Finale

El Nene će večeras biti ponosan

Igrati ili ne, pitali su se Teófilo Cubillas, Hugo Sotil i ostalo društvo predvođeno Didijem kao selektorom. Odluka je pala, Peru je zaigrao. I to kako.
Sport / Nogomet | 07. 07. 2019. u 14:53 Piše: Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za plasman na Svjetsko prvenstvo u Meksiko 1970. godine, Peruancima je trebao bod iz posljednje utakmice. Posljednje koju su igrali u Buenos Airesu, ni manje ni više nego na kultnoj La Bombonieri.

Iako su igrali s čovjekom manje nisu izgubili, završilo je 2:2, Argentinci su ostali kući.

Dva dana prije prve utakmice u Meksiku, žestok potres je pogodio Peru. Stradalo je 70.000 ljudi, ogroman broj ostao je bez krova nad glavom.

Igrati ili ne, pitali su se Teófilo Cubillas, Hugo Sotil i ostalo društvo predvođeno Didijem kao selektorom. Odluka je pala, Peru je zaigrao. I to kako.

Preokret protiv Bugarske za pobjedu 3:2, siguran trijumf nad Marokom i bezbolan poraz od Zapadne Njemačke. U prve tri utakmice Cubillas je zabio četiri gola. Peti je dodao u četvrtfinalnom duelu kontra Brazila.

Peru je eliminiran, Cubillas je s pet golova proglašen za najboljeg mladog igrača, uvršten je u idealnu postavu, veliki Pele ga najavio kao svog nasljednika. Tih godina je Peru bio jaka reprezentacija, predvođena upravo "El Neneom". Još jednom velikom "desetkom" .

Video: Teófilo Cubillas all world cup goals

Cubillas je 1972. godine proglašen najboljim nogometašem Južne Amerike, u dresu Alianze je za 175 nastupa sakupio 116 golova. Uslijedio je prelazak u Basel, pa Porto, a kruna karijere u reprezentativnom dresu bila je Copa 1975. godine koju je Peru osvojio. "Novi" Pele je igrao sjajno, tu su bili i Juan Carlos Oblitas, Oswaldo Ramírez, Percy Rojas, generacija koja je ostala zapisana kao posljednja peruanska koja je osvojila Copu.

Kasnije će ova reprezentacija na Svjetskom u Argentini odigrati sjajnu prvu fazu, a golovi koje je postigao Cubillas i danas se prepričavaju. Posebno onaj iz slobodnjaka Škotima. Potez genijalca, nogometnog čarobnjaka.

Nažalost, kada se priča o reprezentaciji Perua u Argentini te 1978. godine, većina ih spominje kao selekciju koja je "pustila" domaćina (onih famoznih 6:0 za Argentinu). Posljednji nastup na Svjetskim prvenstvima ova generacija je imala 1982. godine u Španjolskoj. "El Nene" je otišao u Ameriku iz kojeg se vratio silom prilika 1987. godine.

Osmog prosinca 1987. ekipa Alianze, u tom trenutku lider prvenstva, vraćala se s jednog gostovanja kada je avion, Fokker F27-400M  u kojem su bili igrači pao u Pacifik. U nesreći su poginuli svi putnici i članovi posade, osim pilota.

Cubillas se vratio kući i priključio momčadi u 37 godini. Odigrao je 13 mečeva i postigao tri gola.

Karijeru je završio 1989. godine, a kasnije proglašen za najboljeg peruanskog igrača svih vremena, a u 614 utakmica koje je zvanično odigrao postigao je impresivnih 338 golova.

Njegova reprezentacija se prošle godine našla na Svjetskom prvenstvu, sada i u finalu Cope, 44 godine kasnije.  Jedna generacija koja je tragu te slavne Cubillasove.

''Na Maracanu dolazimo spremni. Ova utakmice neće biti lagana ni njima, ni nama. Radili smo naporno za ovaj rezultat i uopće ne razmišljamo o tome da smo u skupini tako gadno pali pred Brazilom. Ovo je nešto sasvim novo, imamo priliku pokazati nešto novo u odnosu na taj dvoboj'', izjavio je peruanski izbornik Ricardo Gareca prije večerašnjeg finala.

Kopirati
Drag cursor here to close