Sindikat

Dupli ugovori u bh nogometu

Kako bi takvoj praksi stali u kraj, pravni tim SPFBiH, uz koordinaciju s matičnom organizacijom FIFPRO, donio je novi prijedlog standardnog ugovora…
Sport / Nogomet | 30. 12. 2019. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat profesionalnih nogometaša Bosne i Hercegovine (SPFBiH) krajem proteklog tjedna podnio je prijedlog novog, standardnog ugovora za igrače profesionalce unutar natjecanja pod organizacijom Nogometnog saveza BiH (NSBiH), s ciljem da se on primjenjuje od sezone 2020/21.

Jedan od problema s kojim se suočava nogomet unutar granica Bosne i Hercegovine je potpisivanje duplih ugovora, te nedovoljna protekcija igrača od takve prakse poslovanja klubova.

Prema našim saznanjima, devet od 12 klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, koja je u ovom trenutku jedina profesionalna u bh. nogometu, posluju na takav način, te pored osnovnog ugovora igračima profesionalcima nude dodatne sporazume, ugovore o djelu i slične dokumente, koji definiraju isplate prema igračima, a koji predstavljaju grubo kršenje zakona i pravila fudbalske igre, priopćeno je iz SPFBiH.

Kako bi takvoj praksi stali u kraj, pravni tim SPFBiH, uz koordinaciju s matičnom organizacijom FIFPRO, donio je novi prijedlog standardnog ugovora za profesionalne igrače, koji bi onemogućio takvu praksu klubova. Bitno je istaći da trenutni standardni ugovor u bh. fudbalu, koji je na snazi, ne ispunjava minimum uvjeta propisanih od FIFA-e i FIFPRO-a.

''Novim standardnim ugovorom, kojeg smo predložili, a za čije usvajanje se zalažemo, napravili bi jedan iskorak za bh. nogomet. Moramo sustavno onemogućiti da se zaobilaze zakoni ove države preko njihovih ugovora i stati u kraj svim negativnostima koje okružuju ovaj sport'',  rekao je osnivač SPFBiH Aldin Đidić.

SPFBiH u proteklim mjesecima obratio se Nogometnom savezu BiH i s prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača, te inicijativu za ukidanje plaćanja takse za rad komisija prvostupanjskih organa Saveza za igrače koji nisu dobili plaću tri ili više mjeseci. Do sada, od Nogometnog saveza BiH odgovor na bilo koju inicijativu nije stigao.

Socijalni dijalog između NFSBiH i SPFBiH  jako bitan za boljitak bh. nogometa, te u 2019-oj godini koja je na izmaku, nipošto ne možemo biti zadovoljni koliko se ''glas igrača'' zapravo nije slušao od državnog Saveza, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close