Heiko Vogel

Čovjek koji je otkrio Salaha: Na probnom treningu nije virio iz zemlje!

"Prva dva dana nije virio iz zemlje. Ali od trećega dana pa nadalje sve je rasturio. Pokazao je koji potencijal čuči u njemu, nisu ga mogli zaustaviti. Bio je tako pokretljiv i eksplozivan - nevjerojatno!"
Sport / Nogomet | 29. 08. 2019. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bild / Mohamed Salah, Heiko Vogel, Philipp Lahm

Manje poznati njemački trener Heiko Vogel (43) može se pohvaliti da je otkrio Mohameda Salaha, sjajnog napadača Liverpoola i veliku svjetsku nogometnu zvijezdu.

Vogel je također, radeći s mlađim kategorijama igrača, pomagao u selektiranju i odgoju nekih velikih njemačkih igrača kao što su Philipp Lahm, Toni Kroos i Bastian Schweinsteiger.

"Salaha sam prvi put vidio na snimci u uredu kod Geggea (Georg Heitz, tadašnji sportski direktor švicarskog Basela). Rekao sam mu da je video koji gledamo manipuliran jer je nemoguće da Mohamed bude tako brz. Momak je tako brzo trčao da je graničilo s ludilom", sjeća se Heiko Vogel vremena dok je od 2009. do 2012, radio kao trener FC Basela.

Njemački stručnjak se sjeća kako na probnom treningu Salah s početka nije mogao uvjeriti struku da ga trebaju uzeti.

"Prva dva dana nije virio iz zemlje. Ali od trećega dana pa nadalje sve je rasturio. Pokazao je koji potencijal čuči u njemu, nisu ga mogli zaustaviti. Bio je tako pokretljiv i eksplozivan - nevjerojatno! Ako bi loptu dobio na ljevicu, obično bi završavala u mreži", sjeća se Vogel prvog susreta s Mohamedom Salahom i njegovim nogometnim vještinama, piše SportBild.

Video: 11 Times Mohammed Salah Used Magic in Football

Za Philippa Lahma kaže da u dječačkoj dobi nije imao posebno velike predispozicije te da je imao sreću što se nalazio u Bayernu, a ne u nekoj drugoj nogometnoj školi.

"Philipp je imao takvu inteligenciju u igri, to ste mogli odmah uočiti. Nije nas interesiralo što kod njega nedostaju neki tjelesni parametri. Možda je u drugim školama pritisak zbog toga veći, ali mi smo znali što tražimo. Stoga je važno biti u pravome trenutku na pravome mjestu", kaže Vogel u vezi s proslavljenim njemačkim nogometašem Lahmom.

Sjeća se kako je isti slučaj bio i sa Schweinsteigerom, koji u početku nije izgledao kao potencijal koji će se razviti u jednog od najboljih veznjaka svoga doba. Što se tiče Kroosa i Lahma, kaže kako je bilo očito koliko su plemenitog kova, tako da se njih ničim nije moglo zaustaviti na putu do uspješne karijere.

Heiko Vogel trenutačno je trener njemačkog trećeligaša KFC Uerdingena. U seniorskom nogometu bio je trener FC Basela (prvo kao pomoćnik zemljaku Thorstenu Finku) i Sturma iz Graza, a radio je i kao trener II. momčadi Bayerna.

Kopirati
Drag cursor here to close