Dragan Stojković Piksi: Teško da bude išta od regionalne lige

Dragan Stojković Piksi: Teško da bude išta od regionalne lige

Sport / Nogomet | 03. 01. 2019. u 09:31 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni srpski trener i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Dragan Stojković Piksi smatra da je formiranje Regionalne lige u nogometu mnogo teži proces nego što to u prvi mah izgleda.

Razgovarao: Nebojša Petrović, AA

''Prvo i osnovno pitanje je tko bi kontrolirao ligu. Bi li se sjedište nalazilo u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani ili nekom drugom gradu? Tko o tome odlučuje? Zatim, tko bi bio na funkcijama predsjednika i generalnog tajnika? Vjerojatno bi svaki savez inzistirao da njegov čovjek bude na najodgovornijem položaju. I najvažnije od svega, tko bi čuvao kasu. Da ne govorim o sigurnosnom aspektu i gomili sitnih detalja koji su od krucijalnog značaja za realizaciju jednog takvog projekta. Kada bi se stvorili uvjeti, zašto da ne. Treba probati. Ali, ako u startu postoje problemi za koje nema rešenja, glupo je trošiti energiju. Kako god da odluče, ja se neću buniti'', rekao je Stojković.

Pape je najbolji tehničar svih vremena na ovim prostorima

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), jedan od najboljih nogometaša svih vremena na prostorima ex-Jugoslavije, osvrnuo sa na najvažnije momente svoje karijere:

''Utakmica protiv Španjolske na Svjetskom prvenstvu 1990. godine zaslužuje specijalno mjesto u mom spomenaru. Pamtit ću je dok sam živ jer su ta dva gola u Veroni obilježila čitav moj nogometni opus. Bilo je mi ili oni. Igralo se po nesnosnoj vrućini, na ispadanje, bez prilike za popravni. To je onaj neopisiv osjećaj kada znate da vas gledaju milijuni ljudi u vašoj zemlji i da pobjedom ulazite u povijest.

Prvi gol je bio remek-djelo. Kreće kontra, a meni duša u nosu. Kažem sebi 'ajde, još samo ovaj sprint'. Imao sam tu vrstu mentalne snage u sebi, kada je najteže, ja dodam gas. Uvijek pomislim, ako taj defanzivac ima snage da se vrati, imam i ja da budem brži od njega. Trčim ka šesnaestercu Španjolske i već vidim sebe kako se radujem. Samo molim boga da Zlatko Vujović prebaci Sančiza i da lopta dođe do mene. Kada je krenula da pada, nisam nijednog trenutka imao dilemu. Njih milijun bi šutnulo iz prve. Ja sam zalomio, Vaskez je otišao po burek, a ostalo... Ostalo je povijest''.

Španjolci su izjednačili u završnici regularnog toka, da bi prvi produžetak počeo kako se samo poželjeti može.

''Slobodan udarac za nas. Tu je Dejo, tu je Pape... Samo sam rekao 'ostavite meni'. Opet sam je video u golu. To je nevjerojatan osjećaj. Vidite ugao, vidite živi zid, vjerujete u sebe, ako je dovoljno jaka, ako je brza, ako dobije silaznu putanju, Zubizareti nema spasa. Tako je i bilo. Poveli smo 2:1 i sačuvali prednost do kraja utakmice'', prisjetio se Stojković.

Španjolce je Jugoslavija tada poslala kući, a u četvrtfinalu čekao je Maradona. Argentina nije briljirala u grupnoj fazi, ali je pobjedom u 'južno-američkom' okršaju protiv Brazila stekla ogromno samopouzdanje.

''Posle pola sata, ostajemo sa deset igrača. Mislim da je Švicarac prestrogo isključio Šabanadžovića. I tada se događa nešto nevjerojatno. Mi sa igračem manje preuzimamo inicijativu i gospodarimo terenom. To je nepisano nogometno pravilo, ekipa koja je u brojčanom deficitu izvlači iz sebe posljednje atome snage i trudi se duplo više od protivnika. Sjetite se Srbije protiv Gane u Južnoj Africi, igrali su bolje posle isključenja Lukovića, nego dok su bili kompletni. Redaju se šanse, mogli smo do pobjede i u produžecima, i dalje mi nije jasno kako ona Dejina lopta nije završila u mreži. Dolaze penali i sve se ruši kao kula od karata. Umor, nervoza, dekoncentracija...

Znao se raspored unaprijed, ali je kod treće serije došlo do zabune. Hadžibegić je krenuo, pa se vratio, onda je Brnović uzeo loptu i očajno izveo penal. Sve je počelo mojim promašajem. Odlučio sam da čekam Goikoečeu. Obično igrači kažu 'zažmuri i opali'. Ja nisam htio tako. Želio sam da budem siguran da ću dati gol. Video sam ga kako leti u svoju lijevu stranu, okrenuo sam stopalo i poslao loptu u suprotni ugao. Nije mi jasno kako je dobila toliku uzlaznu putanju i završila na prečki. Šok. Nevjerica.

Laknulo mi je kada je i Dijego promašio, nada se vratila, bio sam uvjeren da prolazimo. Penali su kocka, ima igrača koji beže od odgovornosti, jednostavno se ne osjećaju spremno, nisu sposobni za tu vrstu pritiska. Pape je po meni najbolji tehničar svih vremena na ovim prostorima, ali nije šutirao. Ne možete nikoga na silu natjerati da pogleda golmana u oči'', kazao je Stojković.

Osimov ljubimac

Najslavniji period Dragana Stojkovića Piksija u dresu jugoslovenske reprezentacije vezuje se za ime legendarnog stručnjaka Ivice Osima.

''Ja sam tek kod njega počeo da shvaćam neke detalje o taktici. Zona, sustav, zahtjevi igre... Ono ranije, kakav crni sustav. Samo glava i suvi talent. Nama Vaske nikada nije rekao igrajte 4-4-2 ili 3-5-2. Bože sačuvaj. Vjerojatno je tako bilo i kod drugih trenera, ne znam. Osim je uživao povjerenje kompletnog nogometnog saveza, iako se posle kraha u kvalifikacijama za EP našao na udaru javnosti. Tu je Miljan odigrao ključnu ulogu i pokazao koliko je mudar čovjek.

Osim je znao posao i fantastično je izbalansirao tim, jer nije dobro imati desetoricu znalaca na terenu. Prozivali su ga zbog forsiranja nekih imena, ali vjerujte mi da je svatko od tih igrača imao svoju ulogu u ekipi. Eklatantan primjer je Zlatko Vujović. Kažu da nikada nije postigao gol u bitnoj utakmici, a ja vam tvrdim da je to jedan od rijetkih igrača iz tog perioda koji bi danas imao mjesta u bilo kom klubu na svetu. Prototip modernog napadača. Brzina, osjećaj za gol, stalno na ivici ofsajda, neuhvatljiv po oba krila...

Ako je Zlatko u špicu, nama iz veznog reda je sve ostalo rutina. Kada mijenjamo stranu u kontri, znamo napamet da je on tu da prihvati pas i da napravi problem protivniku.

Bije me glas da sam bio Osimov ljubimac. Ne bježim od toga, čak vjerujem da je zaista bilo tako, mada on to nikada ne bi priznao. Imali smo sličan karakter, on je volio igrače sa pobjedničkim mentalitetom. Sve sam ja to vraćao na treninzima i utakmicama, nikada nisam zloupotrebljavao te privilegije i činio stvari zbog kojih bi Švabo kasnije imao problema'', istaknuo je Stojković.

O njegovom prelasku iz niškog Radničkog u Crvenu zvezdu ispisani su romani, ali Piksi otkriva i detalje koji do sada nisu bili poznati široj javnosti:

''Postoji anegdota da je Draža Marković došao u Niš i rekao 'pustite malog i da završimo priču'. Nikada nisam saznao je li to istina, ali nema tih para za koje bih ja izdao Zvezdu. Ponude su pljuštale sa svih strana. Vjerojatno ne znate da se pored velike četvorke najviše interesiralo Sarajevo. Oni su bili šampioni 1985. i u to vrijeme sam igrao u raznim reprezentativnim selekcijama sa igračima Sarajeva koji su me nagovarali da pređem na Koševo.

Čak je predsjednik Svetozar Vujović dolazio u Beograd i bio jako uporan. Ja kažem 'čovječe, gdje ću bre u Sarajevo, mene samo Zvezda interesira, cijela moja obitelj sve zvezdaši'. Hajduk je nudio najviše, a sve je išlo preko Dragana Holcera koji je nosio dresove oba kluba''.

Stojković je uvijek imao poseban motiv u duelima protiv Dinama i Partizana, ali kaže da su mečevi sa splitskim Hajdukom imali neku specifičnu težinu.

''Bili su nezgodniji rival od Dinama. Nekako žustriji, agresivniji, opasniji. Potpuno drugačiji mentalitet ljudi, stadion, ambijent. Teško je bilo pobijediti u Splitu. Jedna od mojih najdražih utakmica je ona u finalu Kupa ’90.

Moja posljednja u Zvezdinom dresu i ogroman motiv da se sa Duplom krunom oprostim od Marakane. Igralo se u nekoj čudnoj atmosferi, navijači su zbog bojkota šutili čitavo prvo poluvrijeme. Ne mogu da se sjetim šta je bio razlog. Ali, baš neobično. Najveći praznik jugoslovenskog nogometa, igraš za pehar protiv ljutog rivala, a na stadionu kao u pozorištu. Kasnije, kada je sjever zagrmio, bilo je mnogo lakše.

Poveli smo golom Pančeva i sačuvali to do kraja utakmice. Oni su imali šanse preko Čelića i Asanovića, ali ono što je Dejo promašio u finišu meča graniči se sa nemogućim. Ta pobjeda mi je ostala u srcu za sva vremena, podigao sam trofej i mogao sam mirno da odem u Marseille.

Hajduka se sjećam i zbog antologijskih duela sa Radničkim u četvrtfinalu Kupa UEFA. Ždrijeb je spojio dva jugoslovenska kluba, ali su oni u tom trenutku bili mnogo bolji od nas. Imali su strašan tim sa braćom Vujović, Sliškovićem, Gudeljom, Vulićem... Dobili su u obje utakmice 2:0 i otišli u polufinale'', govorio je Stojković.

''Luda kuća''

Piksijeva karijera obiluje antologijskim utakmicama, spektakularnim golovima i povijesnim pobjedama. Ali, bilo je tu i bolnih poraza, promašenih penala, povreda... Za onu 'panjenku' protiv Borca u finalu Kupa kaže da je bila odraz božje pravde, jer Zvezda u toj utakmici nije ni zaslužila da osvoji trofej. Sa druge strane, debakl u Kolnu u Kupu UEFA, ima i svoj pozadinski dio priče.

''Zamislite scenu, završavamo ručak i odlazimo u sobe da odmorimo pred polazak na stadion, neko kuca na vrata. Ja otvaram i vidim šanera koji nudi jaknu za 300 maraka. Gledam i ne vjerujem. Pitam se je li skrivena kamera. Kažem 'neću, ne zanima me', on uporan 'uzmi onda odijelo, vidi ga Bosovo, za tebe brate 200 maraka'. Vratim se u krevet, posle pet minuta zvoni lik da mu potpišem loptu za sina, pa tamo neki moli za dres... Luda kuća.

A onda izlazimo iz hotela i pola sata ne možemo da lociramo autobus jer je ispred na tisuće navijača. Ulazimo u bus, a u busu sto ljudi. Svi sjede, igrači stoje. Evo, kunem vam se, ja sam kao kapetan Zvezde stajao na putu od hotela do stadiona. Tu su žene, sestre, stričevi, strine, braća... Takozvani prijatelji kluba. Pitam u jednom trenutku 'mogu li da sjednem', svi šute. Ajde, guraj, šta da se radi.

Skidali smo se u autobusu za utakmicu, bilo me sramota od onih žena. I onda trčećim korakom u svlačionicu. Nema sastanka, nema masaže, pravo na teren. Šeki je u hodu izdiktirao sastav i tjeraj. I kako posle da dobiješ utakmicu. Čak i nismo igrali loše, Robi je imao kolosalnu šansu, oni su dali gol iz čistog zaleća, posle još jedan kada je onaj Ordenevic izašao sa loptom van terena... ali ko te šiša, računa se rezultat. 3:0 i idite kući'', rekao je Stojković.

Kopirati
Drag cursor here to close