Velež piše povijest

Elfsborg, posljednja prepreka za De Kuip

Naravno da navijači traže još, da mnogi već razmišljaju o slavnom Feyenoordu, ali utakmica koja je na rasporedu u četvrtak, bit će najteža.
Sport / Nogomet | 12. 08. 2021. u 07:35 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je "ta" utakmica. Jedna od onih koje su na ovim prostorima, pa i šire poznate kao generacijske, povijesne ili kao utakmice sezone, godine, kako već hoćete.

Utakmice kakvih je u BiH gledajući klupski, ali i reprezentativni sport, bilo toliko puno posljednjih godina. Sada je na red došao Velež i njegova momčad koja ima priliku dostići generaciju iz sedamdesetih.

Sustav takmičenja je bio takav, ona momčad Veleža je nakon eliminacije Spartaka iz Moskve, Rapida, Derby Countyja stigla do polufinala Kupa UEFA, da se u posljednjim trenucima revanša nije ukazao Niels Overweg i odveo Twente među četiri. Kasnije su bili Sirakov i Iskrenov, pa Frank Mill i njegova kontra, John Colquhoun i Mike Galloway.

Nakon Twentea, Velež nije uspijevao povezati više od šest utakmica, točnije nije mogao proći tri kola. A onda se nakon trideset i tri godine ukazala prilika, velika, da Velež odigra osam utakmica i da opet izađe na megdan jednoj nizozemskoj momčadi. Realno gledajući, momčad Veleža je strašno puno napravila. Momčad u kojoj je dobar dio igrača došao tu, još dok se igrala Prva liga FBiH, skoro bez ikakvog europskog iskustva.

Iznenađenja ne bi trebalo biti

U prethodnim europskim nastupima, Velež je sa svojim stručnim stožerom odradio sjajnu pripremu. Kako za Sjeverne Irce, tako i za Grke, odnosno Šveđane u toj prvoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige.

Naravno da navijači traže još, da mnogi već razmišljaju o slavnom Feyenoordu, ali utakmica koja je na rasporedu u četvrtak, bit će najteža. Jer za razliku od prva dva kola, Velež je sada ta ekipa od koje se očekuje prolaz, koja mora napadati i tražiti put do pobjede, što nije bio slučaj protiv Coleraina i AEK-a.

U prvom duelu prije sedam dana to je bio okršaj Dudićevih 4-2-3-1 i Thelinovih 4-3-3, s tim da su recimo na klupi ostali Zvonić, Brandao, Cvijanović, Radovac od Veleža, a večeras bismo mogli barem dvojicu od pomenute četvorke vidjeti u startnih 11. Jimmy Thelin je u posljednjem prvenstvenom susretu pravio određene izmjene, ali ne formacijske. Protiv Degerforsa je poslao postavu u kojoj su bili Tim Rönning - Christopher McVey, Maudo Jarjué, Leo Väisänen, Simon Strand – Frederik Holst, André Römer, Marokhy Ndione – Jeppe Okkels, Per Frick Alexander Bernhardsson.

U odnosu na utakmicu protiv Veleža, nije bilo Alma, Gojanija i Larssona. Christopher McVey je zaigrao na poziciji desnog beka, sjajni Marokhy Ndione je dobio prilika iza leđa Fricka, dok je od prve minute krenuo i Alexander Bernhardsson, ali je on ostao na terenu samo 17 minuta, morao je izaći zbog povrede.

Njega je zamijenio Ahmed Qasem. U drugom dijelu susreta su ušli s klupe Robert Gojani, Samuel Holmén, Jacob Ondrejka te Simon Olsson. Olsson koji je određeno vrijeme imao problema s ozljedom i ovaj nastup za njega je bio možemo reći povratnički.

Naravno i u taboru Elfsborga se okreću narednoj utakmici, onoj u četvrtak protiv Veleža.

''Jedna onako dosta zanimljiva je bila ta prva utakmica. Nismo imali toliko prilika koliko smo se nadali da ćemo ih imati. Međutim, igrali smo protiv dobre ekipe i znali smo da moramo od početka, od prve minute do kraja biti unutra.

Nema sumnje da će biti neizvjesno i zanimljivo u revanšu. Ja lično uživam u činjenici da imamo veliki broj utakmica, posebno kada igramo i u Europi. I mislim da jednako tako razmišljaju i ostali igrači'', kaže Frederik Holst, Danac koji ima nešto više iskustva kada su u pitanju europski nastupi. Holst je pet sezona nosio dres Brøndbyja, a na europskoj sceni je debitirao 2014. godine u susretu protiv Club Bruggea.

Elfsborg i dalje dobro kotira

Naravno, prije večerašnjeg susreta ostaje pitanje koliko mogu jedni ili drugi večeras. Nakon prve utakmice ostao je dojam kako Elfsborg nije ponudio ono što može, što je opet dobrim dijelom zaslužan i Velež. Neki od bitnih igrača momčadi iz Boråsa su bili usporeni, njihova kreacija je bila poprilično umanjena, međutim jednako tako velike probleme Veležu je pravio Per Frick koji je pokazao kako može iskoristiti svaku pogrešku, ali i proigravati krilne igrače Okkelsa i Alma.

''Ne vjerujem da će bilo što mijenjati u formaciji, vjerujem da će to opet biti ovih 4-3-3. Uostalom, u prvenstvu jesu mijenjali, ali samo igrače. Mi i dalje moramo obratiti pažnju na Fricka, Alma, Gojanija pa i desnog beka Larssona, kod prekida neugodan je Finac Väisänen. Vidjeli smo kako to izgleda na terenu u prvoj utakmici, dobro smo se pripremili, vjerujem da ćemo to napraviti i za uzvrat. Ono što je najvažnije, moramo ostati fokusirani do kraja. To je jako važno'', reći će Feđa Dudić.

Prilika neće biti previše

U prvoj utakmici nije bilo previše prilike, za očekivati je da ih neće biti niti u drugoj, ali zato realizacija mora biti na visokoj razini. I jedni i drugi će probati iskoristiti i one najmanje koje ima se pruže.

Navijači će tražiti pobjedu od prve minute, napadačku igru, golove, ali na suprotnoj strani su Šveđani. S njima nikada nije lako, oni su u svom filmu svih devedeset minuta bez obzira na rezultat, kretanje istog, situaciju na terenu.

''Idemo igrati svoju igru i želimo kada utakmica završi budemo mi sami zadovoljni. Jeste da nam je ovo peta utakmica u 14 dana, ali za ovakve utakmice se čovjek bavi ovim poslom, za ove utakmice se živi i umor sigurno neće biti problem. Za nas ja jako važno da su svi igrači spremni, čak i oni koji su imali problema s ozljedama su se oporavili.

Jednako tako iskusniji smo za utakmicu u Švedskoj, ali moramo biti svjesni činjenice da Elfsborg nije prije sedam dana odigrao najbolju utakmicu u Borasu, moramo znati da ova ekipa može još i bolje. Na kraju nadam se i vjerujem da će stadion biti ispunjen, da ćemo zajedničkim snagama svi zajedno preskočiti još jednu prepreku'', zaključio je strateg Veleža.

Kopirati
Drag cursor here to close