UEFA Liga prvaka

Englesko finale u Portu: Tuchel ili Guardiola?

U tri meča koliko su odigrali u minuloj sezoni, dva u ligi i jedan u kupu, Chelsea ima dvije pobjede, dok je City slavio jednom, ali ovaj put sve što je bilo pada u vodu i ostaje onih najvažnijih 90 ili 120 minuta spektakla.
Sport / Nogomet | 29. 05. 2021. u 06:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi već s nestrpljenjem očekuju Europsko prvenstvo u nogometu, ali prije toga predstoji kruna klupske sezone na Starom kontinentu. Nije gotovo dok se ne odigra finale Lige prvaka.

Mediji javljaju kako je sve spremno za spektakl na Dragao stadionu. Posljednja utakmica sezone, veliko finale Lige prvaka između engleskih timova Manchester Cityja i Chelseaja trebalo bi jamčiti spektakl.

Igrat će ova dva kluba u Portu svoj četvrti, ali ujedno i najvažniji meč ove sezone.

U tri meča koliko su odigrali u minuloj sezoni, dva u ligi i jedan u kupu, Chelsea ima dvije pobjede, dok je City slavio jednom, ali ovaj put sve što je bilo pada u vodu i ostaje onih najvažnijih 90 ili 120 minuta spektakla nakon kojeg će se radovati samo jedan tim.

Pep Guardiola prvi je put s Građanima u finalu Lige prvaka, tako da je ovaj trofej nešto što se dugo čeka na Etihadu.

Guardiola je kao trener u finalu Lige prvaka ponovno nakon dugih deset godina i silno želi trofej.

S druge strane, Thomas Tuchel je u dvije sezone s dva različita tima uspio doći do finala i sigurno je da sada želi napraviti ono što nije uspio sa PSG-om protiv Bayerna prije godinu dana.

Ovo je treći engleski finale Lige prvaka. Prije dvije godine igrali su Livepool - Tottenham (2:0), a 2008. finalni par činili su Manchester United - Chelsea (6:5 na penale).

Iako je Istanbul trebao biti domaćin finala Lige prvaka, zbog situacije s koronavirusom u Turskoj, odigravanje meča UEFA je odlučila premjestiti u Porto.

Stadion Dragao će ugostiti 12 tisuća navijača, po šest jednog i drugog tima. Inače, Portugal je bio domaćin i prošlogodišnjeg finala koje se igralo u Lisabonu.

Španjolac Antonio Mateu Lahoz vodit će finale ovogodišnje Lige prvaka, a pomagat će mu Pau Cebrian Devis i Roberto Diaz Perez del Palomar, dok će Carlos del Cerro Grande biti četvrti sudac.

Jedan nogometaš s posebnim nestrpljenjem čeka ovaj susret, hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić. Iako je popularni Kova formalno trostruki osvajač ušatog trofeja, u finalu još nije zaigrao. Naime, dok je naslove osvajao Real, čiji je član Kovačić tada bio, trener Zidane mu nije davao priliku za igru u finalu.

"Nastup u finalu bi mi mnogo značio. Već to je veliko postignuće, ali učinit ćemo u subotu sve za pobjedu", rekao je hrvatski veznjak na konferenciji za medije.

"Osvojiti Ligu prvaka je impresivno. S Real Madridom sam to ostvario tri puta, ali nažalost, nijednom nisam igrao u tim finalima. Unatoč tome, bio sam tamo. A ekipa je ta koja pobjeđuje. Pobjeđujemo i gubimo svi, kao ekipa. Ima igrača koji se mogu osjetiti razočarano, to je normalno, ali svatko mora odigrati svoju ulogu", kazao je Kovačić koji se nedavno vratio na teren nakon ozljede mišića.

S Bluesima je Kovačić 2019. osvojio Europsku ligu, a u finalu s Arsenalom slavili su s 4:1.

„Kada sam napustio Madrid, obećao sam samom sebi da ću dati sve od sebe kako bih opet igrao u finalu Lige prvaka i eto, sada je preda mnom novo finale. Igra se samo jedna utakmica, pa moramo dati sve od sebe. Oni su osvojili Premier ligu nakon fantastične sezone. Nema veze što smo ih pobjeđivali dva puta, ovo je nova i drugačija utakmica. Moramo stoga zaboraviti sve što je bilo ranije, i dobro i loše, te se usredotočiti na ovaj susret“, kazao je.

Dakako, osvrnuo se i na protivnika u finalu.

"Mi se ne bojimo. Obožavamo igrati nogomet, a ovo je velika utakmica. Neće nam biti lako jer su igrači Manchester Cityja brzi i tehnički kvalitetni. Nastojat će držati loptu u svojem posjedu, ali i mi ćemo to pokušati. Oduzmemo li im loptu, patit će i morat će se više braniti. To je naš plan", zaključio je Kovačić.

Finale Lige prvaka na programu je večeras od 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close