Ne podržava kandidate za predsjednika HNS-a

Damir Mišković preuzima vlasništvo nad HNK Rijekom

Mišković je istaknuo da su u posljednjih pet godina, od kad je zaklada Social Sport ušla u vlasničku strukturu HNK Rijeke, ostvareni "više nego fantastični uspjesi"
Sport / Nogomet | 05. 12. 2017. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković je na konferenciji za novinare u utorak u Rijeci najavio da preuzima 70 posto dionica kluba od zaklade Social Sport do kraja prosinca te time postaje većinski vlasnik kluba i izvijestio je da ne podržava ni jednog od dvojice kandidata za predsjednika HNS-a, iznoseći pritom svoj prijedlog financiranja sportskih klubova u Hrvatskoj.

Mišković je istaknuo da su u posljednjih pet godina, od kad je zaklada Social Sport ušla u vlasničku strukturu HNK Rijeke, ostvareni "više nego fantastični uspjesi".

"Došlo je vrijeme, kao što je bilo i predviđeno, da Social Sport izađe iz vlasništva, a da klub bude u stanju financirati se iz vlastitog poslovanja. Od 2014. godine nismo imali nikakvih donacija niti pozajmica od Social Sporta", rekao je, dodavši da očekuje da će se do 22. prosinca riješiti administrativni postupak prijenosa vlasništva.

Reagirajući na događanja proteklog tjedna, u kojem je Armada na tribinama Rujevice iskazala nezadovoljstvo njegovim djelovanjem, kazao je da će se svim članovima kluba, kojih je oko 8.000, dati mogućnost izjašnjavanja u tri dana žele li da on i dalje vodi klub te podržavaju li njegov plan i program. Nakon isteka tri dana objavit će se rezultati glasovanja na temelju kojih će on odlučiti o svojoj budućnosti na mjestu predsjednika. "Ne želim biti predsjednik kluba gdje te navijači ne žele", naglasio je Mišković, piše Hina.

Osim toga, rekao je da je u ponedjeljak navečer razgovarao s predstavnicima Armade te im obrazložio svoj način rada.

"Kao predsjednik kluba ne mogu biti ultras, no sigurno neću nikada ići protiv kluba i njegovih interesa. To znači da mogu prodati igrača Dinamu ili Hajduku ako je ponuda zadovoljavajuća. Ne mogu gubiti novac zbog ega jer igrača nekom klubu ne želim prodati. Radit ću i dalje i pregovarati o prodaji s onim tko ponudi najviše i to zbog dobrobiti kluba", naveo je, odgovarajući na primjedbe dijela navijača da surađuje s Dinamom.

"Mislim da su predstavnici Armade shvatili moju poruku te da više neće biti onakvih poruka na tribinama", dodao je.

Mišković je, govoreći o izborima za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), naveo da je HNK Rijeka imala svog kandidata, a to je bio Marijan Kustić, koji je u međuvremenu odustao od kandidature.

"HNK Rijeku ne zanimaju ta dva kandidata. Ja ni za koga neću lobirati", kazao je. "S Dariom Šimićem sam se susreo tri puta u posljednje vrijeme i u razgovoru osim riječi "promjena" i dobrih želja, nisam vidio mnogo drugog. U HNS-u se u protekle četiri godine napravilo dosta, ali ne onoliko koliko ja mislim da se trebalo. Za to ne želim nikoga kriviti, jer ne znam je li se moglo to učiniti", kazao je Mišković.

Na novinarsko pitanje znači li ovaj njegov pristup kandidaturu za čelno mjesto HNS-a, Mišković je rekao da bi se kandidirao da je to namjeravao, ali da za sad nije u mogućnosti obavljati funkciju predsjednika HNS-a zbog poslovnih obaveza u inozemstvu.

Iznoseći svoj prijedlog financiranja sportskih klubova, ne samo nogometnih, Damir Mišković je rekao da se to pitanje mora riješiti jer klubovi inače ne mogu dugoročno opstati.

"Pitanje financiranja klubova je prioritetno i važnije je od toga tko će biti predsjednik HNS-a", kazao je, piše Hina.

Mišković predlaže da se pet posto od prihoda kladionica preusmjeri za djelovanje sportskih klubova, od kojih kladionice i žive. Takva rješenja postoje u svijetu a na taj način bi se moglo godišnje u klubove usmjeriti 40 do 50 milijuna eura, rekao je Mišković. Nadalje, jedan od programa HTV-a bi se mogao posvetiti posve hrvatskom sportu, prijenosima sportskih događanja, a da se na HRT pristojbu doda iznos od oko dva eura ili petnaestak kuna za TV prava na prijenos. Tako bi se dobilo novih 36 milijuna eura godišnje za sport. Na postojeću boravišnu pristojbu turistima bi se moglo naplaćivati dodatnih euro dnevno i taj iznos namijeniti za financiranje sportskih klubova. To bi, na ostvarenih 100 milijuna noćenja, donijelo 100 milijuna eura, kazao je. Dio gradskih poreza bi se također mogao odvojiti za ovu svrhu, a investitori u sportske klubove bi trebali imati olakšice, zaključio je Mišković.

Ustvrdio je da za ovakve promjene trebaju biti svi mjerodavni i biti jedinstveni u tome. Kazao je da je mnogima već predstavio svoj program i da su reakcije redom pozitivne.

Kopirati
Drag cursor here to close