Bastian Schweinsteiger

Dokumentarac o legendi Bayerna: Večer kad su Schweini i Ola izgubili finale

"Nisam želio vidjeti razočarana lica. Jasno ti je tada: Više ništa ne možeš popraviti, gotovo je", kaže Schweinsteiger, kojemu je taj udarac s bijele točke vjerojatno jedna od najvećih noćnih mora tijekom bogate karijere.
Sport / Nogomet | 10. 06. 2020. u 06:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legenda Bayerna i njemačke reprezentacije Bastian Schweinsteiger (35) govorio je u dokumentarcu, kojeg je o njemu snimio glumac Til Schweiger, o čuvenom filalu Lige prvaka 2012. godine između bavarskog velikana i FC Chelseaja.

Bilo je to za FC Bayern "Finale dahoam", bavarskim dijalektom rečeno, odnosno prednost domaćeg terena u Münchenu.

Schweinsteiger i Ivica Olić bili su tragičari tog finala, jer su obojica bili neuspješni prilikom izvođenja penala. Jednako tako pobjedu je na svojoj kopački imao i Robben u produžetcima.

Činilo se da će Bayern još jednom postati prvakom Europe nakon što je Thomas Müller (83.) doveo svoj tim u vodstvo. A onda je u 88. minuti sviran udarac iz kuta za Chelsea.

"David Luiz je došao u naš kazneni prostor i rekao mi 'A, sada: gol!'", sjeća se popularni Schweini.

Uistinu, Brazilac je imao pravo jer je Didier Drogba poravnao na 1:1 i odveo svoj klub u produžetke. Nakon 120 minuta igre pristupilo se izvođenju penala.

Foto: Reuters / Bastian Schweinsteiger  nakon promašenog penala u finalu Lige prvaka 2012.

Krenulo je dobro za Byern jer su s bijele točke pogađali Lahm, Gomez i Neuer, dok je Mata promašio prvi jedanaesterac za Chelsea.

Međutim, nakon Matina promašaja, redom su pogađali Luzi, Lampard, Cole i Drogba, dok je Olić u četvrtoj seriji zakazao, a odlučujući udarac izvodio je Schweinsteiger u petoj seriji.

"Nisam želio vidjeti razočarana lica. Jasno ti je tada: Više ništa ne možeš popraviti, gotovo je", kaže Schweinsteiger, kojemu je taj udarac s bijele točke vjerojatno jedna od najvećih noćnih mora tijekom bogate karijere.

Ipak, mnogi su tada bili svjesni koliko je teško bilo preuzeti odgovornost u tom trenutku.

"Skoro svi su se, prostim riječima kazano, upišali u gaće. Bježali su uzdignutih ruku u stranu i govorili "ja neću", kaže u dokumentarcu Bayernov šef Karl-Heinz Rummenigge, želeći pohvaliti Schweinsteigerovu hrabrost.

Na tom je finalu Ivica Olić u igru ušao tek pred sami kraj, zamijenivši u 97. minuti Francka Riberyja. Schweinsteiger je odigrao svih 120 minuta, iako je već od druge minute igrao sa žutim kartonom.

Još jedan Hrvat, Danijel Pranjić, ostao je do kraja na klupi Bayerna.

Koliko se te večeri u Münchenu sve bilo urotilo protiv Bayerna, bit će još jasnije ako se sjetimo da je Arjenu Robben u produžecima Petr Čech obranio jedanaesterac...

Video: Bayern Munich vs Chelsea 1 1 pen 3 4 UCL Final 2012 Full Highlights
Kopirati
Drag cursor here to close