Prva HNL

Uz 110. rođendan: Dinamo izdominirao Hajduk na Maksimiru

U najvećem derbiju hrvatskog nogometa, Dinamo je u nedjelju na stadionu Maksimir pobijedio Hajduk sa 2:0, pobjegavši drugoplasiranom Osijeku na četiri boda, pri čemu "Modri" imaju i utakmicu manje.
Sport / Nogomet | 26. 04. 2021. u 00:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U najvećem derbiju hrvatskog nogometa, Dinamo je u nedjelju na stadionu Maksimir pobijedio Hajduk sa 2:0.

Golove za pobjedu hrvatskog prvaka zabili su Bruno Petković iz kaznenog udarca u 21. minuti i Lirim Kastrati u 35. minuti susreta.

"Modri" su stigli do prednosti u 21. minuti iz jedanaestefca kojeg je sigurno realizirao Petković postigavši svoj deveti gol ove sezone.

U 35. minuti Dinamo je zabio i drugi gol, a pogodak je postigao Kastrati nakon fantastične Petkovićeve asistencije. Napadač "Modrih" je sjajnom dubinskom loptu kroz obranu Hajduka proigrao Kastratija koji se sjurio prema vratima Lovre Kalinića i zabio za 2:0.

Hajduk je u nastavku zaigrao hrabrije, a prvu priliku je u 53. minuti imao Biuk, ali je pucao preko gola. U 70. minuti gosti su mogli i ozbiljnije ugroziti suparnička vrata, ali je Diamantakos bio neprecizan.

Dinamo je u nastavku "stao na loptu" kontrolirajući igru i rezultat. Posljednju priliku na utakmici vidjeli smo u sudačkoj nadoknadi, pucao je Kačaniklić, no Livaković je još jednom bio spreman.

Dinamo je ovom pobjedom načinio veliki korak prema obrani naslova, posebice nakon što je Osijek remizirao protiv Rijeke na Rujevici pa sad ima četiri boda zaostatka, a Dinamo ima i utakmicu manje.

   
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

110 godina Modrih

GNK Dinamo utemeljen je 26. travnja 1911. pod nazivom Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub.

Modri klub kroz povijest je nekoliko puta mijenjao ime: od 9. lipnja 1945. do 26. lipnja 1991. nosio je ime Dinamo, zatim do 24. veljače 1993. HAŠK Građanski, potom sedam godina nastupa pod imenom Croatia, od 14. veljače 2000. nosio je ime NK Dinamo, a 2011. nazivu kluba promijenjen je prefiks u GNK - Građanski nogometni klub.

Službeni naziv kluba tako je trenutno GNK Dinamo.

Gotovo mjesec dana nakon osnutka Građanski je odigrao prvu javnu utakmicu protiv rezervne momčadi HAŠK-a (21. svibnja 1911.), a prva pobjeda novog kluba uslijedila je 25. lipnja 1911. kada su igrači Građanskog sa 6:1 svladali Croatiju.

Građanski je svoje prvo prvenstvo, kao i prvenstvo Jugoslavije, osvojio 1923. godine pod vodstvom engleskog trenera Arthura Gaskella, zatim 1926. i 1928. pod vodstvom trenera Imre Pozsonyija te 1937., 1940. i1943. godine pod vodstvom trenera Martona Bukovija.

Klub je između dva Svjetska rata, pod nazivom Građanski, bio najuspješniji jugoslavenski klub s pet osvojenih prvenstava prije nego što je 9. lipnja 1945. odlukom novih vlasti s novom upravom, lojalnom komunističkom režimu, transformiran u Dinamo. OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close