El Matador Kempes, jedan od najvećih
Brilijantni potezi, sposobnost postizanja golova Kempesu su osigurali mnoštvo individualnih nagrada.

El Matador Kempes, jedan od najvećih

Sport / Nogomet | 02. 07. 2020. u 09:08 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke slike ostaju zauvijek. Bez obzira na koji ste im način svjedočili. Takve su i one s Monumentala. Tog 25. lipnja 1978. godine. Slika prva kada zabija gol u padu za 1:0, igrač s brojem deset na leđima dresa dugih rukava i rokerski duge kose. Slika druga, solo prodor u kojem je nanizao nekoliko Nizozemaca za 2:1 i na kraju treća kada pokušava da otrgne iz ruku gomile navijača koji su s njega pokušavaju skinuti sve što se može u tom trenutku. Slike legendarnog Marija Kempesa koji je svojim golovima, igrama, obilježio Svjetsko prvenstvo na kojem je napokon Argentina postala velika, postala prvak, a on potvrdio status najveće zvijezda južnoameričkog nogometa u tom periodu i jednog od najvećih argentinskih igrača ikada.

Od početka je dao do znanja kakav će biti igrač

Mario Alberto Kempes rođen je u argentinskom Bell Villeu u regiji Cordoba 15. srpnja 1954. godine, tamo negdje na pola puta između Córdobe i Rosaria, drugog i trećeg argentinskog grada po veličini. Njegov prvi klub bio je Instituto, gdje je igrao s Osvaldom Ardilesom a pažnju nogometnih stručnjaka je skrenuo onog trenutka kada je na turniru kao junior uspio postići deset golova. To je bilo dovoljno da kako se to kaže zapne za oko ljudima iz Rosario Centrala. Transfer je bio težak 130 milijuna pesosa. Upravo se u dresu RosariaKempes afirmirao kao vrhunski igrač, napadač.

Video: Mario Kempes, El Matador [Best Goals]

Za tri godine na svom kontu je imao 107 nastupa i 85 golova. Status sjajnog strijelca, pravog kilera koji je recimo prvi naslov najboljeg strijelca lige prigrabio zabivši 25 golova u isto toliko utakmica, dok je dvije godine kasnije bio nešto manje efikasan (21 gol, 33 utakmice). Svoje protivnike, igrače koji su ga čuvali je dovodio do ludila. Uvijek spreman da pronađe neki novi trik, fazon, poput vrhunskih mađioničara. I stalno je radio, kretao se, nije bio statičan u kaznenom prostoru protivnika, nije čekao da lopta sama dođe do njega. A s loptom je bio nezadrživ, solo prodori su bili specijalitet.

U Valenciji postao legenda

Zato i ne čudi što su se vrlo brzo europski klubovi počeli interesirati za ovog sjajnog igrača. Na kraju je Valencija sa svojih 300.000 američkih dolara bila najkonkretnija. Valencija u kojoj će " El Matador" postati legenda.

''Godine u Valenciji su bile predivne. Bilo je divno igrati za jedan takav, sjajan klub kao što je Valencija. Grad i klub bogate povijesti. To je jedan od najljepših gradova u kojima sam živio. Iz godine u godinu je taj grad rastao, razvijao se. Po tome kako se ljudi ponašaju prema vama i kakav je način života, Španjolci su jedinstveni'', danas s puno poštovanja govori Kempes o vremenu i gradu u kojem je za kratko vrijeme svojim igrama i golovima kupio navijače.

Menotti mu je vjerovao

Argentinska reprezentacija je u tom periodu tražila svoj nogometni identitet. Kao tinejdžer Kempes je igrao na Svjetskom prvenstvu 1974. godine, na kojem je njegova reprezentacija uspjela pobijediti samo Haiti. Zato je César Luis Menotti imenovan za novog izbornika. Kempes je bio jedini igrač van Argentine kojeg je Menotti pozvao za Svjetsko prvenstvo 1978. godine.

''On je jak, ima dobru tehniku, otvara prostor i jako šutira. On je igrač koji pravi razliku, a na sve to je još i napadač'', pojasnio je novinarima svoj izbor legendarni Menotti. Kempes je do Svjetskog prvenstva već bio dva puta najbolji strijelac u Španjolskoj. Trofej Pichichi uzimao je dvije godine zaredom, s 24 odnosno 28 postignutih golova.

Na početku turnira nije Mario briljirao. Pritisak na terenu i izvan njega bio je više nego očit. Menotti je kasnije pričao da je više u šali dobacio Mariju kako bi bilo dobro da obrije brkove, a trik je, čini se, upalio. Jer u drugom dijelu turnira" El Matador" je pokazao kako se “bori s bikovima”!

Eksplozija u završnici

Stvari su promijenile kada se reprezentacija preselila iz Buenos Airesa u Rosario. Tamo je Kempes počeo zabijati, četiri gola je uspio postići protiv Poljske i Perua, a priču je zaokružio s još dva u finalu.

''Iako je prije nas Argentina imala sjajnih igrača, mi smo uspjeli prvi osvojiti naslov svjetskog prvaka. Za mene kao igrača to je najveće moguće dostignuće jednog igrača. A opet sve je posebno jer je postali svjetski prvaci na domaćem terenu'', kaže Kempes kojem su naravno dovodili u kontekst vojne diktature koja je vladala tada u Argentini.

''Naravno da je bila teška situacija. Stigao sam 8. svibnja i ponovo otišao 15. srpnja. U vrijeme vojnog režima praktički nikad nisam bio u Argentini. Na turniru smo igrali za svoj narod, za sebe ali i argentinski nogomet'', reći će Kempes.

Video: Mario Kempes - Argentina 1978 - 6 goals

Još malo Valencije pa River

Nakon Svjetskog prvenstva, Kempes se vratio na Mestallu gdje će provesti još tri godine. Šezdeset i jedan gol i tri trofeja - CopadelRey, Kup pobjednika kupa i UEFA Super kup - prethodili su povratku u Argentinu, a odredište je bio River Plate.Boca je imala Maradonu, RiverKempesa. Titula je završila na Monumentalu.

''U Riveru su bili ljuti na mene jer sam potpisa za Bocu, pa su onda doveli Kempesa kako bi umirili navijače. Napravili su sjajan posao, radi mene su vratili Kempesa, svaka čast'', govorio je tada prvi sljedeći veliki koji će doći nakon" El Matador", Maradona.

Video: River Plate Campeon Nacional 1981 vs Ferro 1 a 0 Kempes, Pasarella, Merlo FUTBOL RETRO

Igrao protiv ali i sa Maradonom

Kempes i Maradona su zaigrali zajedno na Svjetskog prvenstvu, ali se nisu proslavili, kao ni reprezentacija. Menotti je napustio reprezentaciju, Kempes je također rekao zbogom, ali je kao igrač ostao u Španjolskoj. Međutim, njegova igračka karijera je bila u silaznoj putanji. Nakon Valencije, igrao je za Hercules, a onda je mijenjao klubove u Austriji, Čileu a kopačke u klin je objesio ni manje ni više nego u Indoneziji 1994. godine. Kao trener se okušao u Albaniji, Venezueli, Boliviji.

''Nogomet je sport broj jedan, potpuno je nevažno u kojem ste dijelu svijeta. Pitanje je samo ljudi, njihovog mentaliteta'', mišljenja je Kempes. 2014. godine, Kempes je završio na operacijskom stolu zbog problema sa srcem.

Video: Archivo histórico: Maradona y Kempes: 1981, el año de Boca y River

Brilijantni potezi, sposobnost postizanja golova Kempesu su osigurali mnoštvo individualnih nagrada, ali ono najvažnije napravio je baš 25. lipnja 1978. godine. Taj vrhunski igrač, fenomenalni napadač, pravi " El Matador"

Kopirati
Drag cursor here to close