Potopoljena Irska

Danska na krilima Eriksena deklasirala Irsku u Dublinu

Danska je pobijedila Republiku Irsku 5:1 u Dublinu u uzvratnoj utakmici doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2018.
Sport / Nogomet | 14. 11. 2017. u 22:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danski nogometaši plasirali su se na Svjetsko prvenstvo u Rusiji nakon što su u uzvratnom dvoboju europskih dokvalifikacija u Dublinu pobijedili Republiku Irsku s čak 5-1. U prvom dvoboju u Kopenhagenu nije bilo golova.

U odličnoj utakmici pogotke su za Dance polučili Andreas Christensen (29), Christian Eriksen (32, 63, 74) i Nicklas Bendtner (90pen), dok je za Irce zabio Shane Duffy (6). Bila je to briljantna izvedba Danaca, unatoč činjenici da su vrlo rano primili gol.

Irci su poveli već u prvom ozbiljnijem napadu u 6. minuti kada je branič Shane Duffy nadskočio vratara Schmeichela i glavom pogodio za erupciju oduševljenja na Aviva stadionu u Dublinu. Irski vratar Randolph obranio je potom opasne udarce Kvista (17) i Sista (18), a potom su uzvratili Murphy (22) i McClean (24) udarcima zamalo pored okvira vrata. U 29. minuti Danci su izjednačili nakon što je pomalo traljavi udarac Christensena pogodio vratnicu, a potom ju je nesretni irski branič Christie praktički ugurao u mrežu.

Danski šokantni preokret okončao je samo tri minute kasnije sjajni Eriksen koji je s vrha kaznenog prostora šalje loptu pod gredu. U drugom poluvremenu Irci su krenuli na sve ili ništa, a Danci su to znalački iskoristili. U 63. minuti junak dvoboja Eriksen preciznim udarcem s 18 metara povećava na 3-1, a veznjak Tottenhama u 73. minuti još jednom zakucava loptu u irska vrata. U 90. minuti Bendtner iz kaznenog udarca postiže konačnih 5-1 za jedan od najtežih domaćih poraza Iraca u povijesti.

Danska nogometna reprezentacija prolaskom kroz dodatne kvalifikacije postala je 30. selekcija i zadnja europska koja je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja.

Ranije je to od europskih reprezentacija uspjelo Hrvatskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Belgiji, Španjolskoj, Poljskoj, Islandu, Srbiji, Francuskoj i Portugalu, te naravno, domaćinu Rusiji. Afriku će predstavljati Senegal, Nigerija, Egipat, Maroko i Tunis, Južnu Ameriku Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, Aziju Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, a Sjevernu i Srednju Ameriku Meksiko, Kostarika i Panama.

Preostala četiri putnika saznat ćemo nakon što se odigraju preostala dva uzvratna susreta dodatnih kvalifikacija. U srijedu igraju Australija i Honduras (prva utakmica 0-0), a u četvrtak Peru i Novi Zeland (prva utakmica 0-0).

PRVE UTAKMICE

HRVATSKA - Grčka 4-1 (Modrić 13-11m, Kalinić 19, Perišić 33, Kramarić 49 / Papastathopoulos 30)
Sjeverna Irska - Švicarska 0-1 (Rodriguez 58-11m)

10. studenog:
Švedska - Italija 1-0 (Johansson 61)

11. studenog:
Danska - Irska 0-0

UZVRATNE UTAKMICE

12. studenog:
Grčka - HRVATSKA* 0-0
Švicarska* - Sjeverna Irska 0-0

13. studenog
Italija - Švedska* 0-0

14. studenog:
Irska - Danska* 1-5 (Duffy 6//Christensen 30, Eriksen 32, 63, 73, Bendtner 90pen)

AZIJA/CONCACAF

10. studenog: Honduras - Australija 0-0
15. studenog: Australija - Honduras

OCEANIJA/JUŽNA AMERIKA

11. studenog: Novi Zeland - Peru 0-0
16. studenog: Peru - Novi Zeland

Kopirati
Drag cursor here to close