foda je imao čak 19 igrača iz njemačke Bundeslige.  Ima tu itekako zanimljivog materija. Od Davida Alabe, preko Marka Arnautovića, Baumgartnera, Baumgartlingera, Grillitscha, Lazara, do u posljednje vrijeme sve više spominjanog Saše Kalajdžića igrača Stuttgarta.

Visoki 23-godišnji napadač koji je početkom godine zabio u sedam uzastopnih bundesligaških utakmica za Stuttgart, kao i triput za Austriju u prve dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. I koji bi prema nekim najavama mogao biti jedna od nadolazećih zvijezda ovog prvenstva.

Ostaje pitanje tko će dobiti prednost, on ili najbolji strijelac reprezentacije u kvalifikacijama Arnautović. Foda teško da će odustati od za njega omiljenih 4-2-3-1, a u takvoj formaciji za klasičnog napadača ima samo jedno mjesto. 

Nisu loša reprezentacija, naprotiv, međutim već duže vremena nisu uspjeli skinuti skalp nekoj jačoj reprezentaciji. Prije tri godine su u prijateljskoj utakmici nadigrali Njemačku. Za napraviti nešto na ovom prvenstvu morat će pobijediti nekog malo jačeg, ali će protiv Nizozemske i Ukrajine ići jako teško.

Sjeverna Makedonija

Jedna od onih reprezentacija koja je iskoristila svoju priliku kroz Ligu naroda je Sjeverna Makedonija. I to iz četvrtog razreda. Naravno da je povijesni plasman na Europsko prvenstvo reprezentacije dao krila igračima što se vidjelo na početku ciklusa kvalifikacija za naredno svjetsko. Pobijedili su Njemačku u gostima i dodatno se napunili samopouzdanjem i uvjerenjem da mogu igrati protiv najboljih.

Međutim, to je bila jedna utakmica, sada će protiv sebe imati tri jake u razmaku od četiri pa ćemo vidjeti koliko mogu. Određena kvaliteta ali i iskustvo kod pojedinih igrača nije upitno, međutim takvih Sjeverna Makedonija nema previše. Glavni adut ove reprezentacije može biti zajedništvo, velik borbenost, želja za dokazivanjem.

Video: 

Pojedinačno, svakako treba istaći veterana Gorana Pandeva, za mnoge najveći igrač kojeg je Sjeverna Makedonija imala od neovisnosti. Tu je i sve bolji, mladi Eljif Elmas koji nosi dres Napolija. Elmas je došao u Napoli iz Fenerbahčea za 16 milijuna eura i igrač je od kojeg se strašno puno očekuje u budućnosti. Njemu društvo u sredini terena prave Ademi iz Dinama odnosno Alioski iz Leedsa.

Spomenuta četiri igrača su ujedno i najveće uzdanice Igora Angelovskog koji će ostati upisan za sva vremena kao trener koji je odveo Sjevernu Makedoniju na jedno veliko natjecanje. Motiva, želje za dokazivanjem, neće nedostajati, ali iz ovakve skupine teško u prvom nastupu mogu očekivati prolaz dalje.

Kopirati
Drag cursor here to close