Youssoufa Moukoko

Dječak koji je postigao 144 gola i potpisao s Nikeom za 10 milijuna eura

S 13 godina zabio je 40 golova za mlađe uzraste žuto-crnih, godinu poslije 50, a lani 38. Danas ima 16 godina, a to znači da je dovoljno star za igranje profi nogometa.
Sport / Nogomet | 20. 11. 2020. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Moukoko zabija kao na traci

Youssoufa Moukoko jednom prilikom rekao je novinarima: „Želio bih postati profesionalan nogometaš u Dortmundu, osvojiti Ligu prvaka s Borussijom i Zlatnu loptu.“

Tad je imao samo 13 godina i njegove riječi zvučale su kao dječja mašta, međutim te sezone zabio je 40 golova za mlađe uzraste žuto-crnih, godinu poslije 50, a lani 38. Danas ima 16 godina, a to znači da je dovoljno star za igranje profi nogometa.

Sa „sweet sixteen“ Moukoko je međunarodna senzacija zbog svog nevjerojatnog omjera. Zabija kao na traci, čak 141 gol u 88 nastupa za omladinske kategorije njemačkog doprvaka u zadnje tri godine, piše Germanijak.

Toliko je dobar da njemačkom savezu nije bilo problem spustiti donju granicu za profesionalne nogometaše sa 17 na 16 godina te mu omogućili da se već sljedeći tjedan upiše u bundesligašku povijest.

Zaigra li protiv Herthe za vikend, postat će najmlađi igrač u povijesti koji je zaigrao u službenoj utakmici. Nastupi li pak preko tjedna protiv Club Bruggea, postat će najmlađi igrač koji je nastupio u utakmici Lige prvaka. 

Otac Kamerunac

Talentirani napadač rodio se u Yaoundeu u Kamerunu, odrastao je s bakom i djedom, koji su mu usadili ljubav prema nogometu. Kad je napunio deset, preselio je kod oca koji je godinama živio u Njemačkoj i zaigrao za omladinski pogon St. Paulija.

Nije imao kopačke na prvom treningu i nije navikao igrati organizirani nogomet, međutim instinkt je instinkt i već od prvog dana počeo je zabijati.

„Nevjerojatan talent, donosi odluke u stotinki sekunde i strašno je hitar,“ rekao je izbornik njemačke U-20 reprezentacije Guido Streichsbier. „Njegov nogometni IQ već je dovoljno visok za profesionalan nogomet, jedino mora pronaći prostor na travnjaku i izbjegavati kontakt s braničima, odnosno ne smije se naguravati s njima.“

Šef dortmundske Borussije Lucien Favre, kaže za njega:

„Vrlo je učinkovit, ne znaš koja mu je noga dominantna, jer podjednako dobro zabija s obje.“ 

Foto: Twitter / Youssoufa Moukoko, nesvakidašnji nogometni talent

Nije imao kopačke

Prije šest godina na prvom treningu nije imao kopačke, a sad će ih imati na bacanje, jer je jučer procurila vijest kako je Nike s njim potpisao ekskluzivan sponzorski ugovor težak čak 10.000.0000 eura!

Ubrzo je stigao i poziv njemačke U-16 reprezentacije, ali već nakon prve utakmice počeli su ga pozivati u U-20 vrstu.

Stefan Kuntz, njemački U-21 izbornik, još ga nije pozvao...

„Oko njega je previše uzbuđenja. Još nije iskusio lošije strane profesionalnog sporta, ali kad oni dođu, bit će mu najteži,“ rekao je.

Mali je spreman i na to jer kraj sebe ima savjetnika koji je sve to prošao, riječ je o Ottu Addou, veznjaku koji je puno obećavao u posljednjem desetljeću prošlog milenija, međutim ozljede koljena zaustavile su njegov razvoj i spriječile na putu ka ispunjenju ogromnog potencijala.

Šef Dortmundove omladinske škole, Lars Ricken, i sam je bio vunderkind u 90-ima, ali također nikad nije dostigao top razinu, koju su mu svi predviđali zbog ozljeda.

„Ne trebamo ga dodatno opterećivati, nego što već jest. Sad mu sja sunce, ali još nije isprobao kišne dane. Oni će neminovno doći,“ upozorava.

Pravu podršku ima i valja se nadati kako će mu ona pridržati kišobran kad pljuskovi dođu, jer nema ništa gore od propalog talenta... 

 
Kopirati
Drag cursor here to close