Svjetsko prvenstvo

Dalić: Nakon Rebića s popisa otpao i Petković

Četiri mjeseca nakon što je izborila ostanak u elitnom razredu Lige nacija, ispred hrvatske reprezentacije je novi izazov.
Sport / Nogomet | 22. 03. 2021. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marcelo Brozović i Ivan Perišić će se priključiti reprezentaciji, no otpao je Bruno Petković, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na konferenciji za medije uoči starta kvalifikacija za svjetsko prvenstvo koje će se 2022. održati u Kataru.

Četiri mjeseca nakon što je izborila ostanak u elitnom razredu Lige nacija, ispred hrvatske reprezentacije je novi izazov. Početak kvalifikacija za svjetsko prvenstvo koje će se 2022. održati u Kataru.

Svjetski doprvaci kvalifikacije otvaraju gostovanjem u Ljubljani kod Slovenije 24. ožujka, a potom ih čeka dvostruki program u Rijeci – 27. ožujka protiv Cipra i tri dana kasnije protiv Malte. U našoj skupini još su Rusija i Slovačka, a samo će pobjednik skupine direktno na World Cup.

Dolaze Brozović i Perišić

Nažalost, otvaranje kvalifikacija propustit će napadač Milana Ante Rebić zbog ozljede mišića, ali i napadač Dinama Bruno Petković koji je u nedjeljnom derbiju protiv Gorica ozlijedio rame. Međutim, dobra je vijest kako Marcelo Brozović i Ivan Perišić ipak dolaze u Hrvatsku.

Premda su lokalne vlasti preporučile Interu da ne dozvoli odlazak svojih nogometaša u reprezentacije s obzirom da su četvorica njihovih klupskih suigrača pozitivni na koronavirus, HNS-ova “diplomacija” je uspjela ishoditi sve potrebne dozvole.

"S prvobitnog popisa otpao je Rebić, ali i Petković. Ostali smo bez dva bitna igrača u fazi napada. Što se tiče Perišića i Brozovića oni dolaze i očekujem ih na večerašnjem treningu", kazao je Dalić.

Izbornik svjetskih dopravaka je priznao kako mu je Petkovićeva ozljeda pokvarila planove, prenosi Hina.

"Bruno je bio u dobroj formi, malo me to poremetilo. Žao mi je zbog njega, nedostajat će nam. S njim u igri je sustav nešto drugačiji, morat ćemo nešto promijeniti. Moramo dalje i bez njega i bez Rebića", dodao je izbornik.

Hrvatsku prvi put očekuju tri kvalifikacije utakmice u sedam dana. Najzahtijevnija je odmah na startu protiv Slovenije.

"Bit će to najzahtjevnija utakmice od ove tri. Najteža jer ćemo se okupiti tek navečer, a već u srijedu igramo. Međutim, naš cilj je jasan. Plasman u Katar. Bitno je dobro startati, morat ćemo biti motivirani, odgovorni i i ozbiljni jer samo tako možemo do uspjeha. Moramo biti pametni i rasporediti snage i energiju. Imamo pakleni ciklus. Igrači dolaze iz takvog ritma, igraju svaka tri dana i sigurno nisu u optimalnom stanju".

Prva utakmica

Dalić se osvrnuo i na prvog suparnika, Sloveniju.

"Niti jedna utakmica neće biti lagana jer danas nema laganog protivnika. No Slovenija je najkvalitenija u ovom prvom ciklusu. Poštujem Keka, posložio je ekpu, agresivni su, kompaktni i malo primaju, ali mi smo favoriti. Moramo se nametnuti".

Svjestan je kako će Slovenija biti dodatno motivirana za rušenje susjeda i svjetskog doprvaka.

"Mi smo svima izazov, mi smo doprvaci svijeta. Škola nam mora biti utakmica protiv Mađarske kada smo poveli, pa izgubili. Start je kvalifikacija, nitko ne zna u kakvom je stanju. Nema ključnih utakmica, svaka nosi tri boda, a jedino je važno izboriti SP,” dodao je Dalić kazavši kako će kvalifikacije otvoriti s najjačim snagama".

"Bit će to ekipa koja se dobro pozna. Nemamo vremena za neke inovacije, morat ćemo punuo razgovarat. Protiv Slovenije ćemo igrati s najjačim sastavom, a onda ćemo protiv Cipra i Malte slagati priču na neki dugi način".

Zvijezda Dinama

Dalić je prokomentirao i odlične igre koje Mislav Oršić prikazuje u dresu Dinama.

"U sjajnoj je formi i zasluženo je ovdje. Očekuje ga minutaža. Međutim, sve što sam razmišljao padne u vodu kada se netko ozlijedi. Ne znam u kakvom smo stranju. Morat ćemo raditi preinake, u svakom slučaju. Oršić je bitan za nas, imako tri utakmice i moramo biti pametni i rasporediti snage i energiju".

Potvrdio je kako je njegov asistent Ivica Olić dobio ponudu za preuzimanje moskovskog CSKA, kluba u kojem je igrao od 2003. do 2007. Dosadašnji trener Viktor Gončarenko je nakon serije loših rezultata na izlaznim vratima, a čelnici kluba posao su ponudili Oliću koji je dresu CSKA upisao 118 nastupa postigavši 43 gola. Osvojio je tri ruska naslova, dva Kupa, dva Superkupa, te Kup UEFA 2005.

"Bit će mi žao ako napusti stožer, puno mi pomaže, kompaktan smo stožer. Međutim, ako se odluči prihvatiti ponudu imat će moju punu podršku. To je veliki klub i veliki izazov. Nisam razmišljao o zamjeni, vidjet ćemo što će biti s njim, pa ćemo onda odlučiti".

Okupljanje reprezentacije je danas u zagrebačkom hotelu Capital, a "Vatreni" će trenirati u 18.00 sati na stadionu Hitrec Kacian.

U utorak će odabranici Zlatka Dalića autobusom krenuti prema Ljubljani gdje će u 16.30 trenirati na stadionu Stožice. Utakmica je na rasporedu u srijedu u 20.45 sati, a nakon susreta će momčad krenuti u Opatiju gdje će boraviti za iduća dva ogleda.

Kopirati
Drag cursor here to close