Lige petice

Englezi do sada potrošili 300 milijuna eura više od Španjolaca; Nijemci u plusu

Engleska Premierliga kao obično predvodi listu najvećih potrošača, La Liga se tek zahuktava, dok je ostala trojka na regularnim brojevima.
Sport / Nogomet | 26. 07. 2021. u 21:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa zadnjim tjednom mjeseca srpnja približava se polovica ljetnog prijelaznog roka te se već mogu sumirati okviri dosadašnje potrošnje u Ligama petice.

Englezi su očekivano najveći potrošači, dok su Španjolci iznenađujuće 'prespavali' prvu polovicu prijelaznog roka. Nevjerojatno će zazvučati podatak da su klubovi iz Premierlige potrošili preko od 300 milijuna eura više od klubova iz La Lige.

Premierliga

Englezi su do sad potrošili 485 milijuna eura raspoređenih na 151 igrača, a trenutno najskuplji transfer je Jadona Sancha za kojeg je Manchester United Dortmundu uplatio 85 milijuna eura. U istom razdoblju klubovi su prodali 132 igrača te zaradili oko 200 milijuna eura, što bi značilo da je trenutni transfer minus nešto manji od 300 milijuna eura, piše Germanijak.hr.

Međutim, Manchester City, Chelsea kao i Newcastle još nisu potrošili ni eura, dok su primjerice Everton i West Ham iskeširali tek oko dva milijuna eura pa se u drugoj polovici očekuju još veće investicije u igrače te gotovo sigurno i rušenje trenutnog rekorda.

Usporedbe radi, prošle sezone na ljetnom prijelaznom roku klubovi iz Premierlige su na 303 igrača potrošili nešto više od 1,4 milijarde, dok su u istom vremenu prodali za malo manje od 500 milijuna eura. Drugim riječima, transferni minus prošlog ljeta iznosio je gotovo milijardu eura.

Serie A

Talijanski klubovi su do sad kupili 103 igrača na koja su potrošili malo manje od 300 milijuna eura, a do sad je najskuplji transfer Fikayoa Tomorija za kojeg je Milan nakon posudbe iskrcao Chelseaju 29,20 milijuna eura.

Što se tiče prodaje, Talijani su do sa prodali čak 317 igrača, što bi značilo da je trenutna bilanca lige u minusu oko 43 milijuna eura.

Međutim, iako su talijanski klubovi već potrošili dosta novca tek se očekuje da jače zagrabe u novčanik. Posebno se to odnosi na Juventus, koji je do sad tek odradio dogovorenu opciju sa Schalkeom te uplatio 20 milijuna eura za Westona McKenniea.

Prošlog ljeta klubovi Serie A su potrošili malo manje od 900 milijuna eura, dok su u isto vrijeme prodali igrača za 760 milijuna eura, što bi značilo da su ljetni prijelazni rok završili u minusu malo manje od 120 milijuna eura.

Bundesliga

Bundesliga je trenutno na trećem mjestu te su do sad potrošili malo više od 277 milijuna eura kupivši 197 igrača, a za sad najskuplji transfer je Daytona Upamecana koji je stigao u Bayern IZ RB Leipziga za 42,50 milijuna eura.

No, iako su Nijemci solidno potrošili, u isto vrijeme oni su i kvalitetno prodavali te su na 159 igrača zaradili 315 milijuna eura, što bi značilo da se za sada mogu pohvaliti da su jedina liga od pet najjačih u plusu i to za oko 38 milijuna eura, piše Germanijak.

No, Nijemci u pravili nisu izdašni, a dokaz tome je da su na cijelom prošlom ljetnom prijelaznom roku uložili 'tek' oko 361 milijun eura, a kako su u istom razdoblju na prodaji 278 igrača zaradili nešto više od 377 milijuna eura, to bi značilo da su prošlo ljeto završili s gubitkom od 24 milijuna eura. Iznos je to koji u usporedbi s drugim ligama djeluje kao sitniš.

Ligue 1

Francuski klubovi su do sad kupili 236 nogometaša na koje su potrošili 227 milijuna eura, a dosadašnji rekorder je Achraf Hakimi za kojeg je PSG platio Interu 60 milijuna eura.

Ukoliko gledamo prihode, francuski klubovi su do sad prodali 180 igrača te zaradili malo manje od 184 milijuna eura, što bi značilo da je trenutni minus 44 milijuna eura.

Prošlog ljetnog prijelaznog roka Francuzi su na 326 igrača potrošili malo manje od 471 milijun eura, dok su u istom razdoblju na 326 igrača ostvarili prihod od oko 418 milijuna eura, što bi značilo da su prošlo ljeto završili u minusu od 53 milijuna eura, što u usporedbi s Englezima uopće ne izgleda loše.

Primera

Španjolci kao da su prespavali prvi dio ljetnog prijelaznog roka. Naime, potrošili su na 170 igrača tek 116 milijuna eura, a trenutno najskuplji transfer je Rodriga De Paula, koji je iz Udinesea stigao u Atletico za 35 milijuna eura.

U istom razdoblju klubovi La Lige su prodali 148 igrača na kojima su zaradili nešto više od 93 milijuna eura, što bi značilo da su trenutno u minusu tek 23 milijuna eura.

Međutim, od Španjolskih klubova tek se očekuje aktivnost na tržištu, a posebno se tu misli na Real koji nije potrošio ni centa, kao i Barcelonu koja do sad platila samo Emersona devet milijuna eura.

Prošlog ljeta klubovi La Lige su na 354 igrača potrošili 418 milijuna eura, dok su u istom razdoblju uprihodili 556 milijuna eura, što bi značilo da su ljetni prijazni rok završili u nevjerojatnom plusu od 137 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close