Europska liga

Desant na Lisabon: Eintracht napada Benficu svojim briljantnim dečkima

Zanimljivo je da su glavni aduti kluba dvojica nogometaša koji su u Frankfurt došli gotovo slučajno - Ante Rebić i Luka Jović. Za Jovića je večerašnja utakmica posebno važna jer je on službeno član Benfice na posudbi u Eintrachtu.
Sport / Nogomet | 11. 04. 2019. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eintracht iz Frankfurta je zvučno ime njemačkog nogometa, ali njegovi veliki uspjesi događali su se nekad davno, a od 1980. godine pa sve do osvajanja njemačkog kupa 2018., Orlovi su praktično tavorili na relaciji sredina - dno tabele, s ponekim izletom u Drugu ligu.

Najveći međunarodni uspjeh zasigurno im je finale Lige prvaka Europe 18. svibnja 1960. godine, kada ih je na Hampden Parku u Glasgowu pobijedio Puskásov i Di Stéfanov Real rezultatom 7:3.

Ipak, vjerojatno im je draži i slađi onaj finale iz 1980., kada su osvojili Kup UEFA (današnja Europska liga), nadmašivši u dvije utakmice Borussiju Mönchengladbach.

Nakon toga Eintracht nikad više nije stigao ni do polufinala nekog europskog natjecanja, a ove godine im se pruža upravo takva prilika da, pobijede li Benficu, uđu u poluzavršnicu Eurolige.

U Lisabon su igrači Eintrachta došli s jednim respektabilnim nizom od 15 utakmica bez poraza. A u tih 15 utakmica imali su nekoliko doista jakih protivnika.

Trener Eintrachta Adi Hütter i sportski direktor Fredi Bobic kažu kako njihov klub živi svoj san, a nakon što su u prethodnim kolima eliminirali Šahtar i milanski Inter, mišljenja su da preko Benfice mogu do polufinala, a onda - tko zna...

Zanimljivo je da su glavni aduti kluba dvojica nogometaša koji su u Frankfurt došli gotovo slučajno - Ante Rebić i Luka Jović. Za Jovića je večerašnja utakmica posebno važna jer je on službeno član Benfice na posudbi u Eintrachtu.

Baš kao ni Rebić u Fiorentini, ni Luka Jović, kao mlad dečko, nije se snalazio u Lisabonu.

„Nestrpljiv sam da zaigram u Lisabonu protiv svojih bivših suigrača. Bit će to posebno iskustvo za mene, jer sam u Benficu došao sa 18 godina i bilo mi je dosta teško, pogotovo u početku, ali ne žalim ni za čim. Bilo je to dragocjeno iskustvo za mene“, kaže Luka Jović.

Njegova karijera je u Eintrachtu naglo krenula u smjeru koji njegov talent i predviđa, a uđu li ove godine svojim plasmanom u Bundesligi u Ligu prvaka za iduću sezonu, Jović gotovo da neće imati razloga već predstojećeg ljeta prelaziti u neki veliki klub.

Ante Rebić, koji je nakon odlaska iz Splita dugo lutao, a u jednome trenutku čak nije bio dovoljno dobar za njemačku drugu ligu (kraće je vrijeme bio na posudbi u tadašnjem drugoligašu Leipzigu). No, Niko Kovač i Fredi Bobic su gotovo u zadnji čas spasili i njegovu karijeru, tako da Rebić, Jović i francuski napadač Haller čine vjerojatno najučinkovitiji udarni trojac Bundeslige u ovome trenutku.

I Benfica, dakako, nakon što je svladala zagrebački Dinamo, ima svoje ambicije u Euroligi. Njihov mladi talent Joao Felix bit će najveća opasnost za Eintracht, ali on nije jedini koji može ugroziti njemačkog vratara Kevina Trappa. To ponajbolje zna Dinamov vratar Livaković, a što se tiče prognoze o tome koja ekipa ima više šansi za prolazak, najjednostavnije je kazati - ona čiji strijelci u dvije utakmice budu raspoloženiji.

Kopirati
Drag cursor here to close