Za osminu finala

Dinamo zgazio Viktoriju!

Plavi razbili Viktoriju za osminu finala
Sport / Nogomet | 21. 02. 2019. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometaši zagrebačkog Dinama izborili su plasman u osminu finala Europske lige nakon što su na stadionu Maksimir u fantastičnoj atmosferi pred 25.680 gledatelja pobijedili Viktoriju iz Plzena sa 3-0 i tako nadoknadili poraz od 1-2 iz prve utakmice.

Golove za Dinamo zabili su Mislav Oršić (15), Emir Dilaver (34) i Bruno Petković (73), a Viktorija je od 86. igrala s igračem manje nakon što je isključen David Limbersky.

Dinamo će ime idućeg protivnika doznati već sutra kada je u Nyonu ždrijeb osmine finala. Prva utakmica iduće runde je 7. ožujka, a uzvrat je sedam dana kasnije. U petak je i ždrijeb osmine finala juniorske Lige prvaka, a u 'bubnju' će se naći i mlada momčad Dinama koja je u play-off rundi bila bolji od moskovskog Lokomotiva.

Dinamo je posljednji put dohvatio euro-proljeće u sezoni 1969/70. plasiravši se u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova u kojem je ispao od Schalkea. Dinamo je tada u 1. kolu izbacio Slovan iz Bratislave te Olympique Marseille, a potom izgubio obje utakmice od momčadi iz Gelsenkirchena (1-3, 0-1).

Malo tko je tada mogao pomisliti kako će to biti posljednja europska utakmica 'modrih' na proljeće u idućih skoro pola stoljeća. Sve do ove sezone kada je Dinamo osvojio prvo mjesto u skupini D Europske lige i napokon prekinuo crnu seriju, piše Hina.

Dinamo je odlično ušao u utakmicu i stigao je do vodstva već u 15. minuti nakon sjajne akcije Petkovića, Olma i Oršića. Petković je prvo fantastičnim lažnjakom 'slomio' svog čuvara, a potom petom poslao loptu u sredinu, Olmo je majstorski propustio loptu kroz noge do Oršića koji je pogodio gornji kut gola za vodstvo 'Modrih'.

U 34. minuti Dinamo je povećao prednost. Hajrović je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, obrana Viktorije je zaspala, a Dilaver je glavom zabio za 2-0. Nažalost, u posljednjim trenucima prvog dijela isključen je trener Dinama Nenad Bjelica koji je gurnuo jednog češkog igrača koji je odugovlačio s prepuštanjem lopte.

Korak bliže prolazu u osminu finala Dinamo je došao u 73. minuti kada je Petković zabio za 3-0 nakon brze kontre hrvatskog prvaka. Oršić je fantastično povukao loptu i dodao Petkoviću koji je s ruba kaznenog prostora zabio pod gredu.

Posljednji hrvatski klub koji je 'prezimio' u Europi bio je Varteks u sezoni 1998/99. izborivši plasman u četvrtfinale Kupa kupova što je zlatnim slovima upisano u povijest varaždinskog sporta. Bila je to posljednja godina u kojoj se igrao Kup kupova, a talijanski velikan Lazio, u kojem je tada igrao Alen Bokšić ostat će upisan u povijest kao posljednji klub koji je podigao taj trofej. Rimljani su u finalu sa 2-1 pobijedili Mallorcu, koja je u četvrtfinalu izbacila Varteks.

Kopirati
Drag cursor here to close