Na Mamićev zahtjev

Dinamo Modriću i Lovrenu novac od transfera uplatio na hrvatske račune

Sport / Nogomet | 23. 05. 2017. u 15:14 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugogodišnja članica uprave NK Dinama Vlatka Peras posvjedočila je na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima na osječkom Županijskom sudu da su naknade od transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena prve koje je klub isplatio na hrvatske, a ne inozemne račune i to upravo na Mamićev zahtjev.

Svjedokinja je kazala da su, prema dotad važećim aneksima ugovora, Modrić i Lovren novac od transfera trebali primiti na račune u inozemstvu, ali da ih je Zdravko Mamić izvijestio kako je s igračima dogovoreno da će im biti plaćeno na hrvatske račune nakon čega se pristupilo izmjenama aneksa ugovora, navodi Hina.

I tadašnji direktor, također optuženi Damir Vrbanović komentirao je da je Mamić dogovorio dobru stvar jer se porezi tako plaćaju hrvatskoj državi, kazala je Peras na suđenju Mamiću i ostalima zbog optužbi da su izvlačenjem novca Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna (oko 16 milijuna eura), a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna (oko 1,6 milijuna eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Na upit Zdravka Mamića pojasnila je da se raskidanje ugovora kojim su se igrači odricali materijalnih prava i potraživanja prema klubu odnosilo samo na plaće, nagrade i eventualne premije, ali ne i na anekse o podjeli transfernog obeštećenja.

Predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin zabranio je pitanje okrivljenih i obrane je li svjedokinja pri ispitivanju u Uskoku bila izložena prijetnjama te je li zbog toga htjela podnijeti kaznenu prijavu.

Voditeljica Dinamova računovodstva Ankica Mezak potvrdila je da je klub obeštećenja s Lovrenom i Modrićem dijelio u jednakim udjelima.

Kazala je da je pri Modrićevom prelasku u engleski Tottenham transferno obeštećenje klubu plaćeno 2008. nakon čega je Modrić dobio svoj dio 2009. na hrvatski račun, pri čemu je klub platio sva davanja.

"To je bio prvi slučaj da se dio transfera koji pripada igraču uplaćuje na njegov hrvatski račun", ustvrdila je svjedokinja.

Što se tiče isplate polovine transfernog obeštećenja Dejanu Lovrenu, pri transferu u francuski Lyon, svjedokinja nije sigurna je li isplata obavljena odjednom ili u više rata. Navela je da je transferna obeštećenja klub dijelio i s igračima Tinom Jedvajem, Alenom Halilovićem i Mateom Kovačićem, ali je njihov dio isplaćen vanjskim tvrtkama, s kojima su imali zaključene ugovore o ekonomskim pravima.

Na upit Zdravka Mamića kazala je da su pojedinci i tvrtke plaćali kamate na pozajmice, da je klub plaćao PDV na kamatu te da je Zoran Mamić u cijelosti platio kamatu na pozajmicu koju je odjednom vratio 2011.

Odvjetnik Krešimir Ćurković, koji je od 2011. član Nadzornog odbora NK "Dinama", posvjedočio je da je sastavljao ugovore koje je bivši čelnik kluba Zdravko Mamić potpisivao s nekim nogometašima u kojima je stajalo što im mora pružiti za uspješniju karijeru, ali i kakvu bi korist od toga i Mamić trebao imati.

Na Mamićevo pitanje svjedok je kazao da je jedna od tih stavki bila i pravo na dio nakade od transfera u drugi klub, ali i da je Mamić sklapao i ugovor o posredovanju i zastupanju u budućoj karijeri u drugim klubovima

Ćurković se prisjetio i sastanka u svome uredu 2009. ili 2010. na kojemu su dvojica okrivljenika - poreznik Milan Pernar i Zoran Mamić te još jedna porezna inspektorica razgovarali o završetku poreznog nadzora. No, kazao je da se ne sjeća da bi pritom bilo govora da se nekome ponudi mito, kao ni da je na sastanku Pernar predao neki papirić Zoranu Mamiću.

Kopirati
Drag cursor here to close