Liga prvaka

Dinamo i Zvezda kao nekad

Zvezda gostuje bavarskom gigantu, dok Dinamo dočekuje Atalantu iz Bergama.
Sport / Nogomet | 18. 09. 2019. u 15:50 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ih već ždrijeb nije stavio u istu skupinu, onda ih jeste barem za kratko vratio prošlost. Ponajviše navijače  ova dva kluba koji večeras igraju svoje utakmice u prvom kolu faze po skupinama Lige prvaka. Zvezda gostuje bavarskom gigantu, dok Dinamo dočekuje Atalantu iz Bergama.

Hoeneß ih zavio u crno, Augenthaler odveo u finale

Crvena Zvezda i Bayern su do sada igrali pet puta. Prvi put 1979. godine u osmini finala tadašnjeg Kupa UEFA. U prvoj utakmici Bayern je kao domaćin slavio 2:0 golovima Karl-Heinz Rummeniggea i Norberta Janzona. Revanš je igran 12. prosinca, na Marakani je igrače Bayerna dočekalo 95.000 gledalaca. Dobrim dijelom Zvezda je igrala kao u transu, pa je do 50. minute ne samo stigla već i prestigla prednost gostiju.

Dule Savić je zabio već 4.minuti, Petrović Pižon tri minute prije odmora, a onda je nekadašnji golgeter Sarajeva Srebrenko Repčić povisio na 3:0.  Međutim, kada su svi očekivali nokaut Bayerna, Dieter Hoeneß je zabio jedan, pa još jedan u razmaku od četiri minuta i tu je bio kraj priče.

Video: Crvena zvezda - Bayern 3:2 | Kup UEFA 1/8 finala (12.12.1979.)

Zvezda je Bayernu uzvratila na najbolji mogući način u jednoj od najvažnijih utakmica ovog kluba 1991. godine. U polufinalu posljednjeg izdanja starog Kupa prvaka. Ljupko Petrović je imao vrhunsku momčad koja je igrala jednako tako. Darko Pančev i Dejan Savičević su bili kreatori velike pobjede na Olimpijskom stadionu i činilo se kako će revanš biti samo formalnost. Posebno nakon što je Mihajlović osigurao vodstvo Zvezde u prvom poluvremenu.

Video: Crvena zvezda - Bayern 2:2

Međutim, opet je došlo crnih pet minuta Zvezde i stvari su se zakomplicirale. Klaus Augenthaler i Manfred Bender su napravili preokret, a Thon je pogodio okvir gola. Na ovoj utakmici tada već iskusni Klaus Augenthaler je prošao put od junaka do tragičara.  U samom finišu susreta prilikom jedne intervencije loše zahvatio loptu, Aumann to nije mogao popraviti i Zvezda je ušla u finale, kasnije i osvojila naslov prvaka Europe.

Video: Bayern - Crvena zvezda 1:2 (1991.)

Posljednji put su ove dvije momčadi igrale 2007. godine, radilo se u susretu skupine F Europske lige. Opet je bilo uzbudljivo, neizvjesno, Bayern je se dva puta vratio i na kraju pobijedio pogotkom Kroosa u devedesetoj minuti 2:3.

Caniggia i fight navijača...

Zagrebački Dinamo i Atalanta iz Bergamu nisu vodili tako važne utakmice kao Zvezda i Bayern, ali navijači ovog kluba pamte dva izuzetno zanimljiva i neizvjesna dvoboja odigrana iz 1990. godine u okviru prvog kola Kupa UEFA. 

Video: Atalanta - Dinamo 0:0 (1990.)

U to vrijeme najveća zvijezda momčadi iz Bergama svakako je bio Claudio Caniggia, dok su dres Dinama nosili Boban, Šuker, Mladenović, Panadić, Shala, ali i Kostarikanci Hernán Medford i Ronald Gonzalez koji su stigli na Maksimir nakon što je njihova reprezentacija napravila senzaciju na Svjetskom prvenstvu par mjeseci ranije ulaskom u osminu finala. Upravo je najbolju priliku u drugom dijelu duela u Bergamu propustio Medford. 

Ovaj prvi susret obilježili su i veliki neredi navijača oba kluba i policije kako prije, tako i za vrijeme odnosno poslije utakmice. Utakmica je igrana 19. rujna 1990. godine.

Video: Atalanta - Dinamo (BBB prekid utakmice)

Za revanš susret popularni Bad Blue Boysi su pripremili paklen doček Atalanti i navijačima ovog kluba, ali to nije pomoglo Dinamu. Zvonimir Boban je u 54.minuti izveo majstorski slobodan udarac, ali je svega šest minuta nakon toga Caniggia bježi Peršonu i Lipovcu, pada u kaznenom prostoru a sudac Kirschner pokazuje na bijelu točku. Brazilac Evair vara Ladića i Atalanta zbog gola u gostima prolazi dalje. Atalanta je te sezone eliminirana u četvrtfinalu od kasnije pobjednika Intera.

Video: Dinamo - Atalanta 1:1 (1990.)
Kopirati
Drag cursor here to close