Zlatna rezerva vol. 15

Dan penala i trijumf VAR-a

Bit će još za i protiv, bit će situacija u kojima sva tehnologija ovog svijeta neće uvjeriti nevjerne Tome da je bilo što je bilo.
Sport / Nogomet | 17. 06. 2018. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neka ostane zapisano da je 16. lipanj 2018. bio dan sa čak pet dosuđenih penala, što se teško događa i u jednom kolu neke lige, gdje je duplo više utakmica.

Počelo je onom utakmicom Francuske i Australije, suđena su dva penala, po jedan za svaku momčad, s tim da su oba iskorištena, a prvi je sviran nakon što je utakmica opet krenula, ali je sudac ipak dobio naputak da svakako pregleda snimak. Pravda je zadovoljena, čak niti utakmica nije izgubila na ritmu, kako se to obično događa, recimo u talijanskom prvenstvu, a da ne govorimo o smotanim Englezima koji su u kupu potpuno obesmislili VAR sustav.

Tehnologija narodnim masama!

No, FIFA pokazuje već treći dan, ne samo da VAR itekako ima smisla, nego i da reagira jako brzo, naravno, uz asistenciju tima od četiri suca u kabini. Odlično i trenutno presuđena situacija s loptom oko gol linije nakon što je Pogbina lopta sretno završila iza Matthew Ryana pokazuje da ovaj VAR nema boljke koje je pokazivao onaj u Serie A ili Liga kupu Engleske. Brz, točan i bez utjecaja na ritam igranja – i gledanja.

Penal koji je suđen Argentini također je potvrđen VAR-om, iako ga sudac nije tražio, ali nije niti dobio znak da je njegova odluka pogrešna. To što se Lionel Messi nije proslavio sasavim je druga stvar. Također, penal suđen za Peru, koji je, na žalost Peruanaca, otišao nebu pod oblake, također je čedo VAR-a i iako i dalje možemo govoriti da je prestrogo dosuđen, elemenata za prekršaj je svakako bilo.

Sucima su sada slobodnije ruke – i oči!

I zadnja utakmica dana nije prošla bez penala. Sudac je, bez imalo premišljanja dosudio kazneni udarac nakon grljenja Mandžukića – a i to je zasluga VAR tehnologije. Naime, sada kada ima pomoć sudaca „u loži“, glavni sudac se može usredotočiti i neke druge stvari, pa je vidio očit prekršaj na hrvatskom igraču. Vjerujemo da nije bilo VAR sustava, sudac bi previdio onaj klinč i penala ne bi bilo ni realiziranog, niti upisanog u povijest SP-a.

Iako prava iskušenja tek slijede, čini se da je VAR sustav potvrdio svoje postojanje na najboji način. Naravno da je nemoguće sve pokriti VAR-om i ostaje dvojbeno je li prekršaj Coste kod prvog gola Španjolaca u petak trebalo sankcionirati poništenjem gola, ali to je već odluka suca na koju VAR ne mora nužno djelovati.

Make love with VAR

Bit će još za i protiv, bit će situacija u kojima sva tehnologija ovog svijeta neće uvjeriti nevjerne Tome da je bilo što je bilo, ali samo onaj promptno priznat gol Francuza za 2:1 i potvrde VAR-a kod penala koji su suđeni, govore da je za sada VAR pun pogodak. Uz, da dodamo, njegovu nenametljivost na ovom SP-u, koju zbilja nismo očekivali. Za sada se pokazuje puno boljim rješenjem od često uspavanih sudaca uz gol liniju, koji nekad donose više štete nego koristi.

Inače, kad smo već kod penala i njihove realizacije, jučer su dva promašena, od kojih je onaj Messijev tema dana. Sjećate li se četvrtfinala prije osam godina kada su u utakmici Španjolske i Paragvaja suđena dva penala, po jedan za svaku stranu, a oba izvođača (Alonso i Cardoso) nisu iskoristili kazneni udarac? To se dogodilo još samo na prvom SP-u u Urugvaju, kada su Argentina i Meksiko promašili svaki po jedan penal.

Što bi se reklo – promašaji se događaju češće nego se inače misli.

Kopirati
Drag cursor here to close