Favorit

Dalić: Zahtjevna skupina s protivnicima koje poštujemo

Kvalifikacije će se igrati od ožujka do studenoga 2021. godine, dok je play-off od 24. do 29. ožujka 2022.
Sport / Nogomet | 07. 12. 2020. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kao što je uglavnom slučaj, ždrijeb je mogao biti i bolji i lošiji, ali Hrvatska je s razlogom bila među prvim nositeljima i ne trebamo bježati od uloge favorita", izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić komentirao je ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će 2022. godine biti održano u Kataru.

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će sa Slovačkom, Rusijom, Slovenijom, Ciprom i Maltom u kvalifikacijskoj skupini H za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, odlučio je virtualni ždrijeb u Zuerichu.

"Naš cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo, a ovo je skupina u kojoj to možemo ostvariti. Jake utakmice iz protekle dvije godine dobro su nam došle kao priprema za ove susrete. Iz druge i treće jakosne skupine dobili smo Slovačku i Rusiju, protivnike s kojima imamo relativno svježa iskustva, oni će biti naši najveći konkurenti za prvo mjesto. Međutim, ni ostale utakmice nisu jednostavne jer smo iz većine jakosnih skupina dobili ponajbolje reprezentacije. No, ponavljam, Hrvatska je favorit i tako ćemo se postaviti od početka", dodao je izbornik svjetskih doprvaka.

Vatreni imaju nedavna iskustva sa Slovačkom i Rusijom.

"Slovačka se pokazala kao kvalitetna ekipa, zasluženo su se plasirali na EURO. Mi smo u Trnavi odigrali odličnu utakmicu, ali sjetimo se da su u Rijeci vodili i pokazali kvalitetu. Imaju iskustvo igranja s Hrvatskom i to će im dobro doći. Rusi su kvalitetni, pokazali su to i protiv nas na Svjetskom prvenstvu, nakon što su izbacili jednu Španjolsku. Slovenija se digla i napreduje pod vodstvom Matjaža Keka koji nas izvrsno poznaje, i sigurno će kao naši susjedi imati jedan poseban motiv pokazati svoju kvalitetu. Ne smijemo podcijeniti ni Cipar i Maltu jer su to reprezentacije koje iz ciklusa u ciklus pokazuju da su tvrd orah čak i najboljim reprezentacijama, a svakako ne lagani protivnici za nabijanje gol-razlike."

Hrvatsku, kao i ostale reprezentacije, čeka vrlo naporan ritam s tri kvalifikacijske utakmice u terminima u ožujku i rujnu.

"Navikli smo na takav raspored u protekla dva mjeseca, vidjeli smo da to nije lagano jer nema vremena za trening. Nemamo puno prava na pogreške, ali ulog je Svjetsko prvenstvo i tako moramo pristupiti od prve minute prve utakmice. Priželjkujem samo da svi budemo zdravi jer kada imamo sve igrače na raspolaganju, onda smo pravi i kvalitetni, i duboko vjerujem, najbolji u ovoj skupini.Skupina je zahtjevna, s jakim protivnicima koje poštujemo. No, Hrvatska u Kataru želi braniti svoje svjetsko srebro, i učinit ćemo sve da to ostvarimo", zaključio je izbornik.

U europskim kvalifikacijama sudjelovat će 55 reprezentacija koje su podijeljene u 10 skupina - pet skupina sa po pet reprezentacija, te pet skupina sa po šest ekipa. Pobjednici direktno odlaze na mundijal, a deset drugoplasiranih te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije.

U play-offu će se dijeliti još tri karte za SP, a 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine sa po četiri reprezentacije. Bit će to format kao i u nedavnom play-offu za Europsko prvenstvo s polufinalima i finalima u svakoj od tri skupine.

Zbog pandemije koronavirusa izvlačenje je prvi put u povijesti bilo virtualno, odnosno bez nazočnosti predstavnika nacionalnih federacija.

Kvalifikacije će se igrati od ožujka do studenoga 2021. godine, dok je play-off od 24. do 29. ožujka 2022.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).

Hrvatska reprezentacija do sada je sudjelovala na pet svjetskih prvenstava, a propustila je jedino SP 2010. u Južnoj Africi.Najveći uspjeh "Vatreni" su ostvarili prije dvije godine u Rusiji osvojivši svjetsko srebro, dok su 1998. u Francuskoj bili treći. Na preostala tri SP-a nismo prošli skupinu, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close